Lauantai 25.5.2019

Puolustusministeri Niinistö Kim Jong-unin unohdetusta sukellusveneaseesta: ”Sitten viimeinen sana on Pohjois-Korealla”

Luotu: 
29.11.2017 13:59
Päivitetty: 
29.11.2017 16:22
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kuvituskuvassa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un. Arkistokuva.
|

Pohjois-Korean keskiviikkona suorittama ohjuskoe osoitti, että maa kykenee ampumaan ohjuksen nyt mihin tahansa Yhdysvaltoihin. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) arvioi, että sodan riski Korean niemimaalla on aivan todellinen.

Lisäksi hän on huolissaan vähemmälle huomiolle jääneestä Pohjois-Korean sukellusveneaseesta.

–Tämähän ei varmasti ole mikään yllätys, että Pohjois-Korea tekee tällaisia ballististen ohjusten kokeita. Täytyy sanoa, että Pohjois-Korean johdolla ei paljon päätä pakota, kun he tekevät näitä kokeita vastoin liki koko kansainvälisen yhteisön varoituksia, Niinistö (sin.) sanoo Uudelle Suomelle.

–Ihmettelen kuinka kauan tämän annetaan jatkua, hän jatkaa.

Pohjois-Korean ohjus nousi Etelä-Korean armeijalähteiden mukaan avaruuteen jopa 4 500 kilometrin korkeuteen. Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää Maata noin 400 kilometrin etäisyydellä.

Puolustusministeri Niinistö painottaa, että Pohjois-Korean tilanteen ratkaisun avaimet ovat suurvaltapolitiikassa.

–Kyllähän se tavatonta hätäännystä herättää siinä kulmakunnassa, missä se tapahtui. Etenkin Japanissa, missä väestönsuojeluharjoitukset ovat olleet käynnissä. Etelä-Koreasta puhumattakaan. Siellä sodan riski on aivan todellinen. Mitä tekee Yhdysvallat, mikä on Venäjän ratkaisu, mitä tekee Kiina? Nämä ovat suurvaltapoliittisia kysymyksiä, joita Suomi seuraa huolestuneena, Niinistö sanoo.

Niinistö huomauttaa myös, että Pohjois-Korean ydinase- ja ohjusohjelman varjossa vähemmälle huomiolle on jäänyt maan sukellusvenease. Sen modernisointiin Niinistö suhtautuu suurella huolella.

–Pohjois-Korealla on yksi maailman suurimmista sukellusvenelaivastoista. Toistaiseksi se on kuitenkin vielä vanhanaikainen dieselkoneilla toimiva, mutta kaiken aikaa se kehittää hiljaisempaa kalustoa. Kun se on pystynyt kehittämään sellaisen ohjuksen, joka pystytään sukellusveneestä lähettämään, viimeinen sana on Pohjois-Korealla, Niinistö sanoo.

Äskettäin on raportoitu, että Pohjois-Korea kehittää aggressiivisella aikataululla sukellusveneilleen kykyä laukaista ballistisia ohjuksia.

Lue lisää: Pohjois-Korean ohjus nousi 4500 km avaruuteen asti – Tutkija: Yltäisi mihin tahansa USA:ssa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

On meillä,puolustusministeri jolla on paskat housuissa,Pohjois-Korean sukellusveneistä,vetehisistä ,juu joo.
Pohjois-Koreahan tekee aivan samaa kuin muutkin maat,jotka asiaan kykenevät,kukin omalla tavallaan.
Eikös Suomessa pidä kunnioittaa KAIKKIA uskonto,ja ideologisia suuntauksia.
Eikö se ole outoa,ainakin Niinistön mielestä,ja monen muunkin,ettei kaikki ole samaa mieltä,vaan soraäänien
kuuluminen on rikollista,ja tukahdutettava.
Vieläkään ei kuulu mitään Nato harjoituksien pääuutisesta,kuinka Turkki uhkailee Norjaa.
Ei toki Suomen mediassa.Koska se on valjastettu.
Jussi on pilipalipoika,joka ei asemastaan huolimatta tiedä mitään sodankäynnistä.
Odotan Jussin lausuntoa,Ahvenanmaalla on todettu Pohjois-Korealainen vetehinen,jolla on mukanaan vähintäin kolme karvahattua.
Minua niin pelottaa,etten edes saa nukuttua,avautuu Jussi,traumoistaan.
Olette te sakkia,kun tälläistä sontaa levitätte median riemuhuudoin saattelemana.
Kuitenkaan ei arvioimalla realismia,miten tapahtuisi tositilanteessa,jos konflikti idän ja lännen,mitkä nekin ovat poliitisesti sekasortoisessa tilanteessa,tapahtuisi,mitä Suomelle tapahtuisi.
Ei ,sitä te ette arvioi,koska totuus kirpaisee,Suomi on se ensimmäinen taistelualue,joka hävitetään,ei kenenkään maaksi.
Luuletteko te tosiaan että Nato auttaisi ,mahdolliselta Venäjän hyökkäykseltä Suomea kohden.
Ei todellakaan,koska ei ole resusseja,ne on sidottu omiin maihin,ja Nato porukan kesken on nytkin suuria erimieisyyksiä.Lukekaa viimeiset raportit Norjan tapahtumista.Täyttä pilipali porukkaa yhtenäisyydestä.
Jos ,Suomea halutaan pitää itsenäisenä maana,on kehittetävä OMAA,teknologiaa,siihen.Tappoaseet,ja niiden valmistamiset oman kansalaisuuden olemmassaoloon on laitettava kunniaan.Aivan omilla aivoilla.
Tälläiset liberaalit idiotiitit,jotka puhuu rikkauksista,kuten Stuppi ja jussi,pinoonrakoon pannena,ei kuulu Suomen turvallisuuspolitiikan hoitamiseen,vaan ,sanoisiko hoitoon,ettei joku keksi heiltä päätä leikata.
Tekijöitä ovat itse hankkineet maahan.Mikä lie laskennalinen arvio,kysykää Stupilta.
Jussi on hyvä mies,kun vain alkaa opiskelemaan,miten rintamalla,hän selviäisi.
Minua ihan naurattaa.Missä on minun silmälasit,sehän kuuluu imagoon,ja tukka pitää olla oikein.
Vaikka olenkin realisti,ja kuulun aika paljon oikeistoon puoluepoliittisesti,näen kuitenkin Niinistön ulosannit olevan verrattavissa ,Quislingin ,Norjassa ,aikoinaan olleeseen ihanointiin.
Imageen,hän on jopa hakenut silmälasit,kampauksen,sekä ns.hienostuneisuuden käyttäytymisen.
No,tällehän voidaan nauraa,koska suomalainen sotilas ei koskaan ole sotinut moisien arvojen puolesta.
Ainoastaan elossa olemisestaan.
Ja toivon näillä eväillä mennään,ei sinua kukaan auta,jos et itse tee.Näin on marjat.

Raimo Laine

Korean niemimaalle pitäisi saada pysyvä rauha. Nyt siellä on ainoastaan aselepo, jota turvaa Koreassa USA ydinaseineen ja runsaine joukkoineen.
Tällaisessa tilanteessa myös vastapuolen täytyy varustautua, jos aikoo jatkaa eloaan.

Jari Savolainen

Rauha on täysin mahdoton. Koko Pohjois-Korean järjestelmä ja siten myös olemassaolo perustuu ulkoisen uhkakuvan maalailuun. Ilman tuota uhkaa maa ajautuisi totaaliseen kaaokseen ja mahdollisesti sisällissotaan. Aseitahan siellä riittäisi useammallekin ryhmittymälle, jos vain keskushallinnon kontrolli pettäisi.

Antero Kuortti

Jos sinua kiusaa USAn läsnäolo tuolla alueella, niin kerro se E-Korealle ja Japanille, sillä kumpikaan niistä ei suostu USAn poistumiseen.

Sitäpaitsi geopoliittinen tilanne on vain ja ainoastaan heidän, eikä jonkun suomalaisen kommentoijan asia.

Kun v.1950 PK yritti valloittaa EK:n, niin USA kumppaneineen esti sen.

Kun sota jähmettyi tuloksettomaksi mutta kalliiksi asemasodaksi, niin USA, sen littolaiset, Kiina ja NL halusivat irrottautua sodasta yksinkertaisesti sotaväsymyksen vuoksi, mutta PK ja EK olisivat halunneet jatkaa.

PK halusi valloittaa koko niemimaan ja EK halusi kostaa PK:lle sen aloittama raskas sota.

Jos PK olisi ryhtynyt vain kehittämään valtiotaan, niin koko jupakka olisi työnnetty sivuun jo kauan aikaa sitten. Mutta sosialistinen järjenjuoksu on normaali-ihmisen arkitajun tavoittamattomissa.

Esko Kotilainen

Niin,pilkun käyttöhän ei ole Suomen turvallisuuden tae.
Ehkäpä ainoastaan sodanaikaisissa päiväkäskyissä,missä ne olivat ehdottomasti,käskyn tärkein julkilausuma.
YK-tehtävissä,aikoinaan,en käyttänyt pilkkua patruunalippaan vaihtamisen yhteydessä.
Outoa vaan on se tosiasia,ilman pilkkua,ase luo turvallisuutta,jos se ei ole idioottimaisen punavihreän käsissä.Kiitos kommentistasi.

Antero Kuortti

Ongelma ei ole pilkku, vaan teksti joka on lähinnä vanhanaikaista tajunnanvirtaa ilman substanssia.

Mutta lukemista helpottaisi tekstin jakaminen kappaleiksi.

Mutta mitä tarkoittaa "Outoa vaan on se tosiasia,ilman pilkkua,ase luo turvallisuutta..."?

Eikös pilkku ja ase olekin hyvä parivaljakko turvallisuuden luomisessa?

Tapio Mäkeläinen

Pkorean sukellusveneet... hjoh hoijjaa. 60- l tekniikkaa. Vaaraksi vain miehistölleen.

Ping um pongin sakki saa ampua rakettejaan mihin vaan mutta esim niiden osumatarkkuudesta ei ole muuta tietoa kuin osui ” jonnekin” .
Panisivat nyt siltä ruoka - ja öljyhanat kiinni niin maa romahtaisi.

Hannu Mononen

"Pohjois-Korean keskiviikkona suorittama ohjuskoe osoitti, että maa kykenee ampumaan ohjuksen nyt mihin tahansa Yhdysvaltoihin."

Ei osoittanut, vaan se osoitti, että tämän uutisen Uuteen Suomeen kirjoittanut toimittaja Ossi Kurki-Suonio on tietämätön käsittelemästään aiheesta.

1. Pohjois-Korea ei ole tehnyt yhtäkään sellaista ohjuksen koelaukaisua, jossa kantomatkaksi olisi käytännössä vahvistunut sama etäisyys kuin on Korean niemimaalta Yhdysvaltoihin.

2. Joskin äskettäinen koelaukaisu kävi korkealla ja siitä tehdyt laskelmat viittaavat teoreettiseen kantomatkaan USA:an saakka, sitä tuskin tehtiin todellisen taistelukärjen kuormalla.

Siteerattu asiantuntija David Wright kirjoittaa: "We do not know how heavy a payload this missile carried, but given the increase in range it seems likely that it carried a very light mock warhead. If true, that means it would be incapable of carrying a nuclear warhead to this long distance, since such a warhead would be much heavier".

3. Sukellusveneestä laukaistavien ohjusten kanssa tällä äskettäisellä ohjuskokeella ei ollut kerrassaan mitään tekemistä. Pohjois-Korealla ei riitä vuosikausiin teknisiä resursseja kehittää operatiiviseen valmiuteen sukellusveneestä ammuttavia ballistisia ohjuksia.

Siten paisutellut hälyuutiset ovat täysin ennenaikaisia, joskin on aivan mahdollista, että jos Pohjois-Korea saa minkään estämättä jatkaa asekehittelyään nykyisellä panostuksella, se voi aikaa myöten saavuttaa operatiivisen valmiuden uhata muita maita mannertenvälisillä ydinohjuksilla.

Siihen kansainvälisellä yhteisöllä on tuskin varaa, vaan jonkinlainen väliintulo on pakko tehdä.

Janne Stenvik

On täällä melkoisia asiantuntijoita.
Turkki uhkailee Norjaa, ja geopoliittinen tilanne ei ole muiden asia...

Geopoliittinen tilanne on sellainen mikä on, eikä sille kukaan mitään voi. Taitaa olla hämärän peitossa koko termi.

Se pitää paikkaansa ettei P-K:lla ole minkäänlaista varteenotettavaa kykyä sukellusveneestä tapahtuvaan ohjuslaukaisuun.

Irja Röntynen

Jussi Kotilainen: Minua ei naurata yhtään Pohjois-Korean uhittelu. Housuissani ei ole mitään mitä ei sinne kuulu! Olipas harvinaisen tyhmä kannanottosi! Jos muuttaisit vaikkapa Japaniin, voisi olla ajattelusi normaalin järjen tasolla!
81 v. Evakko.