Tiistai 11.12.2018

Tšekin uuden pääministerin kova linja: Siirtolaisilla ei sijaa Euroopassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.10.2017 12:58
Päivitetty: 
23.10.2017 13:06
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Tšekin "Donald Trumpiksi" kutsuttu miljardööri Andrej Babis nousee maansa pääministeriksi.
|

Tšekin pääministeriksi viikonlopun vaaleissa noussut Andrej Babis ilmoitti heti, että ei aio ryhtyä yhteistyöhön vaaleissa myös menestyneen äärioikeiston kanssa. Myös Babisin johtama ANO-puolue kuitenkin tunnetaan maahanmuuton vastustamisesta.

Tšekki irtisanoutui taannoin muiden Itä-Euroopan EU-maiden kanssa unionin taakanjakomekanismista, jolla oli tarkoitus hajauttaa turvapaikanhakijoita tasaisemmin jäsenmaiden välille. Babis ilmoitti vuonna 2016 talousministerinä toimiessaan, että EU:n kiintiöitä tulee vastustaa vaikka sanktioiden uhalla.

– Meidän täytyy tehdä kaikkemme vastustaaksemme siirtolaisten tuloa, hän julisti Facebookissa kesällä 2016.

Babis vetosi tuolloin EU:n ulkorajojen sulkemisen puolesta ja kehotti pystyttämään muurin ”ei Tšekin vaan EU:n rajalle”.

Berliinin joulumarkkinoiden terrori-iskun jälkeen Babis syytti iskusta Saksan liittokansleri Angela Merkelin avoimien rajojen politiikkaa.

– Ratkaisu [pakolaiskriisiin] on rauha Syyriaan ja siirtolaisten paluu koteihinsa. Euroopassa heille ei ole paikkaa, Babis sanoi myöhemmin joulukuussa.

Babisin ANO katsotaan keskusta-oikeistolaiseksi, ja puolue itse painottaisi mielellään nimenomaan keskustalaisuutta. Muun muassa yhdysvaltalainen Politico-verkkolehti kuitenkin niputtaa puolueen osaksi Euroopan nationalismivyöryä ja rinnastaa ANO:n muun muassa Saksan maahanmuuttovastaiseen AfD:hen.

Lue myös: ”Tšekin Donald Trump” veti heti selvän linjan: ”En halua tehdä yhteistyötä heidän kanssaan”

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Eu on tiensä päässä tämä Neuvostoliiton kopio ajautuu umpikujaan muutaman vuoden kuluessa. Tämän aamun aamu TV-ssä oli järkevä nainen analysoimassa vaalin tulosta näin järkeviä ajatuksia EUn tilasta en ole ennen kuullut.

Seppo Saari

Voisiko US uutisoidessaan viimeinkin päättää, mistä asiasta se milloinkin puhuu:

1) siirtolaisista, 2) pakolaisista, 3) turvapaikanhakijoista vai 4) maahanmuutosta yleensä?
Uutisessa nämä kaikki on sotkettu ilman mitään järkevää syytä ja selvää määritelmää siitä, mistä kulloinkin on kyse.

Vastuullisen median odottaisi kykenevän uutisoimaan näistä asioista kohtalaisen yksiselitteisesti, jos se niin haluaa. Hämärä ilmaisu ei palvele ketään eikä mitään.

Siirtolaiset, jotka laillisten asiakirjojen ja vastaanottavan maan hyväksynnän perusteella otetaan maahan, ja joista osa myöhemmin hakee myös kansalaisuutta, ovat yleensä, ammatillisesta taustastaan ja maan työvoiman tarpeen jne. perusteella tervetulleita.
Sama koskee myös työperäistä maassa asumista (esim. YLE:n toimittajat, paikallisten kanssa avioliitossa olevat, eri työnantajien palveluksessa olevat jne.).
---
Sen sijaan Välimeren yli laittomasti Eurooppaan tulleita, joita EU haluaa nimikkeellä turvapaikanhakijat sijoittaa väkisin eri maihin, po. maa ottaa vastaan vain omilla ehdoillaan, koska se ei EU:n pakkovaltaa tässä asiassa tunnusta. Lisäksi Tshekki puoltaa myös osaltaan Schengen-rajan kontrollia.

Mikko Toivonen

Kyllä laillisia vieras työntekijöitä voidaan ottaa paljon enemmän EU markkinoille. Ei kuitenkaan nykyisillä säännöillä vaan koko järjestelemä on uusittava niin, että pääsääntöisesti siirtotyöläinen on nimenomaan siirtotyöläinen ja tulee määräaikaisella työ ja oleskeluluvalla mikä uusitaan tyypillisesti joka kolmas vuosi.
Samoin siirtotyöntekijöiden majoittaminen pitäisi toteuttaa pääsääntöisesti kuten esimerkiksi Emiraateissa eli on ns. työntekijä motelleja joissa osin asutaan työläis tasolla useampia yhdessä huoneessa. Paremmin koulutetut edelleenkin viisumia lukuunottamatta neuvottelevat itse palkka-ja asumis ehtonsa kuten nykyisinkin.

Tämä edellyttäisi ratkaisevaa asennoitumismuutosta siinä, että työnantaja joutuisi vastuulliseen sponsoriasemaan ja vierastyövoimaan ei sovellettaisi kotimaan palkkatariffeja tai muitakaan sopimusluonteisa etuja täysin vaan ne korvataan hallinnon asettamalla suoja tasolla palkan ja asumisen kustannuksissa ja loppu jää sitten vieras työntekijän ja hänelle viisumin järjestäneen työnantajan sovittavaksi yksilötasolla.

Nuo ovat kaikki asioita jotka toimivat EU ulkopuolella erinomaisesti ja antavat halpamaiden vieras työntekijöille kotimaatansa paremmat palkat ja olot. Samalla mahdollistavat hallittuna merkittävän vierastyöntekijäosuuden kansallisilla työmarkkinoilla. Esimerkiksi Qatarissa noin 90%, Emiraateissa noin 75% ja Saudeissa, Omanissa ja Kuwaitissa sekä Bahrainissa tuosta jonkin verran vähemmän. Omanissa vähiten mutta sielläkin monta kymmentä prosenttia koko työvoimasta.

Olisin voinut heittää kehiin muitakin malleja mutta nuo GCC maat ovat selkeä ryhmä joka toimii samoilla tavoilla.

Kauko Kaaresoja

Maat on hyväksytty EU:hun ja avustusten epäämisellä on jo uhattu. Puola, Unkari ja Tsekki ovat kai yhtenäisellä linjalla: me pidämme maamme mieluummin EU pitäköön tunkkinsa. Eikö kuulosta isänmaalliselta. Näissä maissa on nähty jo, mitä vieraan maan alla eläminen on, sitä ei haluta. Suomessa on opeteltu suomettuminen ja sitä jatketaan eu - nusumisella. Kumpi on parempi, ajatelkaapa sitä. Kumpi on tyhmempää porukkaa, miettikääpä!

Oiva Luosujarvi

Kun olin maailmalla vuosikausia maahanmuuttaja ulkomailla.

Oli asiat yksinkertaisia. Oli oltava voimassaoleva passi. Viisumi / oleskelulupa. Oli noudatettava asuinvaltion lakeja. Oli itse maksettava oman elämän kaikki kulut 100% ja valtio ei auttanut taloudellisesti mitenkään.
Itse piti ostaa ruoka, lääkkeet, harrastustarvikkeet, ajoneuvot, huonekalut, puhelimet, laajakaistayhteys, vuokrata asunto / ostaa asunto itselleen, oli maksettava vakuutukset, sähkölaskut, vesimaksut ja kaikki muukin oli maksettava itse omista tuloistaan.

Sellainen on hyvin yksinkertainen sääntökokoelma ja siihen, jos suostuu pakolainen / ex-pakolaiset, turistitkin, niin Suomen veronmaksajien rahoja säästyisi vuosittain miljardeja euroja.
Se on vain poliittisesta tahdosta kiinni.

Ulkomailla nuo säännöt onnistuu, niin onnistuu ne Suomessakin, jos olisi poliitikoilla uskallusta ja halua.

Kaarle Akkanen

Meillä nyt ainakaan ei ole mitään mahdollisuuksia kustantaa, elättää, kaikkia halukkaita tulijoita. Tästä lopulta on kysymys ja se vaatii edelleen ratkaisua. EU:n taholta sitä on turha odottaa, joten kansallista päätöstä kaivataan.