Sunnuntai 16.12.2018

Välitön pommisade alkoi: Saudi-Arabia raivostui Iranille ja hutheille – samalla käynnistyi ”ennennäkemätön” sisäinen puhdistus

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.11.2017 11:03
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Saudi-Arabian uudistusmielinen kruununprinssi Mohammed bin Salman erotti ja pidätti useita johtavia virkamiehiä ja prinssejä viikonloppuna. Samalla Saudi-Arabian valtataistelu Iranin kanssa uhkaa kärjistyä entisestään.
|

Saudi-Arabiassa koettiin viikonloppuna 24 tuntia, jotka ennakoivat historiallisia muutoksia sekä Saudi-Arabian sisällä että sen lähialueilla. Tekeillä on 32-vuotiaan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin vallankumous, arvioivat asiantuntijat muun muassa amerikkalaiskanava CNN:n mukaan.

Lauantain tapahtumat käynnistyivät naapurimaa Libanonin pääministeri Saad Haririn annettua eroilmoituksensa Saudi-Arabiassa. Libanonin ja Saudi-Arabian kaksoiskansalainen Hariri arvosteli ilmoituksessaan hallituskumppaniaan Hizbollahia ja varoitti Hizbollah-liikkeen shia-liittolaista Irania sotkeutumasta arabimaiden sisäisiin asioihin. Hariri kertoi pelkäävänsä salamurhaa.

Libanonin koalitiohallituksen kaatuminen voi tarkoittaa Iranin ja Saudi-Arabian välien eskaloitumista ja Libanonin joutumista konfliktin välikappaleeksi Jemenin tavoin. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kuulutti tuoreeltaan toimia Irania vastaan.

Vain tunteja myöhemmin kuului Jemenin sisällissodan rintamalta. Iranin tukemat Jemenin huthikapinalliset laukaisivat ballistisen ohjuksen kohti King Khalidin lentokenttää Saudi-Arabiassa. Saudit kertoivat ampuneensa ohjuksen alas Riadin ulkopuolella. CNN:n mukaan ohjus oli ensimmäinen suora hyökkäys kohti Saudi-Arabian pääkaupunkia. Saudiviranomaiset syyttivät ohjuksesta ensin epäsuorasti ja sitten jo suoraan Irania, qatarilainen uutistoimisto al-Jazeera kertoo.

– Tämä tarkoittaa merkittävää eskaloitumista tilanteessa ja tulee vaikuttamaan myös merkittävästi suoraan Jemeniin, koska Saudi-Arabialla on nyt paine kostaa hutheille, sanoo kansainvälisten suhteiden professori Fawaz Gerges CNN:lle.

Al-Jazeeran mukaan Saudi-Arabia käynnistikin välittömästi ohjusvälikohtauksen jälkeen raivoisan pommituksen kohti Jemenin pääkaupunkia Sanaata. Huthit hallitsevat Sanaan aluetta. Pelkästään sunnuntaina saudit ehtivät iskeä alueelle ainakin 29 ilmaiskun voimalla.

Yhdistettynä Libanonin poliittiseen kuohuntaan tilanne tarkoittaa jännitteiden yltymistä koko alueella, Gerges jatkaa.

Ohjusiskua seurasi dramaattinen käänne Saudi-Arabian sisäpolitiikassa: kruununprinssi bin Salman käynnisti korruption vastaisen operaation, jonka myötä ainakin 17 prinssiä ja merkittävää viranomaista on pidätetty. Erotettujen joukossa ovat muun muassa kansalliskaartin johtaja, prinssi Mitaab bin Abdullah sekä talousministeri Adel Faqih.

– Joitain arabimaailman rikkaimpia hahmoja on pidätetty tänään, analyytikko Riad Kahwali sanoo.

– Tämä on ennennäkemätöntä. Tämä tapahtuu ensi kertaa ja se aiheuttaa hyökyaaltoja koko alueelle.

Historioitsija Rober Lacey arvioi, että tapahtumaisillaan on bin Salmanin vallankumous, ei vähempää. Nuori kruununprinssi, jonka uskotaan tosiasiassa jo hallitsevan Saudi-Arabiaa, vahvistaa omaa valtaansa.

– Uusi järjestys on syntymässä Saudi-Arabiassa, Gerges sanoo.

Lähteet: CNN, al-Jazeera, BBC

Lue lisää: Kuninkaallinen puhdistus jatkuu Saudi-Arabiassa – eliitin yksityisjetit lentokieltoon

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Furtato

Saudeihin oma diktaattori! Missä on Usan pommikoneet? Venäjällähän diktaattori on jo ja Kiinakin vahvisti presidentin asemaa, Usassa sama vanha meno jatkuu, eli "diktaattori" on talouden vallankahvassa finanssimaailmalla halliten. Trump taitaa olla sätkynukke lopulta edellisten presidenttien tapaan ja joutunee nöyrtymään markkinoiden edessä. Hirvittää kyllä tämä nykymeno ja pelko laajasta sodasta häämöttää, vaikka se voikin olla erilainen kuin aiemmat ja perustua terroriin ja pelkoon.

Jaakko Paasonen

Jokushan tämä sekametelisoppa nyt vaan oli tuleva tiensä päähän...ja se on nyt. Sitä mukaan kuin vanhat seniilit väistyy arabihierarkiasta ja nuoret astuu esiin, niin tässä ollaan.
Mitään ei ole opittu mistään ja historia toistaa itseään,eli tiedossa on kaaosta ja väkivaltaa.
Täällä Sote Suomessa se tulee näkymään huoltoasemilla bensan hinnan maksimihinnoituksena,joilla jakeluyhtiöt tekevät tulosta myymällä vanhaa ,halvan öljyn varastoa /tuotantoa huippuhinnalla.
Tää vitun vedätys on jotain jolle valtiovalta voisi tehdä jotain,tulevan
polttoaineiden max.hinnan nousun hillitsemiseksi ja kompensoida sitä esim.verohelpotuksin, mutta eihän se ahneuksissaan sitä tee.
Missä viipyy kuluttajien puolue? Täällä olisi ääniä tiedossa. Ja paljon.

Hannu Rautomäki

Saudi-Arabia on mädännäinen maa.
Huolimatta jättimäisistä öljytuloista valtion budjetti on ollut alijäämäinen. Öljyrahat ovat kadonneet kuningassuvun taskuihin kuten ennenkin. Työt tekee halpatyövoima ulomailta. Ratsastaminen islamilla ja Kaaban kivellä jatkuu kuten ennenkin.

Mikko Toivonen

Katsotaanpa tässäkin asiassa ihan rauhassa miten lopulta käy. Asia nimittäin on niin, että voimalla on aina vastavoima. Saudi-Arabia ei ole siitä poikkeus vaikka siellä voimaa ihan eri tavalla käsitetään ja käytetään kuin inhimillisessä maailmassa

Tapio Mäkeläinen

Niitä prinssejä muuten piisaa. Olin kerran Lausannessa kurssilla viikon ja siellä tavataloja suljettiin kun Saudi miljardöörit haluaaivat ostella rauhassa / avattiin pyhäksi. Retkueissa oli jopa 200 ihmistä. Siinä sit SF/SWE konepajamiehet ihmetteli öljyrahojen kohtaloa . Se rahataloushan ei ole mikään vanha ilmiö vaan isossa mitassa alkoi vasta 50- luvulla. Nykyisen Aramcon alkuperäinen talousjohtaja tajus FT: sta Esson tulosta lukiessaan miten paljon se tekee rahaa saudien öljyllä. Maahan oli rutiköyhä ennen sotia.

Kimmo Tallqvist

Venäjä ja USA pois alueelta ja euroopassa rajat kiinni.
Patria myymään sotakalustoa ja muut suomalaisfirmat myös.
Annetaan allahin soturien keskenään ratkoa uskonkiistojaan aavikolla.
Pommitelkoot toisensa hengiltä.
Ainahan nuo on sotineet keskenään million mistäkin syistä.
Rauhanuskonto näyttäkòön nyt kyntensä niin suomen suvakkikin oppii arabiluonnetta.