Perjantai 19.10.2018

Tanskassa läpi uusi laki – Voi torpata Nord Stream 2 -putken

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.12.2017 08:49
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Nord Stream -putken rakentamista Saksassa.
|

Tanskan parlamentti hyväksyi torstaina uuden lain, joka voi tietää uusia hankaluuksia Itämeren kautta Venäjältä Keski-Eurooppaan kulkevalle Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeelle. Asiasta kertoo muun muassa Reuters.

Käytännössä kyse on esityksestä, joka mahdollistaa kaasuputkihankkeen nykyistä laajemman arvioinnin. Toistaiseksi hanketta on Tanskassa arvioitu ainoastaan ympäristönäkökulmasta, mutta uusi laki tuo mukaan myös ulko- ja turvallisuuspoliittisen harkinnan. Nord Stream 2 -hanke voitaisiin siis myös hylätä turvallisuuspoliittisten syiden takia.

Tanskan aluevesien läpi kulkee jo ensimmäinen Nord Stream -putki ja kakkosputken olisi tarkoitus kulkea samaa reittiä. Tanskan energiaministeri Lars Christian Lilleholt korosti lokakuussa, kun lain käsittely alkoi, että ”ajat muuttuvat” viitaten siihen, ettei uutta putkea tulisi hyväksyä vain siksi, että edellinenkin jo on.

–Poliittiset olosuhteet maailmassa muuttuvat myös. Olen hyvin tyytyväinen siihen, että parlamentilla ja hallituksella on mahdollisuus sisällyttää turvallisuus-, puolustus- ja ulkopoliittiset näkökulmat tällaisten anomusten arviointiin, Lilleholt kertoi tanskalaishaastattelussa lokakuussa.

 

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Nord Stream 2 putki on kylläkin aivan ok mutta ajallisesti väärä.
Se pitää rakentaa vasta sitten kun EU on rakentanut riittävän määrän kaasu riippumattomuutta yhdestä toimijasta eli lisää putkia muualta kuten Pohjois Afrikasta ja Mustan meren ali suoraan Eurooppaan Georgian kautta Iranista, Turkmenistanista ja Kazakshtanista.
Myös LNG terminaalit kuten valtameriterminaali Suomeen ja monta muualla Eurooppaan mukaanlukien toimivat hankintasopimuksen maailman maakaasun ja LNG tuottajilta.
Kun tuo riippumattomuus on turvattu voidaan Venäjän kaasua ostaa lisää joko Putkessa tai nesteytettynä.
Mitään muuta politiikkaa siihen ei tarvitse liittyä. Metaani on kemiallisesti samaa joka toimittajalla ja se on erittäin hyvä ja ilmastoystävällinen yleis energian lähde. Erityisesti tulevaisuuden maa- ja meriliikenteeseen