Keskiviikko 26.9.2018

Kaksi aikarajaa umpeutuu Kataloniassa - Asianajaja: Puigdemont ei voi palata vapaana miehenä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.11.2017 18:33
Päivitetty: 
12.11.2017 19:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Barcelonassa on vastustettu mielenosoituksin Katalonian entisen aluehallinnon johtajien pidätyksiä. Lauantaiseen mielenosoitukseen osallistui jopa 750 000 ihmistä.
|

Maailman katseet kohdistuvat alkavalla viikolla jälleen Kataloniaan, sillä 17.marraskuuta eli ensi perjantaina umpeutuu kaksi tärkeää aikarajaa.

Ensinnäkin tuolloin Brysselissä oleskelevat Katalonian erotettu aluejohtaja Carles Puigdemont sekä neljä aluehallinnon entistä ministeriä astuvat Belgiassa tuomioistuimen eteen uudestaan kuultavaksi. Kuulemisten pohjalta päätetään siitä, luovutetaanko heidät kansainvälisen pidätysmääräyksen vuoksi Espanjaan vai ei. 

–Mikäli päätös on luovutusta puoltava – mikä on todennäköisempi vaihtoehto – Puigdemontilla ja ministereillä on kuitenkin mahdollisuus valittaa ylempään tuomioistuimeen. On arvioitu, että luovutusprosessia olisi mahdollista viivyttää jopa tammikuulle saakka ja viimeisenä keinona on vielä turvapaikan pyytäminen, joka sekin viivyttäisi luovutusta, vaikkei sitä todennäköisesti lopulta estäisikään. Toisaalta ylemmät tuomioistuimet voivat myös evätä valitusoikeuden tai käsitellä sen nopeutetusti, Barcelonassa asuva Janne Riitakorpi arvioi Puheenvuoron blogissaan.

Espanjan tunnetuimpiin rikosasianajajiin lukeutuva Pau Molins arvioi BBC:lle perjantaina, ettei Puigdemont voi palata Kataloniaan ”vapaana miehenä”.

–Hänen itse itselleen määräämä maanpako tekee asioista vaikeampia myös muille entisen aluehallinnon edustajille. Ennemmin tai myöhemmin hänen on astuttava oikeuden eteen Espanjassa, joitakin entisiä aluehallinnon virkamiehiä edustava Molins sanoi.

Ensi perjantaina on ilmoitettava myös joulukuulle määrättyjen Katalonian uusien aluevaalien ehdokaslistat. Espanjan hallitus on määrännyt vaalit pidettäväksi 21. joulukuuta.

Janne Riitakorpi tiivistää, että jos itsenäistymistä vastustavat puolueet voittavat aluevaalit, itsenäistymisprosessi päättyy siihen. Jos taas itsenäistymistä kannattavat puolueet voittavat, heidän on tehtävä päätös siitä, miten prosessia jatketaan Espanjan uhatessa aktivoida perustuslain artiklan 155 uudestaan.

–Toivottavasti kärsivällisyys ja realismi voittavat ja Kataloniassa rakennetaan vaalien jälkeen laajempaa koalitiota esimerkiksi laajennetun itsehallinnon sekä erityisesti neuvotellun kansanäänestyksen vaatimisen taakse. Siis mikäli itsenäistymistä kannattavat puolueet säilyttävät niukan enemmistönsä, mikä mielestäni vaikuttaa realistisimmalta skenaariolta, Riitakorpi kommentoi.

Hän huomauttaa, että neuvoteltua kansanäänestystä yritettiin jo viisi vuotta sitten, mutta konflikti ei ollut silloin kansainvälistynyt samalla tavoin kuin nyt.

–Mikäli vaaleissa tulee jälleen kerran enemmistö itsenäistymistä kannattaville puolueille ja vielä laajempi enemmistö kansanäänestystä kannattaville puolueille, Espanjan on entistä vaikeampi kieltäytyä kompromissiratkaisusta, joka sisältäisi jossain muodossa sen, että katalaanit saisivat päättää omasta tulevaisuudestaan vaaliuurnilla, Riitakorpi sanoo. 

–Siihen on vielä matkaa enkä ole Espanjan suhteen ollenkaan optimistinen, mutta toisaalta yksipuolisia toimia olisi joka tapauksessa hyvä välttää uusien vaalien jälkeen myös siinä tapauksessa, että itsenäistymistä kannattava enemmistö uusiutuu, hän jatkaa.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy linjasi sunnuntaina Barcelonassa pitämässään puheessa BBC:n mukaan, että Katalonia on ”pelastettava separatistien aiheuttamalta hävitykseltä” aluevaaleissa. Rajoy avasi sunnuntaina johtamansa kansanpuolueen kampanjan aluevaaleihin.

Jopa 750 000 ihmistä osoitti lauantaina mieltään entisen aluehallinnon johtajien pidätyksiä vastaan Barcelonassa. 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Siis,Puigdemontia odottaa 35 vuoden vankeus,samoin hänen polittisia kavereitaan.
EU:n johdon hiljaisella hyväksynnällä.Brysselissä hykerrellään käsiä.Tässä vasta oiva esimerkki,antaa tuomio,vastaisuutta varten.
Olisikohan Espanjan lakikirjoissa mitään vanhaa lakitekstiä,joiden mukaan ,tälläisestä kapinasta voitaisiin tuomita kuolemaan.Varmaan ehkä löytyisi,ja tätähän Puigdemontti,ja kumppanit voisivat käyttää ,luovuttamistaan vastaan.
Liki miljoona kataloonia oli kaduilla,Rajoy ei uskaltautunut näyttäytyä,vaan piti lehdistötilaisuuttaan,vaikean näköisenä,bunkkerissa.
Jos nämä mielenosoittajat olisivat osoittaneet mieltään,vaikkapa afkaanien,lähi-itä otuksien oikeuksien polkemisesta Kataloniassa, euroopassa yleensä,sekä halunneet luovuttaa viimeisetkin roposensa Rajoylle ja Brysseliin, niin olisi Suomen mediatkin huutaneet jo viikkotolkulla ihastuksesta.
Jos Puigdemont kavereineen hakisi Suomesta turvapaikkaa,olisi mielenkiintoista nähdä miten Suomi 100-vuotta,suhtautuisi tähän.
Ei ole muita,mitä olen huomannut Suomen "poliitikoista",kuin tämän Kärnän,joka uskalsi avata suunsa asiasta.Nyt näyttäisi siltä ,että hänenkin suunsa on pamputettu umpeen,koska asia on suuri tabu.
Nyt näyttää kuitenkin että,jotkut politiikot ovat uskaltautuneet sillekin saralle,onko se euro niin mielekästä,ja eu yleensä.
He,he,jos oikein tiukalle menee,niin Suomestakin lähtee maanpakoon osa.Tai sitten sisällis-sota.
Kannatan jälkimmäistä,saadaan siivottua sonta ulos.

Arja Kolehmainen

Espanja on toiminut täysin laillisesti ja demokraattisesti, sen sijaan itsenäisyyttä kannattavat puolueet ovat jo pilanneet Katalonian talouden, koska yli 2000 yritystä ovat paenneet sieltä peläten näitten puolueiden voittoa ja sen jälkeistä lainsuojatonta tilaa. No Espanja on hoitanut velvollisuutensa ja tekee parhaansa vakiinnuttaakseen tilanteen uusien vaalien kera ja uskon, että tilanne vakiintuu ja kaduilla olijatkin alkavat mennä töihin taas. Aivan samoin Suomessakin tehtäisiin, jos joku puolue ajaisi laittomasti jonkun Suomen osan irrottamista, koska se on vastoin perustuslakia. Itsenäistymispuolueet ovat kuin nationalisteja itsekkäitä ja piittaamattomia omasta maastaan ja muista.

Timo-Pekka Mustakallio

Miljoonamääräisen Katalonian itsenäisyyttä haluavan joukon tahto ei muutu. Kun Madrid nyt yrittää vangita liikkeen johtohahmoja se katkaisee todellisuudessa vain vain tarujen Hydra-hirviön päitä... joiden tilalle kasvaa kuitenkin uusia. Lisäksi nuo uudet päät ovat todennäköisesti radikaalimpia, vähemmän harkintakykyisiä, kokemattomampia kuin säyseä ja sovintohakuinen Puigdemont, valmiimpia eskaloimaan tilannetta kun Madrid ehti jo brutaalilla poliisioperaatiollaan aloittaa eskalaatiokierteen. Rajoyn ja hänen taustalla toimivien härkäpäisyys voi aiheuttaa vielä paljon harmia ja suruja - eikä estä Kataloniaa, vaan tekee siitä vain päättäväisemmän. Tuo itsenäisyys, itsemääräämisoikeus on monille hyvinkin tärkeä, myös muualla Euroopassa, etenkin kun "johtajat" (myös Rajoy!) on saatu kiinni käsi hillopurkilla, eli ovat osoittaneet muunkinlaista heikkoluonteisuutta.

Jarkko Siren

"Miljoonamääräisen Katalonian itsenäisyyttä haluavan joukon tahto ei muutu." Ei tarvita ennustajan lahjoja tämän väitteen kumoamiseen. Puigdemont on jo myöntänyt että vaihtoehtoja itsenäisyydelle harkitaan vaihtoehtoja, samoin muut johtajat. Monet entisen hallituksen jäsenet Kataloniassa myöntävät että kysymys ei ole vain Katalonian ja Espanjan keskushallinnon välisestä kiistasta vaan ennenkaikkea Katalonian sisäisestä ongelmasta. On selvää että itsenäisyysliikkeen enemmistö etsii strategiaa johon saadaan mukaan ainakin jotkut siitä joukosta jotka kannattavat laajempaa itsehallintoa mutta eivät itsenäisyyttä. Eskalaatiokierteen vaara oli olemassa vielä viikko sitten mutta vaalien lähestyessä sen vaara tuntuu ainakin toistaiseksi huomattavasti vähäisemmältä. Myös ruohonjuuritasolla innostus on hieman vähentynyt, ainakin toistaiseksi. Tietysti uudet tapahtumat saattavat sytyttää innostuksen uudestaan mutta väsymisen merkit ovat selvät.