Keskiviikko 12.12.2018

Varoitus koko Euroopalle: ”Tästä syystä kukaan ei tunnusta Kataloniaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.10.2017 19:49
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani sanoo, että Euroopan unionin tulee varoa ”pieniä kansallismielisiä liikkeitä”.
|

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani sanoo, että Euroopan unionin tulee varoa ”pieniä kansallismielisiä liikkeitä” unionin sisällä. Hän viittaa Katalonian tilanteeseen.

–Tietenkin Euroopan täytyy olla huolissaan ja jopa pelätä kansallismielisten liikkeiden leviämistä. Tästä syystä kukaan Euroopassa ei tunnusta Katalonian itsenäisyyttä, hän sanoo Roomassa ilmestyvän Il Messaggero -lehden haastattelussa.

–Emme vahvista Eurooppaa hajottamalla, hän jatkaa.

Italiassa äänestetään parhaillaan kahdessa Pohjois-Italian maakunnassa, Lombardiassa ja Venetossa, itsehallinnon lisäämisestä. Roomasta kotoisin olevan Tajanin mukaan tilannetta ei voi verrata Kataloniaan.

–Ensinnäkin Lombardian ja Veneton kansanäänestykset ovat laillisia, näin ei ollut Kataloniassa. Toiseksi Espanjassa ei ole kyse itsehallinnosta, vaan laittomasta itsenäisyysjulkistuksesta.

Tajani edustaa Italian entisen pääministerin, lombardialaisen Silvio Berlusconin johtamaa Forza Italia -puoluetta. Puolue on korostanut vahvasti, ettei Italian kansanäänestyksissä ole kyse kansallisen yhtenäisyyden horjuttamisesta. Berlusconi on esittänyt samanlaisten kansanäänestysten pitämistä kaikissa Italian maakunnissa.

Lombardian ja Veneton kansanäänestysten on arvioitu olevan osa Lega Nord -puolueen valmistautumista ensi vuoden parlamenttivaaleihin. Puolue on valta-asemassa molemmissa maakunnissa.

Lega Nordin kannatus on viime kuukausina ollut laskussa muun muassa lahjusskandaalin vuoksi. Tuoreimman gallupin mukaan puolueen kannatus on vajaat 15 prosenttia, kun pääministeripuolue PD:n kannatus on noin 27 prosenttia. Myös populistisen Viiden tähden liikkeen kannatus on gallupien mukaan tällä hetkellä 27 prosentissa. Berlusconin johtama keskusta-oikeistolainen liittoutuma on gallupeissa saanut niin ikään noin 27 prosentin kannatuksen. Lega Nordin osallistuminen liittoutumaan on vielä auki, mutta sitä pidetään todennäköisenä.

Lue lisää: Katalonian jälkeen Italia? Professori: ”Näyttää tavalta nostaa kannatusta”

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ove Sentlig

Kaikki mitä Espanjan hallitus tekee Kataloniassa tapahtuu EU:n komission, parlamentin ja useimpien jäsenvaltioiden hyväksynnällä ja tuella. Muistakaamme tämä joka kerta kun luemme uutisia Katalonian tapahtumista.

Vesa Levonen

Ei kenenkään tarvitse tunnustaakaan, jos kyse on laittomasta itsenäisyyspyrkimyksestä, mutta ei ketään pidä ajaa nurkkaakaan, vaan pitää neuvotella, ettei tilanne karkaa käsistä. Minä olen huolissani perus- ja ihmisoikeuksista, jos tilanne eskaloituu. Miksi EU:n sisällä ei kyetä rauhanomaisiin neuvotteluihin?

jaakko palola

Kosovon tasavalta itsenäistyi Serbiasta 17. helmikuuta 2008 antamalla yksipuolisen julistuksen.Asukkaita 1,8 miljoonaa.
Suomen tasavalta itsenäistyi Venäjästä 100 vuotta sitten.Asukkaita 5,495 miljoonaa.
Katalonia haluaa itsenäisyyden.Asukkaita 7,5 miljoonaa.
Eurokommunistit yrittävät estää sen väkisin!!??

Oiva Luosujarvi

Ei Suomen eu-mieliset poliitikot halua (ja saa) järjestää kansanäänestystä mm.
- Ahvenanmaan irtautumisesta Suomesta itsenäiseksi tai Ruotsiin / Venäjään liittyväksi alueeksi.
- Eroamisesta EU:n jäsenyydestä tai euroamisesta Eurosta ja ottamalla Markka takaisin Suomen valuutaksi.
- Länsirajojen valvonnan palauttamisesta, joka estäisi turvallisesta valtiosta tulevien pakolaisten saapumisen Suomeen. Estäisi huumeiden vapaan liikkumisen Euroopasta Suomeen. Estäisi kerjäläisten ja muiden rikollisten saapumisen Suomeen. Koska valvonta rajalla olisi vastoin rikollisten vapaata liikkumista, joka on EU-eliitin tärkein itseisarvo ja suurin tulonlähde heille.

Jukka Lampinen

Itsenäiset vapaat valtiot on uhka EU nationalismille "Natolle", sitähän ne on.
Mutta nationalismi ei kelpaa perusteluksi, kun kahden järjestelmän nationalismi vain kilpailee keskenään.
Tajanin kannanotto on siis täydellistä roskaa, on todella idioottimaista väittää että NATO ei ole muka nationalismia.

Vesa Invenius

Nyt pitäisi alkaa hälytyskellojen soida. EU alkaa näyttäytymään samanlaisena vallanhaluisena ja toisinajattelijoita vainoavana totalitarismina, kuin Venäjä tai Kiina. Tälläinen kehitys voi johtaa lopulta sisällissotaan ja se hinta on liian kova suhteessa EU:n hyötyihin.

Harri Tapani

Venäläinen toisinajattelija Bukovsky tuumi hiemen samaan tapaan että EU:sta on muodostumassa uusi Neuvostoliitto jo vuosia sitten.

"Vladimir Bukovsky, the 63-year old former Soviet dissident, fears that the European Union is on its way to becoming another Soviet Union. In a speech he delivered in Brussels last week Mr Bukovsky called the EU a “monster” that must be destroyed, the sooner the better, before it develops into a fullfledged totalitarian state."

https://www.brusselsjournal.com/node/865