Keskiviikko 26.9.2018

Arvio eliitin puhdistuksista Ylellä: Saudi-Arabian prinssi on uppo-outo – ”Riskit ovat suuret”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.11.2017 16:11
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Vasta 32-vuotias Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on ottanut käyttöön kovat otteet.
|

Lähi-idän kiristyvissä jännitteissä muhivat suuret riskit, arvioivat asiantuntijat Ylen Ykkösaamussa tänään. Jännitteet ovat kasvaneet etenkin Saudi-Arabian kruununprinssin kovien otteiden johdosta. Mohammed bin Salman, 32, on varsin tuntematon hahmo ja sitä kautta arvaamaton vallankäyttäjä alueella.

Saudi-Arabiassa koettiin viime viikonloppuna ”pitkien puukkojen yö”, kun bin Salman käynnisti korruption vastaisen operaation, jonka varjolla ainakin 17 prinssiä ja merkittävää viranomaista pidätettiin, joukossa muun muassa kansalliskaartin johtaja, kuolleen kuninkaan poika prinssi Mitaab bin Abdullah sekä talousministeri Adel Faqih.

Ykkösaamussa tilannetta arvioivat professori Hannu Juusola Helsingin yliopiston maailmankulttuurien laitokselta ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n analyytikko Mikko Patokallio. Juusolan mielestä bin Salmanin operaatio oli ennen kaikkea ”voimakas varoitus Saudi-Arabian eliitille”. Hänen mukaansa kyse on maan sisäisestä valtataistelusta.

– Se, joka ei ole hänen puolellaan uudistuksissa ja poliittisesti, on suuressa vaarassa, Juusola sanoi lähetyksessä.

Patokallio piti bin Salmanin toimia hyvinkin ennenkuulumattomina. Hän ei muista yhtä laajaa pidätysaaltoa ja huomauttaa, että bin Salmanin tilillä on jo muitakin dramaattisia tekoja. Patokallio muistuttaa, että kruununprinssi on tehnyt lyhyessä ajassa monta näyttävää asiaa sekä kotimaassa että ulkomailla. Esimerkkeinä hän mainitsi Jemenin sodan ja Qatarin eristyksen. Saudi-Arabia tukee konfliktissa Jemenin hallitusta ja sulki Jemenin yhteydet ulkomaailmaan tällä viikolla.

–Kotimaassa hän on laittanut liikkeelle monta uutta asiaa, ja kaikki tämä yhdessä heijastaa, että hän on pystynyt keskittämään aika paljon valtaa itselleen Saudi-Arabian sisällä.

Lue tarkemmin: Saudi-Arabiassa käynnistyi sisäinen puhdistus – koko lähialueella kuohuu

Patokallion mielestä nuoren prinssin toimet ovat hyvin tavattomia varsin ikähierarkkisessa maassa. Patokallion mukaan vallanjako on aiemmin jossain määrin perustunut kuningashuoneen uskonnollisen johtajan ja bisneseliitin väliseen tasapainoon. Aiemmin suuren suvun kaikki haarat on pyritty pitämään tyytyväisinä vallanjaossa ja valtataistelua on muutoinkin käyty enemmän kulisseissa.

–Tahti on aikamoinen tässä asiassa, kuitenkin pitää korostaa. Puhutaan kahden vuoden aikana ja tässä aika monta Saudi-Arabian aikaisempaa vallanjakoperinnettä on rikottu aika räikeästi, Patokallio sanoi.

Kaksikon mielestä Saudi-Arabiassa valmistaudutaan nyt vallansiirtoon, sillä kuningas on vanha ja sairas. Kruununprinssillä on toimilleen kaksikon mielestä varmasti kuninkaan tuki.

Se, mitä pidätetyille tapahtuu, on vielä hämärän peitossa. Patokallio huomauttaa, että syytöksetkin epämääräisiä. Joka tapauksessa pidätettyjen kohtalo on pysyä poliittisesti syrjässä.

Kaksikko huomauttaa, että kruununprinssistä tiedettiin hyvin vähän, ennen kuin hän nousi parrasvaloihin muutama vuosi sitten. Bin Salmanista tuli puolustusministeri vuonna 2015 ja varapääministeri 2017. Kruununprinssiksi hänet nimitettiin kesäkuussa 2017.

Bin Salmania on pidetty edistysmielisenä, mutta kaksikko huomauttaa, että maa on hyvin vanhoillinen monissa asioissa. Juusolan mukaan hän on halukas modernisoimaan valtiota talouden suhteen ja sosiaalisesti niin, että naisia otetaan paremmin mukaan yhteiskuntaan vaikuttajina.

– Samanaikaisesti ulkopoliittisesti hän vaikuttaa haukalta, eikä hänellä ole vähäistäkään pyrkimystä demokratisoida Saudi-Arabiaa, Juusola sanoi.

Lue myös: Kuninkaallinen puhdistus jatkuu Saudi-Arabiassa: Yksityisjetit lentokieltoon

Patokallio muistuttaa, että bin Salman on ollut vain vähän aikaa julkisuudessa, eikä hänestä vieläkään tiedetä paljoa ulospäin.

–Uudistuksen viitta on varsin hyvä viitta uudistaa valtarakenteita myöskin taustalla eli uudistuksen nimissä on helppo pidättää ja sulkea pois vanhoja erimielisiä ajattelijoita, Patokallio sanoi ja lisäsi, että bin Salman on onnistunut käyttämään edistyksen manttelia tässä mielessä hyvin.

Millainen riski on, että Lähi-idässä alkaa tapahtua liikaakin?

–Riskit ovat suuret, Juusola vastaa.

Juusola huomauttaa, että muuallakin on hyvin epävarmoja valtioita ja johtajia. Aiemmin ulkopolitiikassaan varovainen Saudi-Arabia käyttää nyt hyvin jyrkkää kieltä ja turvautuu äkkiarvaamattomiin toimenpiteisiin, jotka eivät Juusolan mukaan näytä edes onnistuvan kauhean hyvin.

–On olemassa suuri riski, että nämä toimenpiteet kiristävät tunnelmaa alueella ja pahimmassa tapauksessa johtavat sitten suurempiin konflikteihin, Juusola sanoi.

Kaksikko arvelee, että Saudi-Arabia saneli myös Libanonin pääministeri Saad Haririn eroilmoituksen viime lauantaina. Hän antoi eroilmoituksensa Saudi-Arabiassa vedoten salamurhan pelkoon. Kaksikon mielestä Haririn äänenpainot muuttuivat täysin visiitin myötä, mikä viittaa Saudi-Arabian vahvaan myötävaikuttamiseen. Juusolan mukaan mikään ei tue väitettä siitä, että hän olisi juuri nyt erityisessä vaarassa, joskin aiemmin lienee ollutkin. Haririlla on läheiset suhteet Saudi-Arabiaan, jonka kansalainen hän Libanonin lisäksi on.

Juusolan mukaan viimeaikaisten tapahtumien johdosta epävarmuus kasvaa Libanonin kannalta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Oiva Luosujarvi

Yksi klaani vain hamuaa valtaa ja muiden klaanien on siihen alistuttava tai kuoltava vankilassa.
Tyypillinen klaanin valta ja mukaan valtaan pääsee vain alistuvat kaveri-klaanit.

ns. Kuningashuoneet ovat vain klaaneja, joiden johtaja on maan valtias.
Sama tilanne kaikissa islamilaisissa valtioissa ja huomattavissa selvästi myös Suomessa eri tavoin.
Somalitaustaiset klaanit asuu eri kaupungeissa, kun somaliassa ovat vihollisia keskenään niin Suomessa ovat vihollisia keskenään.
Sunnit ei asu samoissa paikoissa Shiiojen kanssa ja Myanmarin rohinga-muslimit ovat heille vain roskasakkia.
Edes Suomalaiset romaani-suvut eivät asu toistensa alueilla, koska verikoston periaate estää sen ja viranomaiset sulkee silmänsä asialta.

Oiva Luosujarvi

Nyt aamulla uutisissa kuinka Jemenissä on kriisi ja miljoonat ovat vaarassa kuolla nälkään. Saudien liitoumaa kehotettu pitämään satamat, lentokentät ja tiet auki, jotta YK:n avustukset voisivat kuljettaa ruokaa / lääkkeitä shiia-muslimeille.
Mutta ei se kiinosta sunni-muslimeja, joiden puolesta jokainen shiia on vääräuskoinen ja joutaa kuolemaan.

Kuinkahan moni Suomessa asuva sunni-muslimi haluaa shiia-muslimien selviävän hengissä? Ei varmaan yksikään julkisuuteen tule puolustamaan Shiioja tai saa omiltaan kuolemantuomion vääräuskoisten puolustamisesta.
Toisaalta jokainen kantasuomalainen kristitty, ateisti, juutalainen on myös vääräuskoinen koira ainoastaan ja sellaisia saa ottaa seksiorjiksi, saa raiskata vapaasti, saa tappaa oman sunnien uskonsuunnan edistämiseksi.
Hienoa, kun suvakit puolustavat uskontoa, joka tuomitsee muut uskonsuunnat kuolemaan vääräuskoisina ja omilleen uskosta luopuville tulee samoin kuolemantuomio. Monet toivovat jokaisen tapetun / raiskatun / pahoinpidellyn kantasuomalaisen olevan suvakki, joka puolustaa niitä arvoja, joiden perusteella rikolliset juuri tekevät rikoksiaan uhrejansa vastaan.
Kun saksassa oli raiskausmurha ja uhrina ihmisoikeusaktivistina toimivan asianajajan oma 17v tyttö, niin ihmisoikeusaktivisti antoi anteeksi raiskaajamurhaajalle, koska se oli vain kulttuurinen yhteentörmäys ja uhrina viaton tyttö. Mietin asian kohdalla, että ihmisoikeudet koskevat vain rikollisia ja uhreilla ei ihmisoikeuksia koskaan ole näiden sekopäisten puolustajien mukaan.

Timo-Pekka Mustakallio

Tämä "MBS" kuuluu tosiaan olevan melkoinen sahuri: vaikkapa epäonnistunut Jemen-sota, missä saudivoimat ovat kompuroineet, on hänen käsialaa. Näinköhän amerikkalaisten mielipuolinen ristiretki Lähi-Itään aiheuttaakin päinvastaisia seurauksia kuin odotettiin - mikä on tyhjäpäiden touhuilun hyvin tavanomainen tulos - eli sen vastustajat kuten Iran vahvistuvat, ja sen kyytiin lähteneet liittolaiset heikkenevät elleivät peräti ajaudu sekasortoon? Saudi-Arabian tapauksessahan ilmeinen uhri olisi sen takaama "petrodollari", minkä arvo on jo nyt pelkän uskon varassa... ja seurauksena kaikkien finanssikaaosten äiti, isoäiti ja tytärkin samalla kertaa. Sir John Glubbin valtakuntien noin 250 vuoden kaaren pohjalta 1776 itsenäistyneen USA:n valtakausi voi olla päättymässä, ainakin siellä vallitsevasta dekadenssista, rappiosta päätellen, eli ei tullutkaan "USA:n vuosisataa" kuten PNAC-piiri houri, vaan kaputti.

Samaan aikaan toisaalla meidän Amerikan sokeat ihailijat ovat kiimaisesti ajamassa Suomea sen sotaliiton jäseneksi, tai innolla ainakin ryhtymässä sotaleikkeihin sen kanssa, kun pitäisi olla kaukonäköinen, tuomita myös "ystävä" sopimattomista ellei rikollisista teoistaan, ja ottaa pelottavimmatkin skenaariot huomioon. Saudi-Arabialla on sentään öljynsä kävipä sille miten tahansa... mutta mitä muuta USA:lla onkaan enää kuin kasa - tarpeettoman ISO kasa - kenraalien leikkikaluja, tai vinksahtaneet roskaviihde- ja -ruokatehtaansa, kun muut ovat jo mm. Kiinassa tai Intiassa?

Kyllähän jo aurinkoisinkin optimisti alkaa näitä käänteitä seuraillessaan hiukan huolestua, ja hakeutua lähemmäs varauloskäyntiä...