Torstai 15.11.2018

Laskelma: Donald Trumpin verouudistus paisuttaa alijäämää 850 miljardilla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.12.2017 10:23
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt Donald Trumpin ajaman verouudistuksen äänin 51–49.
|

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt Donald Trumpin ajaman verouudistuksen äänin 51–49. Kaikki republikaanisen puolueen senaattorit yhtä lukuunottamatta äänestivät lakiuudistuksen puolesta.

Lakia pidetään Trumpille suurena poliittisena voittona.

ABC Newsin mukaan uudistus leikkaisi henkilöiden tuloverotusta kaikissa tuloluokissa. Leikkaukset ovat väliaikaisia, eli jatkuvat vuoteen 2025 asti.

Lisäksi yritysverotus laskee 35 prosentista 20 prosenttiin.

Leikkaukset eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti kaikkien tuloluokkien välillä.

ABC:n haastatteleman veroasiantuntijan mukaan suurituloisten saama verohyöty on suhteellisesti suurempi kuin muiden tuloryhmien saamat hyödyt.

Uudistus kohtelee veronmaksajia eri tavoin myös riippuen siitä millaisia vähennyksiä he tekevät verotuksessa ja missä he asuvat. Esimerkiksi monen lapsen ylemmän keskiluokan perheet saattavat olla häviäjiä kun verovähennyksiä rukataan uusiksi.

Veroale todennäköisesti kasvattaa valtion alijäämää. Kongressin verokomitean laskujen mukaan vaje paisuu 850 miljardilla eurolla.

Laki ei vielä ole valmis. Edustajainhuoneen ja senaatin hyväksymät versiot poikkeavat monissa kohdin toisistaan. Nyt lait pitää sovittaa yhteen, jotta se voidaan viedä Trumpin allekirjoitettavaksi. Tämä tapahtunee vielä ennen joulua.

Lähde: Talouselämä

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Toivottavasti sivistyneessä Euroopassa ei koskaan päädytä tilanteeseen missä yhden puolueen ideologia pakotetaan kompromissittömällä marginaalisella, kuten 51-49 erolla kansalle.
Tällainen "vallan" käyttö on nimellisestä demokratiasta huolimatta äärettömän kaukana todellisesta neuvotellusta demokratiasta.
Kaikkia kansalaisia koskevia päätöksiä ei koskaan pitäisi tehdä pienemmällä kuin 60:40 enemmistösuhteella, mieluummin 2/3 osuudella vallasta.

Heikki Rosti

Valtion alijäämän paisuttaminen 850mrd on ainut toimiva tapa monipäisen hirviön eli julkistalouden taltuttamiseen.Eu ssa ei edes unta nähdä tällaisesta täyskäännöksestä.Jenkit laittoivat uuden vaihteen päälle .Eurotakapajulassa ihmetellään, kun yritykset viuhuen siirtyvät jenkkilään.Eteenpäin on elävän mieli

Timo-Pekka Mustakallio

Yhdysvaltain valtiovelka on karannut hallinnasta, sillä veronkevennysten päälle sitä lisäävät monet muutkin menot, poskettomasta aseistautumisvimmasta puhumattakaan, tai Trumpin presidenttikampanjansa aikana mainitsemasta jättimäisestä kotimaisen infran korjausvelasta - vaikkapa patomuurit eivät odota kärsivällisesti loputtomiin, vaan niiden tunnit täyttyvät aikanaan ("Après nous le deluge" saa siellä Trump-hallinnon tekemättä jättämisten myötä ihan uuden merkityksen). Samaan aikaan suurista velan rahoittajista Saudi-Arabia on hallinnollisesti tullut epävakaaksi, sotilaallisesti yhtä menestyksetön seikkailija kuin sen suurvelallinen USA, ja Kiinalla paitsi omat ongelmansa myös poliittisesti omat intressinsä, jotka ovat kenties ristiriidassa Yhdysvaltain intressien kanssa.

Onko Länsi totuudenvastaisen ajan lisäksi siirtynyt järjenvastaiseen talousjärjestelmään? Sellaisen, jonka "systeemikriisi" on vain ajan kysymys? 2010-lukua voinee kutsua "make believe"-vuosikymmeneksi, virkamiesparatiisien unelmahötöksi, jolla ei ole perinteisten totuuksien kanssa enää juuri mitään tekemistä. Ja kai jokainen tajuaa sisimmissään, ettei tällainen keinotodellisuus ole ylläpidettävissä loputtomiin? Ilmankos läntiset kupla-Uunot ovat alkaneet pelätä jokaista pienintäkin neulaa, vaikkapa "oikeistopopulismia" taikka Venäjän varsin rationaalista toimintaa, mitkä saattaisivat poksauttaa tämän nykyisen saippuakuplan?