Tiistai 18.12.2018

Viro nostaa alkoholiveroa – A. Le Coqin johtaja hermostui: Hallitus valehteli Suomesta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.11.2017 15:05
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Viro nostaa alkoholin verotusta ensi vuonna. Kaavailtu korotus kuitenkin puolitettiin.
|

Virolaisen A. Le Coq -panimoyhtiön toimitusjohtaja Tarmo Noop uskoo, että alkoholintuonti Virosta Suomeen tulee laskemaan merkittävästi, vaikka Viron hallitus puolitti kaavailemansa veronkorotuksen. Noop kertoo näkemyksistään Ärileht-lehdessä.

Viron hallitus suunnitteli alkoholijuomien verojen korotusta 18 prosentilla. Torstaina hallitus kuitenkin päätti puolittaa helmikuussa voimaan astuvan korotuksen 9 prosenttiin. A. Le Coqin Noop uskoo, että suomalaiset suuntaavat jatkossa Latviaan. Suomen-vienti vastaa kaikkiaan 25 prosenttia A. Le Coqin liikevaihdosta. Yhtiön omistaa suomalainen Olvi Oyj.

–Viron hallitus valehteli sanoessaan, että Suomi seuraa veronkorotuksia ensi vuonna. Tämä päätös ei ole todellinen, eikä se tule tapahtumaan ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Suomi suunnitteli veronkorotusta 1.1.2018 alkaen, mutta perui sen, Noop katsoo.

Suomessa Juha Sipilän hallitus kertoi syksyn budjettiriihessä nostavansa alkoholiveroa. Kokoomus on kuitenkin asettanut korotusten ehdoksi, että alkoholilain uudistus menisi kokonaisuudessaan läpi. Tämä ehto pitää sisällään myös vahvojen oluiden tuomisen kauppoihin, mikä on herättänyt vastustusta myös hallituspuolueiden kansanedustajien keskuudessa.

Virolaisten kannalta Noop pitää kuitenkin suurimpana uhkana Viron ja Latvian hintaeroa, joka hänen mukaansa on noussut jo kaksinkertaiseksi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Joonas Ranta

Ja siirtyykö viron veronkorotus muka hintoihin? En usko että ainakaan kokonaisuudessaan. Jotkut jälleenmyyjät on sanoneet että veronkorotus ei näy myyntihinnassa. Kauppiaat maksavat katteestaan veronkorotuksen. Lopputulema = Suomalaiset jatkaa tuontia, Viro kerää Suomen veroeurot ja suomi maksaa haitat. Hyvin menee poliitikot.

Harri Savolainen

Ei Oikeusministerillä ole sananvaltaa tähän kyseiseen tapaukseen, koska se perustuu olemassa oleviin lakeihin ja lain tulkintaan.
Vallan kolmijako-opin mukaan lainsäädäntövalta ja tuomiovalta pidetään erillään eli lainsäätäjä (tässä oikeusministeri) ei puutu oikeuslaitoksen toimintaan.
Nyt pohditaan sitä, kuinka lakia tulisi muuttaa, että tällaisia tapaukset voidaan välttää paremmalla lainsäädännöllä. Se lienee hyvä tällä kerralla tehdä huolellisemmin kuin vomassa olevaa lakia säädettäessä tehtiin.