Sunnuntai 18.11.2018

Saksa ajautui kriisiin – Merkelin valtakausi ohi? Tapaa Saksan presidentin tänään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.11.2017 08:33
Päivitetty: 
20.11.2017 08:39
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Angela Merkel jatkaa toistaiseksi toimeenpanevana liittokanslerina. Hänen mittava uransa voi kuitenkin olla ohi hallituskriisin vuoksi.
|

Neuvottelut Saksan uuden hallituskoalition muodostamiseksi ovat kaatuneet. Liittokansleri Angela Merkel mukaan liberaalipuolue Vapaat demokraatit (FDP) jätti neuvottelupöydän sunnuntai-iltana. Koalitioneuvottelut olivat kestäneet neljä viikkoa.

Neuvottelujen kaatuminen tarkoittaa, että vastikään liittokansleriksi uudelleen valitun Angela Merkelin jatko neljännelle kaudelle muuttuu epävarmaksi ja Saksaa voi odottaa uudet vaalit, Talouselämä kertoo viitaten kansainvälisiin uutislähteisiin.

– Tämän päivän myötä on vähintäänkin tarkasteltava syvällisesti Saksan tulevaisuutta, Merkel sanoi tiedotustilaisuudessaan neuvottelujen päätyttyä.

FDP:n johtaja Christian Lindner ilmoitti, että puolue jätti neuvottelupöydän, koska neuvotteluissa ei päästy yhteisymmärrykseen keskeisistä ongelmakohdista.

Toistaiseksi Merkel jatkaa toimeenpanevana liittokanslerina. Hänen on määrä keskustella myöhemmin maanantaina Saksan presidentin Frank-Walter Steinmeierin kanssa tilanteesta.

Käytännössä Saksalle näyttää jäävän jäljelle kaksi epävarmuutta lisäävää vaihtoehtoa: Joko Merkel muodostaa vähemmistöhallituksen tai maassa järjestetään uudet vaalit, koska hallitusta ei kyetä lainkaan muodostamaan. Merkelin johtaman CDU:n nykyinen hallituskumppani SPD on jo aiemmin sanonut, ettei suostu jatkaamaan uudessa hallituksessa vanhan kumppaninsa kanssa.

Uusien vaalien järjestämistä punnittaneen kuitenkin tarkkaan Saksassa. Syyskuun vaaleissa Merkelin puolue otti laimean torjuntavoiton, kun kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nousi oikeistopopulistinen AfD-puolue heti Merkelin puolueen ja SPD:n jälkeen.

Lähde: Talouselämä

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Noh, Merkel on ollut vallassa jo niin kauan, että hänet voisi uudelleen nimetä "Angela Mugabe":ksi :) Vakavissaan on huolestuttavaa, jos demokratia ei valitse aika ajoin tuoreita päitä johtajikseen... ai niin, mutta Saksahan onkin "länsimainen demokratia", missä tuo demokratia on yhtä surkastunut rudimentti siinä kuin muinoin "kansallissosialismi":ssa sosialismi :)

tom brunila

Saksassa liittopresidentiksi, jolla ei käytännössä ole valtaa, sama henkilö voidaan valita enintään kaksi kertaa. Liittokanslerin, jolla on todellista valtaa ja paljon, virkakausille ei ole mitään rajoituksia. Sama henkilö voi siis pitää valtaa hallussaan niin kauan kuin haluaa kunhan puolue saa tarpeeksi paikkoja liittopäivillä!

tom brunila

On niitä vahvojakin. Margaret Thatcher, Golda Meir, Indira Gandhi, Sirimawo Bandaranaike ja Benazir Bhutto olivat johtajina huomattavasti vaehvempia kuin useimmat miehet. Mainita täytyy myös Jiang Qing, eli "Maon leski", jonka vallasta poistamiseen tarvittiin koko Kiinan kommunistipuolueen politbyroo, ja ne miehet eivät mitään pehmeitä olleet.

Jussi Tanhuanpää

Mikä ihmeen kiima kaikilla medioilla ja ihmisillä on lähteä hakemaan ratkaisua aina uusista vaaleista?

Ei päätöksenteon ongelmat poistu mihinkään uusilla vaaleilla, vaan tekemällä yhteistyötä ja päätöksiä.

Suomessa on huudettu hallituksen kaatumista ja uusia vaaleja viime eduskuntavaaleista lähtien. Tuloksena on ollut edellisen hallituksen kaltainen päättämättömyys, joka ei ole ollut eduksi kenellekään. Nyt päästään uusiin eduskuntavaaleihin orastavan nousun tilanteessa ja vielä ”kostovaaleilla”, kun ksikki lupaavat entisten 9 hyvän lisäksi 19 hyvää, pahan oikeiston leikkausten korvikkeeksi, vaikka suuri osa koulutukseen tulleista leikkauksista oli perua edellisen halkituksen päätöksistä.

Varmaa on vain se, että oppositiossa muisti häviää kokonaan ja hallituksessa omat lupaukset pyörretään.