Torstai 15.11.2018

Trumpin twiittailu ajoi Twitterin ahdinkoon

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.12.2017 13:50
Päivitetty: 
1.12.2017 15:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Pikaviestipalvelu Twitter on ajautunut ongelmiin Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin twiittailun vuoksi, BBC kertoo.

Trump jakoi palvelussa maahanmuuttovastaisen, äärioikeistolaisen Britain First -liikkeen muslimivastaisia videoita. Tämä on aiheuttanut kummastusta sekä kauhistusta ja sai Britannian pääministeri Theresa Mayn kutsumaan Trumpin tekoa ”vääräksi”.

BBC:n mukaan merkittävää asiassa ei ole vain se, että Trump jakoi vihapuheesta tuomitun toimijan viestejä, vaan myös se, että Trumpin twiitit ovat yhä olemassa Twitterissä.

Twitter on luvannut ryhtyä toimiin puuttuakseen palvelussa leviävään vihapuheeseen. Se muun muassa poistaa verifiointi-tunnuksia asiattomasti käyttäytyviltä käyttäjiltä.

Mutta mitä tehdä, kun twiittaaja on vapaan maailman johtaja? Torstaina Twitter ilmoittikin, että se ei ryhdy toimiin Trumpin twiittien vuoksi. Se kuitenkin leimasi viestit ”sensitiivisiksi”. Palvelu ei myöskään suostunut selittämään ratkaisuaan, vaikka on luvannut myös olla avoimempi.

Trump on halvaannuttanut Twitterin, BBC tulkitsee.

Juttua korjattu klo 15.44: Trump jakoi videot omalta Twitter-tililtään, ei USA:n presidentin viralliselta tililtä.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Henrik Hermans

Ennen oli toisin; n. 40 vuotta sitten ei ollut "Facebook" eikä "Twitteriä" jossa olisi voinut ottaa kantaa "kommunismista", ja jos olisi ottanut jyrkän kielteisen, olisiko pidetty ns. "vihapuheena" tuskinpa. Nyt on edelleenkin eräät ideologiat vapaan kannanoton "hampaissa". Esim. kastijärjestelmä ja niitä "uskontoja" jotka polkevat "ihmisoikeuksia" ei kaipa kunnioitusta kunhan jättää ihmisolennon rauhan.

Petri Luosto

Twitterillä on omat sääntönsä ja niiden pitäisi koskea myös Yhdysvaltain presidenttiä. Vapaan maailman johtajan pitäisi johtaa esimerkillään. Otetaan muutama lainaus heidän säännöistään:

https://support.twitter.com/articles/20175068

"Ilmaisunvapaudella ei ole paljoakaan merkitystä, jos ihmiset eivät uskalla avata suutaan. Emme hyväksy häirintää, pelottelua tai pelon käyttöä toisen henkilön hiljentämiseen."

" Vihamielinen käytös: Toisten ihmisten uhkaileminen, heihin kohdistuvaan väkivaltaan yllyttäminen tai suora hyökkääminen heitä kohtaan rodun, etnisen taustan, kansallisuuden, seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen, sukupuoli-identiteetin, uskonnollisen vakaumuksen, iän, vamman tai sairauden perustella on kiellettyä. Myös tilit, joiden ensisijaisena tarkoituksena on yllyttää aiheuttamaan haittaa toisille henkilöille edellä mainittujen ominaisuuksien perusteella, ovat kiellettyjä."

"viittaukset joukkomurhiin, väkivaltaisiin tapahtumiin tai tiettyihin väkivaltaisiin toimenpiteisiin, joiden kohteiksi tai uhreiksi kyseiset ryhmät ovat joutuneet"

Trumpin yllytystwiittien salliminen johtaa rikkinäisten ikkunoiden ongelmaan:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rikkin%C3%A4isten_ikkunoiden_teoria

Jos Trump saa twiitata omaa roskaansa, niin muut twiittaajat voivat käyttää sitä omien roskatwiittiensä perusteluna. Tuon seurauksena sääntöjen kunnioitus Twitterissä rapautuu, kun ihmiset eivät tiedä mikä tarkalleen ottaen on sallittua ja mikä on kiellettyä.