Tiistai 18.12.2018

Nyt se on varmaa: Helsinki hävisi – EU:n lääkevirasto menee Amsterdamiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.11.2017 18:10
Päivitetty: 
20.11.2017 19:26
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Kuvituskuva. EU-maiden ministerit äänestivät lääkeviraston uudelleen sijoittamisesta tänään.
|

Helsinki ei selvinnyt jatkoon kisassa Euroopan lääkeviraston (EMA) sijoituspaikasta. Toiselle kierrokselle etenevät Milano, Amsterdam ja Kööpenhamina. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi myöhemmin, että voiton kisassa vei Amsterdam.

Päätöksen teki Euroopan unionin neuvosto tänään Brysselissä. EMA siirtyy Brexitin takia Lontoosta muualle Eurooppaan. Kaikkiaan 19 kaupunkia tavoitteli virastoa.

Ministeriön mukaan viraston onnistunut siirtyminen Lontoosta Amsterdamiin tulee olemaan kriittistä eurooppalaisen lääketurvallisuuden säilymisen kannalta. Suomen oma lääkevirasto, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on EU:n tasolla arvostettu viranomainen ja sillä on oleellinen rooli eurooppalaisessa lääkevalvonnan yhteistyössä, mitä on tuotu ministeriön mukaan kampanjassa esille.

– Vaikka Euroopan lääkevirasto ei muutakaan Helsinkiin, niin osallistumalla kilpailuun vahvistimme Euroopan laajuisia lääkealan toimijoiden verkostojamme. Helsinki for EMA-hankkeella teimme näkyväksi alan suomalaista osaamista, kommentoi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) tiedotteessa.

– Nyt käydyn kampanjan aikana olemme markkinoineet vahvuuksiamme ja tuoneet niihin liittyviä faktoja esille Euroopassa.

Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva puolestaan uskoo, että osallistumisemme EMA-kampanjaan tuo lisää ulkomaisia sijoituksia ja osaamista Helsingin seudulle.

– EU:n lääkevirasto ei tule Helsinkiin. Prosessi oli kuitenkin hyödyllinen ja voimme oppia tästä paljon tulevaisuuden vastaaviin hankkeisiin, kommentoi tappiota tuoreeltaan Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) Twitterissä.

Suomen kampanja pääsi käyntiin myöhään, sillä sitä varten odotettiin poliittista päätöstä Suomen oman lääkeviraston Fimean pääpaikasta, josta ehdittiin kiistellä melkein 10 vuotta. Riitely ehti saada jopa farssin piirteitä, ennen kuin päätös Helsinkiin sijoittamisesta lopulta kesällä tuli. Lue tarkemmin: Näkökulma: Virkamies räjähti nauruun – Politiikka tuhosi Suomen mahdollisuudet EU-kisassa

Lue myös:

Poliittinen jahkailu päättyi vihdoin: Euroopan lääkevirastoa haetaan Helsinkiin

Suomi jahkailee – ministeriöstä suorat sanat: ”Helsinki on ainoa vaihtoehto Euroopan lääkevirastolle”

Vapaavuori haukkuu Fimea-päätöksen: ”Hallituksen jääräpäisyys on surullista”

Kansanedustaja iloitsee Fimea-riidan lopusta: ”Jahkailu loppuu – Mattila ei lipsunut”

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Kaikki virastojen duunareille sopivia. Niissä kelpaa pössytellä!
Kuka vielä väittää eurooppalaisille veljillemme että on lottovoitto syntyä suomeen?

"Suomi on hyvä maa. Tämä maa on paras paikka meille suomalaisille. Suomi on puolustamisen arvoinen maa, jonka paras puolustaja on Suomen oma kansa!"

Olisikohan vanha kenraali vielä samaa mieltä?

Pekka Salminen

Suomi tulee joka vuosi yhä hankalammaksi asua ja elää. Vesikansan toiveuni oppimisesta ei valitettavasti toteudu.

En tiedä mitä vanha kenraali nyt ajattelisi, mutta omamielipiteeni on, ettei Suomi ole enää puolustamisen arvoinen.

Omalta kohdaltani pahin virheeni oli tulla takaisin Länsi-Saksasta Suomeen, tosin nyt silläkään ei ole merkitystä, koska elinvuosia on jäljellä vain pieni määrä.