Sunnuntai 18.11.2018

Uudet vaalit ja lähtölaskenta Merkelille? Saksa suistui hallituskriisiin – kova isku EU:lle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.11.2017 16:59
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Angela Merkel on ollut Saksan liittokansleri 12 vuotta. Nyt hänen jatkonsa on vaakalaudalla.
|

Saksan virkaa tekevä liittokansleri Angela Merkel on yhä vaikeammassa umpikujassa, kun Saksan sosiaalidemokraattinen puolue SPD kieltäytyi iltapäivällä hallitusvastuusta, kertoo Talouselämä. Uudet vaalit keväällä alkavat olla todennäköinen vaihtoehto.

Hallitusneuvottelut kristillisdemokraattien CDU:n, liberaalien FDP:n ja vihreiden yhteisestä koalitiosta kariutuivat yöllä, minkä jälkeen spekuloitiin mahdollisuudella CDU:n, SPD:n ja vihreiden koalitiosta. Tänään SPD:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen puheenjohtaja Martin Schulz kuitenkin sanoi, ettei puolue pelkää uusia vaaleja.

Kyseessä oli jo toinen kerta, kun SDP kieltäytyi hallitusyhteistyöstä. Jos puolue ei muuta kantaansa, edessä ovat todennäköisesti uudet vaalit kevään korvalla. CDU:n puheenjohtajan Angela Merkelin johtama suuri koalitio jatkaisi toimitusministeristönä siihen asti, kunnes uusi hallituspohja selviää.

SPD sai syyskuun lopussa pidetyissä liittopäivävaaleissa vain 20,5 prosentin ääniosuuden, joka oli puolueen huonoin tulos toisen maailmansodan jälkeen. 

Merkel yrittää todennäköisesti vielä houkutella muita puolueita takaisin neuvottelupöytään, sillä oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (Afd) mahdollisesti syksyn vaalejakin suurempi voitto pelottaa. Vaihtoehtojen joukossa on yhä kristillisdemokraattien johtama vähemmistöhallitus, jossa toisena osapuolena olisi joko vihreät tai FDP. Kansa haluaisi vaalit, joita kannatti marraskuun alussa tehdyssä Infratest Dimap -yhtiön kyselyssä 75 prosenttia äänioikeutetuista, vähemmistöhallituksen valitsisi 20 prosenttia saksalaisista.

EU kärsii joka tapauksessa takaiskun: Saksan tilanne jarruttaa aiottuja uudistuksia ja esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ajatukset euroalueen uudistamisesta joutuvat nyt odottamaan. Saksaa 12 vuotta liittokanslerina johtanut Angela Merkel on profiloitunut myös EU:n epäviralliseksi johtajaksi ja vakauden edustajaksi.

Lähde: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

On aika selvää, että Merkelin eväät on syöty. Luopuminen vaan tuntuu olevan vaikeaa, kun on tottunut tuohon asemaan. Mutta mistä vaihtoehto ja seuraaja? Schulz tuntuu olevan vielä pahemmin pihalla, joen ei hänestä vaihtoehdoksi ole.

Matti Henttunen

Bye Bye Merkel.

Klo 19 uutisissa sanottiin että Merkelin lähtölaskenta on alkanut. Hänellä ei ole enään auktoriteettia omassakaan maassa.
Hänen harjoittamansa virheellinen maahanmuuttopolitiikkansa ja Eurooppaan tuomassa turvattomuus on huomattu jo Saksassakin...

Bye Bye Merkel...

Hannu Rautomäki

Merkel on viime vuosina erikoistunut takinkääntelyyn selitellessään saksalaisille monimiljoonaista elintasomatkailijoiden virtaa EU:n ulkopuolelta, kun EU:n ulkorajojen valvonta jätettiin heitteille.
Samasta virrasta Suomikin sai osansa.
Merkelin selittelyt ovat kärsineet pahan uskottavuusinflaation, ja hänen on aika lähteä.

Timo Hietanen

Merkelille taas sulka hattuun ! Pari päivää sitten uutisia Essenistä, jossa poliisi
pidätti 6 syyrialaista moniosaajaa - kaikki ns. turvapaikanhakijoita; 4 vuodelta 2014
ja 2 vuodelta 2015. Aikoivat tehdä Essenin joulumarkkinoille ja paikalliseen ostoskes-
kukseen terrori-iskun. Kyseiset kulttuurin rikkautta Saksaan tuoneet jäivät kuitenkin
ansaan jättimäisessä poliisioperaatiossa. Kustannuksista ei kukaan tiedä..
Euroopan poliittinen eliitti - myös Suomen Orpo hirveän huolissaan, josko tämän kaiken hässäkän Eurooppaan suvainnut Angela ei saakaan enää jatkaa - nyyyh..