Maanantai 20.5.2019

Donald Trumpilta raju ryöpytys: "FBI:n maine on riekaleina"

Luotu: 
3.12.2017 19:34
  • Kuva: All Over Press /EPA
    Kuva
    Donald Trump sanoo nyt, ettei ei ole kehottanut liittovaltion poliisin FBI:n entistä johtajaa James Comeyta (kuvassa) luopumaan entisen turvallisuusneuvonantajan Michael T. Flynnin tutkinnasta.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hämmentää jälleen twiiteillään. Trump kertoi Twitterissä sunnuntaina, ettei ei ole kehottanut liittovaltion poliisin FBI:n entistä johtajaa James Comeyta luopumaan entisen turvallisuusneuvonantajan Michael T. Flynnin tutkinnasta.

Lisäksi Trump syytti Comeyta FBI:n maineen pilaamisesta ja mainitsee muun muassa Hillary Clintoniin liittyneen tutkinnan.

–Comeyn vuosien jälkeen FBI:n maine on riekaleina, historian huonoin. 

(Juttu jatkuu twiittien alla)

 

 

 

 

Trump erotti Comeyn FBI.n johdosta toukokuussa. Comey puolestaan on todistanut senaatin komitean kuulemisessa, että Trump kehotti häntä lopettamaan Flynnin tapauksen tutkinnan.

Michael Flynn puolestaan tunnusti perjantaina valehdelleensa FBI:lle. Laajaa hämmennystä on herättänyt se, että Trumpin Twitter-tilillä julkaistussa twiitissä kerrotaan, että presidentti erotti Flynnin, koska tämä oli valehdellut varapresidentille ja FBI:lle. Viestin on tulkittu tarkoittavan sitä, että Trump itse tiesi Flynnin valehdelleen.

Lue myös:

Tutkija sanoi sen suoraan: "Miten Donald Trump voi jatkaa presidenttinä?"

FBI:n ex-pomon lausunto: Trumpin sanoja seurasi kiusallinen hiljaisuus

Lakimiehet: Onko Donald Trumpin poika seuraava?

USA kuohuu: Alkoiko nyt todellinen Trump-myrsky? Näin Valkoinen talo selittää

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Lähinnä kaiken viime vuosien päättömän hysterian jälkeen "Yhdysvaltain maine on riekaleina" - sikäli kuin mitään mainittavampaa mainetta oli enää jäljellä.

Miten voi olla, ettei läntisen (ja kohta kai entisen) supervallan keulakuvaksi ollut tarjolla kuin joko aivan kamala ellei psykopaattinen Hillary Clinton... tai lähes yhtä kamala luolamies Trump? On kuin eläisimme uudelleen NL:n 1980-lukua - hetkeä ennen sen romahdusta - jolloin sen johtoon nostettiin Juri Andropov ja Konstantin Tshernenko... kumpikin kalkkiksia, kaikkea muuta kuin vahvoja, mieleltään dynaamisia johtajia (jäljempi dynaamisuus taas sopii adjektiiviksi "sakkokierrokselle" ehdolla olevaan Sauli Niinistöön, vaikka hänelläkin on toki jo melkoinen lukema "matkamittarissa").

Hannu Korpilampi

Tässä on muuten jo aika lailla yhteensattumia. Nimittäin Trumpin vastainen agentti Peter Strzok on sotkeutunut tapaukseen melkoisesti.

Ensinnäkin hän oli se joka suostutteli Comeyn lieventämään Hillary Clintonin sähköpostisotkun tutkinnassa Hillaryn käytöksen kuvauksen "grossly negligent":stä "extremely careless":ksi.

Toiseksi hän oli se joka aloitti Trumpin Venäjä-kytkösten tutkinnan.

Kolmanneksi hän oli se joka kuulusteli Flynn:iä.

Hän sai kenkää Trumpin Venäjä-kytkösten tutkinnasta kun hän jäi kiinni Trumpin vastaisista viesteistä rakastajattarelleen.

Tuossa Flynnin tapauksessa tilanne ei ole aivan se miltä se vaikuttaa. Flynn teki kaksi virhettä. Ensinnäkin hän ei vaatinut lakimiestä paikalle kuulusteluihin, toiseksi hän ei vedonnut itsekriminointisuojaan. Hänen olisi pitänyt vain kieltäytyä vastaamasta mihinkään. Varmasti hän epäili sen vaikuttavan epäilyttävältä, joten hän lähti kuulusteluihin "minulla ei ole mitään salattavaa" -asenteella.

Iso virhe.

FBI käytti vanhaa temppua. Flynniä haastateltiin useampaan kertaan vuoden takaisista asioista, ja kun hän antoi eri kerroilla johonkin asiaan erilaisen vastauksen... pam. Se oli siinä. Muuta ei tarvita. Jos sinulta kysytään tapasitko henkilön vuosi sitten tiistaina vai keskiviikkona ja vastaat että tiistaina, mutta seuraavassa haastattelussa muistatkin että se tapahtui keskiviikkona, olet juuri valehdellut FBI:lle ja vankeus kutsuu.

Itse tutkinta on muuttunut jo farssiksi. Nyt Mueller on laajentanut tutkintansa 20 vuoden takaisiin pankkitransaktioihin. Usassa epäilläänkin jo että Muellerin tarkoituksena on saada Trump kyllästymään ja irtisanomaan hänet, jolloin kongressi voi olla helppo suostutella asettamaan Trump virkasyytteeseen oikeuden tapahtumisen estämisestä. Siis pohjimmiltaan kyse on vain puhtaasta kiusanteosta.

Täytyy vain toivoa että Trump ja hänen neuvonantajansa ovat kartalla tapahtumista.

FBI:n uskottavuus on menossa samaan viemäriin kuin minne amerikkalaisen median uskottavuus on valunut jo ajat sitten.