Maanantai 15.7.2019

Venäjän 986-kertainen säteily – STUK: Alkuperä tuntematon, ei vaaraa ihmisille

Luotu: 
21.11.2017 17:44
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Majakin ydinjätelaitos (kuvassa) sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Argajashin asemasta, jossa korkein pitoisuus mitattiin. Arkistokuva.

Etelä-Uralin alueella havaitut kohonneet radioaktiivisen ruteniumin pitoisuudet eivät ole vaarallisia ihmisille tai ympäristölle, kertoo Säteilyturvakeskus (STUK). Venäläinen Rosgidromet-virasto on vahvistanut, että radioaktiivista ruthenium-106:ta havaittiin syyskuun lopussa jopa 986-kertaisesti normaaliin nähden.

Radioaktiivista ruteniumia havaittiin syys- ja lokakuun vaihteessa monissa Euroopan maissa, myös Suomessa kerätyistä ilmanäytteistä. STUK kertoi havainnoista 3. lokakuuta. Lokakuun yhdeksännen päivän jälkeen kerätyissä näytteissä ruteniumia ei ole enää STUKin mukaan havaittu.

Venäläinen ydinvoimayhtiö Rosatom kiisti aiemmin, että Venäjällä olisi havaittu kohonneita pitoisuuksia, joita oli mitattu muualla Euroopassa. STUKin mukaan mittaukset on tehty syyskuun lopussa ja lokakuun alussa.

–Mitatut pitoisuudet ovat olleet samaa suuruusluokkaa, kuin samoihin aikoihin Etelä-Euroopassa mitatut rutenium-pitoisuudet eikä niillä ole ollut merkitystä ympäristön tai ihmisten turvallisuudelle, STUK toteaa tiedotteessaan.

STUKin mukaan nyt saatujen tietojen perusteella ei tiedetä, mistä rutenium on peräisin tai kuinka vakavasta tapahtumasta on ollut kysymys. Greanpeace on epäillyt, että Majakin ydinjätelaitoksella olisi tapahtunut onnettomuus, jota Venäjä on piilotellut. Omistaja Rosatom kiisti tänään, että kohonneet pitoisuudet voisivat liittyä Majakin laitokseen.

Venäläinen Rosatom on rakentamassa ydinvoimalan Suomeen Pyhäjoelle Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa.

Lue myös:

Tapahtuiko Venäjällä ydinonnettomuus? – Viranomaiset myönsivät 986-kertaiset säteilyarvot

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Niin,kuten jo aikaisempaan uutiseen kommentoin:Harmiton aine.
Kannattaisi tutkia Kallion kaupunginosan päällä pyörivä vihertävä paskan löyhkä.Aiheuttaa ainakin ärtymystä ,jopa Lappia myöten.Greenpisi,he,he.Missä Sini Saarela?

Jaakko Aalto

Tyypillien hälyuutinen, josta ei lopulta jää käteen mitään varteenotettavaa. Kerrotaan, että pitoisuus on 986 kertainen normaaliin verrattuna mutta ei kerrota, mikä on se normaali ja mitä vaikutusta tulla havaitulla pitoisuudella on. STUKin mukaan pitoisuuksilla ei ollut merkitystä turvallisuudelle. Spekuloitiin myös ydinonnettomuudella. Kuitenkaan ei kerrottu, että olisi havaittu mitään muita ydinvoimaonnettomuuksiin liittyviä radioaktiivisia isotooppeja.