Perjantai 14.12.2018

Tutkimus: 3 miljoonaa amerikkalaista kantaa ladattua asetta mukanaan päivittäin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.10.2017 09:10

Arviolta noin kolme miljoonaa amerikkalaista kantaa päivittäin mukanaan ladattua, käyttövalmista käsiasetta, kertoo Washingtonin yliopisto tuoreeseen tutkimukseen perustuen.

Lisäksi suurempi joukko, noin yhdeksän miljoonaa ihmistä, pitää ladattua käsiasetta mukanaan toisinaan, kuukausittain.

Suurin osa käsiasetta mukanaan pitävistä on miehiä ja he kertovat suurimmaksi syyksi aseen kantamiselle itsensä suojelun. Aseen kantaminen oli yleisempää Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa ja aseenkantajat olivat keskimäärin nuorempia kuin sellaiset käsiaseiden omistajat, jotka eivät pitäneet asetta mukanaan. Poliittiselta suuntaukseltaan asetta mukanaan pitävät olivat yleisimmin konservatiiveja.

Suurin osa asetta mukanaan pitävistä kantaa asettaan piilotetusti, ja useimmilla oli myös aseenkantolupa, jolla näin saa toimia.

Tutkijoiden mukaan yhdysvaltalaisten asekäyttäytymistä ei ole tutkittu vuosikausiin näin laajasti. Tulos on tärkeä, tutkijat sanovat, koska aseen mukana pitämisellä voi olla merkittäviä vaikutuksia kansalaisten turvallisuudelle ja terveydelle.

Washingtonin yliopiston johdolla tehty tutkimus on julkaistu tiedelehti American Journal of Public Healthissa.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Halonen

Mitenköhän on tuo ladattu ase? Luulen, että kuvan kaltaisia pistooleja kannetaan mukana siten, että aseessa on täysi lipas, mutta ase ei ole vireessä, ladattu ja varmistettu. Ladattu sana meikäläisessä säädännössä tarkoittaa sitä, että patruuna on piipussa. Revolverin voi ehkä katsoa olevan ladattu, jos rullan suraavana vuorossa olevassa reiässä on patruuna.

Juha Hämäläinen

Yhteiskunnissa, joissa väkivaltaa on paljon sekä huumejörhöjä joka nurkalla, on aseenkanto hyvin ymmärrettävää ja myös sem käyttö, kos kyse itsensä puolustamisesta. Rikollidiin, jotka uhkaavat terveyttäsi tai henkeäsi on oikein käyttää sellaista voimaa, joka pysäyttää näiden aikeet. Siinä ei mitään väärää.

Se, että aseita on niin valtavasti kaikkialla USAssa, on toki lisäriski. Mutta jos kriminaalit niitä saavat niin kyllä muillakin on niiden kantoon oikeus. Suomessa ei oikein käsitetä tätä ennenkuin itse joutuu väkivallan tai ryöstön kohteeksi ja tyypillisesti poliisista ei mitään apua etu- eikä jälkikäteen. Tuomioistuimista virläkin vähemmän.

Juha Hämäläinen

Yhteiskunnissa, joissa väkivaltaa on paljon sekä huumehörhöjä joka nurkalla, on aseenkanto hyvin ymmärrettävää ja myös sen käyttö, jos kyse itsensä puolustamisesta. Rikollisiin, jotka uhkaavat terveyttäsi tai henkeäsi on oikein käyttää sellaista voimaa, joka pysäyttää näiden aikeet.

Se, että aseita on niin valtavasti kaikkialla USAssa, on toki lisäriski. Mutta jos kriminaalit niitä saavat niin kyllä muillakin on niiden kantoon oikeus. Suomessa ei oikein käsitetä tätä ennenkuin itse joutuu väkivallan tai ryöstön kohteeksi ja tyypillisesti poliisista ei mitään apua etu- eikä jälkikäteen. Tuomioistuimista virläkin vähemmän.

Taisto Pihlajamaa

Suomessa on ihannoitu ja matkittu amerikkalaista elämänmuotoa lähes joka asiassa. Meitä on sanottu jopa Euroopan amerikkalaisimmaksi kansaksi. Kumma kyllä, tämä asia ei ole tullut meillä muotiin. Tarkoitan siis aseen hankkimisen byrokratiaa.

Ymmärtäisin nykykäytännön, jos luvattoman aseen hankkijan täytyisi käydä läpi se koko sama rulijjanssi, joka laillista lupaa varten nyt vaaditaan.

Toinen juttu on, että jokaiselle halukkaalle sotilasvalan vannoneelle tulisi antaa kotiin arsenaali seuraavaksi maahan hyökkäytyjiä ja partisaaneja vastaan.

Antero Kuortti

Jokaisena vuotena 2000-luvulla Venäjällä on tapettu enemmän ihmisiä kuin USAssa.

- Huolimatta siitä, että yleisesti ottaen venäläisiä on vain n. 44% USAlaisten määrästä, ja

- USAssa on n. 300 milj tuliasetta ja Venäjällä 16 milj tuliasetta. Ja Venäjällä on paljon tiukemmat aselait kuin USAssa. Esim USAssa on lienee n. 100 milj pistoolia/revolveria niiden helposta kätkettävyydestä huolimatta, ja Venäjällä niiden omistamiseen on hyvin vaikea saada lupaa niiden helpon kätkettävyyden vuoksi. vuoksi.

Onko puukolla, hukuttamalla, polttamalla, kuristamalla, kvellä, vasaralla ym hakkaamalla tappaminen jotenkin viattomampaa kuin luotiin tappaminen?

Moralistit ovat tolloja - myös moralistien mielestä.