Keskiviikko 19.6.2019

Tutkija sanoi sen suoraan: "Miten Donald Trump voi jatkaa presidenttinä?"

Luotu: 
3.12.2017 09:40
Päivitetty: 
3.12.2017 09:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump.
|

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lauantaisesta FBI:n Venäjä-tutkintaa koskevasta twiitistä on noussut laajamittainen kohu. 

Trumpin Twitter-tilillä julkaistussa twiitissä kerrotaan, että presidentti erotti entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Michael T. Flynnin, koska tämä oli valehdellut varapresidentille ja FBI:lle. Viestin on tulkittu tarkoittavan sitä, että Trump itse tiesi Flynnin valehdelleen.

 

 

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund pitää jo tosiasiana, että Trump on tiennyt tapahtumista.

–On selvä tosiasia, että Trump on ollut mukana salaliitossa. Nyt on todistettava se ja myös tarkalleen miten. Miten hän voi jatkaa presidenttinä, kun on jo ilmeistä, että hän työskenteli Venäjän ja omien etujensa mukaisesti ennemmin kuin Yhdysvaltojen puolesta, Åslund kommentoi Twitterissä.

 

 

Barack Obaman hallinnossa työskennellyt oikeustieteen analyytikko Matthew Miller arvioi, että Trump tiesi Flynnin valehtelusta, presidenttiä voidaan syyttää oikeuden estämisestä.

 

Trump itse kiistää syytteet salaliitosta.

–Mitä on osoitettu on se, ettei ole ollut salaista yhteistyötä. Ehdottomasti ei ole ollut mitään salaista yhteistyötä, hän sanoi BBC:n mukaan puhuessaan toimittajille Valkoisessa talossa lauantaina.

Lisää hämmennystä on aiheuttanut se, että Washington Postin lähteiden mukaan Trump ei kirjoittanut kuohuttanutta twiittiään itse. Kahden nimettömän lähteen mukaan twiitin kirjoitti presidentin henkilökohtainen lakimies John Dowd.

Dowd sanoo CNN:lle, että twiitti sisälsi ainoastaa asioita, jotka Valkoisen talon lakimies Ty Cobb on jo kertonut omassa lausunnossaan. CNN:n mukaan Cobbin lausunnossa ei kuitenkaan sanota valehtelun olleen syy Flynnin potkuihin. CNN on myös julkaissut kyseisen lausunnon jutussaan. Cobb toteaa CNN:n mukaan lausunnossaan, että Flynnin tunnustama valheellinen lausunto on sama, jonka hän antoi Valkoisen talon väelle ja joka johti hänen eroonsa helmikuussa. Cobb ei kuitenkaan tarkenna, keitä hän tarkoittaa Valkoisen talon väellä, eikä hän kerro Valkoisen talon tienneen, että kyseessä oli valhe.

Michael Flynn tunnusti perjantaina valehdelleensa FBI:lle. Syyttäjän mukaan Flynn soitteli vuoroin presidenttikauden aloitusta valmistelleelle Trumpin tiimille sekä Venäjän Yhdysvaltain-lähettiläälle. Väitteiden mukaan Flynn soitti useita puheluita kumpaankin suuntaan ja puhui venäläislähettilään kanssa muun muassa Venäjään kohdistetuista sanktioista.

Perjantaina amerikkalaismediassa kerrottiin myös, että Flynnin ja Venäjän suurlähettiläs Sergei Kisljakin kohutun tapaamisen taustalla olisi ollut Donald Trumpin  neuvonantaja ja vävy Jared Kushner. Myös presidentin pojan Donald Trumpin Jr:n roolilla on spekuloitu.

Lue lisää:

Lakimiehet: Onko Donald Trumpin poika seuraava?

USA kuohuu: Alkoiko nyt todellinen Trump-myrsky? Näin Valkoinen talo selittää

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Hirvi

Aivan, sitä sopii pelätä, ja on sopinut pelätä jo vaalien alta asti. Hän on suuri uhka itsekeskeiselle "deep state" -eliitille, siitä kertoo hyvin sekin kuinka alas jopa suomalainen (ja erityisesti suomalainen) media on valmis romuttamaan oman uskottavuutensa jatkuvilla räikeillä valheilla kaikesta mikä liittyy Trumpiin. Tämäkin "uutinen" on jälleen yksi "nothing burger", kuten lähes kaikki muukin uutisointi Trumpista. Vaikka Trump ei varauksetonta luottamusta minulta nautikaan, niin jokainen todistettu valheuutinen, jollaisia suomalaismedian Trump-uutisointi 99-prosenttisesti on, kasvattaa aina luottamustani ja arvostustani Trumpiin. Tästä artikkelistakin totuudenmukaisempi versio tuolla:

http://theduran.com/proof-that-the-fbis-indictment-of-flynn-was-a-set-up...

Petri Hämäläinen

FBI:n piti tutkia Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vaaleihin.

Ensiksi se päätti nostaa syytteet Trumpin avustajia koskevissa asioissa, jotka tapahtuivat kymmenen (!) vuotta aiemmin ja jotka eivät liittyneet vaaleihin mitenkään.

Nyt Flynnin kohdalla on kyse transition teamin jäsenen keskusteluista ulkovaltojen edustajien kanssa vaalien jälkeen. Se ei liity vaaleihin mitenkään.

Raimo Laine

Trump on demokraattisesti valittu eikä ole mitään laitonta tehnyt. Tuollaiset päiväunet eivät ole eivätkä tule toteutumaan.
Tämmöiset uneksijat pitäisi lähettää Afrikkaan, jossa johtajat valitaan huutamalla kiväärien kera.

Tapio Mäkeläinen

Niin tai näin mutta on karseaa miten kyvytön toimimaan maan ylin hallinto on. Mulla on pari perheenjäsentä USA ssa töissä. Asia on työpaikoilla ihan tabu eikä siitä puhuta yhtään.
Olin itse opiskelemassa Kaliforniassa Watergaten aikana mutta se uutisointi nyt meni jotenkin siistimmin. Kai kun ei ollut webbiä ja twitteriä. Ja valtiomies kohteena eikä nykkiläinen luku- ja kirjoitustaidoton jobbari.

Mikko Kangasoja

Voisiko Suomi-media keskittyä oman pesän tutkimiseen? Tuosta tunkiosta ei löydy luultavasti mitään. Jenkkiläinen demokraattimedia vedättää perässään suomitoimittajia. Samaan aikaan Suomessa hajotettiin puolue. Nyt vaahdotaan Ameriikan resitentin tviitistä täällä asti. Hohhoijaa.

Jussi Keinonen

Median uskottavuudelle on yhä suurempana uhkana se, kuinka se kiireessään uutisoi ja siteeraa väitteitä, jotka osoittautuvat vääriksi.Ehkä toimittajan toiveita, muttei faktoja.

USA:n ABC-mediayhtiö lienee herännyt, kun se hyllytti senioritoimittajansa Trumpiin liittyvän Flynn-tutkimuksen jutun virheestä (jutun lopussa asiaa, josta 1. kappaleessa kirjoitin): http://abcnews.go.com/Politics/wireStory/abc-news-suspends-brian-ross-re...

Mikael Nygård

Uutisessa on mainittu seuraava Matthew Millerin twiitti: Oh my god, he just admitted to obstruction of justice. If Trump knew Flynn lied to the FBI when he asked Comey to let it go, then there is your case.

Minusta siinä kiteytyy aika hyvin tilanne:
1. Trump antaa ensin potkut Flynnille koska oli valehdellut FBI:lle
2. Sitten hän kuukauden päästä antaa potkut FBIn Comeylle pyydettyään ensin häntä lopettamaan venäläistutkimuksen

Näettekö savua? Jossain palaa ja kohta on palokunta paikalla!

Jussi Keinonen

Sori, Obaman hallinnon virkamies ei ole paras taho kommentoimaan Trumpin hallintoa, koska hän tekee politiikaa.

1) Trumpin juristi ilmoitti kirjoittaneensa tuon tviitin. Flynnin potkujen syy Trumpin mukaan valehtelu VP Pencelle.
2) Ei ole todisteita, että Trump olisi pyytänyt lopettamaan Flynnin tutkimisen. Comeyn teoissa ja sanomisissa hyvin kummallisia vaiheita, mm. Clintonin tutkinnan uudelleenkäynnistämisen lausunto aian vaalien alla, joka toi Trumpin takaisin kisaan.

En ole Trumpin puolella, mutta todistetuissa faktoissa on hyvä pysyä, eikä mielipiteissä.

Petri Niemi

Trumpin lakimies ilmoitti kirjoittaneensa tviitin, juuri niin. Mutta myöskään Trumpin lakimies ei välttämättä ole kaikkein uskottavin taho kommentoimaan tässä asiassa. Panokset ovat niin korkeat, että yksi lakimies nyt helposti pistää itsensä likoon, jos tällä keinolla yksi presidentin kannalta raskauttava lausunto on vielä jotenkin mahdollista siirtää otsikon "presidentin lakimiehen kardinaalivirhe" alle. Eli mielenkiintoista seurata, mitä tapahtuu.

Hyvin omituisia asioita normalisoitu USA:n presidentin toiminnassa Trumpin kaudella, mutta voi olla, että jossain vaiheessa ennen seuraavia vaaleja hänen presidenttiytensä kaatuu omaan mahdottomuuteensa, tavalla tai toisella. Katsotaan.

Jussi Keinonen
Vastaus kommenttiin #12

Niin, monenlaista mutaa ja sen heittelyä tuntuu olevan. Mutta oli tviittaajana lakimies tai juristi, sekin on mahdollista että viestin pointtina oli ensisijaisesti Pencelle valehtelu ja sen jälkeen vaikkapa vain muistuttaminen tai imagonhyödyntämisyritys myös FBI:lle valehtelemisesta, joka siis paljastui myöhemmin. MOT:ta ei voi tälläkään kertaa tehdä.

Mutta mitä useammin media väittää jotain epäselvää tapahtuneen eikä siihen löydy todisteita, sitä enemmän nämä jutut syövät hutiloivan median uskottavuutta. Se on oma huolenaiheeni.

Titta Turjake

Miten Niinistö voi jatkaa vaikka Lipponen kertoi Satakunnan kansalle että Niinistö ja hän valehtelivat kaikesta kansalle kun suomea sullottiin ei:n jäseneksi

Miten Sipilä voi jatkaa , on aika monesta valeesta käänny kiinni