Tiistai 18.12.2018

”Koko kansakunta on hämmentynyt” – Sadat tuhannet juhlivat jo Mugaben eroa, 93-vuotias shokeerasi tv-puheessa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.11.2017 07:57
Päivitetty: 
20.11.2017 08:06
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Zimbabwelaiset katsoivat Robert Mugaben tv-puhetta sunnuntaina.

Zimbabwessa presidentti Robert Mugabe on shokeerannut kansalaiset sekä oman puolueensa kieltäytymällä eroamasta. ZANU-PF-puolue erotti Mugaben sunnuntaina puolueen johdosta, ja hänen uutisoitiin jo eroavan presidentinvirastaan. Sadat tuhannet mielenosoittajat ehtivät jo juhlia hänen eroaan, uutistoimisto Reuters kertoo.

Mugabe ei kuitenkaan ilmoittanut erosta tv-puheessaan, kuten odotettiin, eikä kansainvälisten uutislähteiden mukaan ole vielä luopumassa vallasta. Mugabe on ilmoittanut pysyvänsä asemassaan seuraavaan puoluekokoukseen asti.

– Koko kansakunta on hämmentynyt. Hän on pettynyt koko maan, sanoo oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai Reutersin mukaan.

Puolue oli antanut 93-vuotiaalle Mugabelle maanantaihin puoleenpäivään asti aikaa erota. Nyt häntä uhkaa syrjäyttäminen. BBC:n mukaan ZANU-PF:n edustaja vahvisti sunnuntaina illalla, että syrjäyttämisuhkaus on yhä voimassa.

Zimbabwen armeija puuttui viime viikolla Mugaben seuraajan valintaan, mikä käynnisti keskustelut sotilasvallankaappauksesta ja Mugaben syrjäyttämisestä. Tämän jälkeen mielenosoittajat lähtivät kaduille.

Lähteet: Reuters, BBC, Deutsche Welle

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Mugabesta oli juuri tulla tulla YK:n Rauhanlähettiläs. Sen hän olisi toki ansainnut, koska onnistui kymmenessä vuodessa tekemään Afrikan rikkaimmasta valtiosta maanosan köyhimmän ja samalla menivät demokratia, laillisuus ja ihmisoikeudet.
Löytyisikö vielä tili Paratiisisaarilta ?