Sunnuntai 26.5.2019

Yksi asia saattaa pysäyttää brexitin etenemisen - Theresa Mayn aikaraja umpeutuu tänään

Luotu: 
4.12.2017 10:32
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Theresa May.
|

Britannian pääministerin Theresa Mayn on tänään kerrottava, miten Pohjois-Irlannin rajamuodollisuudet hoidetaan brexitin jälkeen. Jos suunnitelma ei kelpaa Irlannille ja muille EU-maille, Britannian haluamat neuvottelut uudesta kauppasuhteesta lykkääntyvät edelleen. May tapaa Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Calude Junckerin lounaalla tänään.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk linjasi perjantaina, että jos Irlanti ei hyväksy brittien suunnitelmaa, se ei kelpaa myöskään muulle EU:lle.

BBC:n lähteiden mukaan brexit-neuvottelut saattavat tyssätä Pohjois-Irlannin kysymykseen kokonaan. Lähteet sanovat, että viikonloppuna olisi saatu sopu kahdesta muusta vaikeasta asiasta eli siitä, kuinka paljon britit joutuvat maksamaan brexitistä ja Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeuksista brexitin jälkeen.

Irish Times kertoi maanantaiaamuna Irlannin hallituksen edellyttävän, että Britannia pitää kiinni tavoitteestaan olla asettamatta kiinteitä rajamuodollisuuksia Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle.

Lisäksi Irlannin hallitus haluaa selvyyden niin sanotun Belfastin sopimuksen kohtalolle brexitissä. Tässä myös pitkänperjantain sopimukseksi kutsutussa asiakirjassa sovittiin toimenpiteistä pysyvän rauhan saamiseksi Pohjois-Irlantiin. 

–Tilanne elää koko ajan, irlantilainen hallituslähde kommentoi Financial Timesille.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Ei brittien tarvitse neuvotella mistään sopimuksista,he vain sanovat miten asian haluavat olevan.
Eikä mitään tarvitse maksaa ,eikä sopia kauppasuhteita kaatumaisillaan olevalle EU:lle.
EU kansalaisille tiedoksi,jos ette halua rekistöröityä ja hakea maassaololupaa Britanniaan,häipykää.
Selvää kauraa,ei pitäisi olla vaikeuksia,jos voitte itsenne elättää työllä.Näin on muuten joka puolella maailmaa,paitsi Suomessa,jossa aletaan hyysäämään kaikki paperittomatkin.

Ville Hurmalainen

Niin, sehän se oletus on - sopimusten rauettua ei ole mitään velvoitteita.

Mutta britit ovat ihan toista maata, he haluavat paljon asioita, eivätkä haluaisi maksaa mitään. Vähän kuin lopettaisi kuntoklubin jäsenmaksut, mutta haluaisi käydä vielä saunassa ja uima-altaalla ilmaiseksi. Sitä ne mokomat yrittävät. Laki- ja sopimusteknisesti voi käydä niin, että briteillä on vain huonoja tai sitten erittäin huonoja ja kalliita ratkaisuja.

Esko Kotilainen

Mitä britit sinulta haluavat,he haluavat että esität voimassa olevan passin, ja jos töihin olet pyrkimässä,hae työviisumi,eivätkä he ole latiakaan sinulle velkaa.
Sosiaaliturvan saavutat vasta tietyn maassaolon jälkeen,jos olet maksanut verosi.
Eikö kuullosta järkevältä ?
Eikä sinun tarvitse mennä Britanniaan,ei sinua kukaan sinne pakota.Britit ovat ottaneet Australian mallin käytäntöön,ja hyvä niin.

Tapio Mäkeläinen

Se Irlannin tilanne ei ole ihan ykskanttinen ja ne ovat ihan helvetin tosisaan. Tämä on asia , joka typerässä populistiäänestyksessä kokonaan unohtui. Siinä ei ole kyse pelkästään passintarkastuksesta vaan maataloudesta ja yritystoiminnasta sekä logistiikasta. Vähän kuin Suomen ja Savon rajalla olis Mäntymotellin kohdalla puomi.

En kannata enkä äänestä Pekka Haavistoa mutta myönnän että hän on fiksu mies. Rohkeni sanoa, että nämä neuvoa antavat kansanäänestykset ovat niin altiita keplottelulle että tulos voi olla ihan mitä vaan.
Varsinaiset Presidenttiehdokkaat SN, MV ja PH tietävät, että kansa ei isommista asioista yhtään mitään tiedä mutta poliitikko ei sitä voi sanoa. Muut viisi voivat olla mitä mieltä lystäävät.
Despootti Kekkonen sen kyllä ilmaisi selvästi kun valitutti itsensä kahteen kertaan ilman kunnon vaaleja ja raivo oli kova jo 1968. Sai lievän sydärin.. Ja eikös ikuinen luuseri Tri Väyrynenkin valittanut väärin äänestäneestä kansasta.