Sunnuntai 21.7.2019

Trumpin ilmoitus raivostuttaa: ”Vaarallisin päätös, jonka USA:n presidentti on koskaan tehnyt”

Luotu: 
7.12.2017 08:18
Päivitetty: 
7.12.2017 08:35
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Palestiinan pääneuvottelija Saeb Erekatin mukaan Trump tuhoaa päätöksellään toivon rauhan saavuttamisesta ja työntää Israelia ja Palestiinaa jälleen kohti kaaosta ja väkivaltaa.
|

Valkoinen talo myöntää, että presidentti Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi keskeyttää Israelin ja Palestiinan rauhanneuvottelut toistaiseksi. Asiasta kertoo CNN-uutiskanava.

Trump ilmoitti keskiviikkona virallisesti tunnustuksestaan ja USA:n lähetystön siirtämisestä Tel Avivista Jerusalemiin. Ilmoituksen seurauksista ja väkivallan uhan kasvusta olivat varoittaneet muun muassa Yhdysvaltoja Lähi-idän rauhanneuvotteluissa edustaneet asiantuntijat.

– Olemme varautuneet neuvotteluiden keskeytymiseen – hetkellisesti, toivon, sanoo eräs Valkoisen talon virkamies CNN:n mukaan.

Hänen mukaansa presidentinhallinnon väki ei ole puhunut ”raivostuneiden” palestiinalaisten kanssa Trumpin ilmoituksen jälkeen. CNN:n mukaan rauhanprosessin häiriintyminen oli hinta, jonka Valkoinen talo oli valmis maksamaan Trumpin vaalilupauksen lunastamisesta.

Trumpin rauhanneuvottelijaryhmä on käyttänyt kuukausia aikaa israelilaisten ja palestiinalaisten tapaamiseen, suhteiden luomiseen ja ideoiden keräämiseen. Osapuolia ei kuitenkaan ole kutsuttu takaisin neuvottelupöytään, eikä todennäköisesti nyt hetkeen kutsutakaan.

Palestiinalaisviranomaiset ovat raivoissaan. Presidentti Mahmoud Abbasin ja pääneuvottelija Saeb Erekatin mukaan Trumpin ilmoitus vie USA:lta kyvyn ja auktoriteetin hoitaa rauhanprosessia. Erekatin mukaan Trump tuhosi näin kaiken toivon rauhan saavuttamisesta ja työntää Israelia ja Palestiinaa jälleen kohti kaaosta ja väkivaltaa.

– Tämä on vaarallisin päätös, minkä kukaan Yhdysvaltain presidentti on koskaan tehnyt, Erekat sanoi al-Jazeeran mukaan.

Abbas kutsui Jerusalemia Palestiinan valtion ikuiseksi pääkaupungiksi. Erekat puolestaan ilmoitti, että Palestiinan valtiolta puuttuu tarkoitus, jos sen pääkaupunki ei ole Jerusalem.

Lue lisää: Rauhanneuvottelijoilta vakava varoitus Donald Trumpille: "Jerusalem on ruutitynnyri"

Kolmen eri amerikkalaispresidentin hallinnossa Lähi-idän rauhanneuvottelijana toiminut Dennis Ross sanoi aiemmin, että arabimaille olisi pitänyt antaa neuvottelumahdollisuus asiassa.

–Lähes kaikki osapuolet tunnustavat, että läntinen Jerusalem on Israelin hallinnassa, mutta tällainen päätös tekee mahdottomaksi rauhan edistämisen ja se, mitä kaikki pelkäävät ovat väkivaltaiset reaktiot. Arabimaille täytyy antaa tilaisuus sanoa, että Jerusalemin asemasta päätetään neuvotteluissa, hän sanoi Bloombergin mukaan.

Lue lisää: Saudi-Arabia tuomitsee Trumpin päätöksen – YK:n turvallisuusneuvosto hätäkokoukseen

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilari Kiema

Palestiinalaiset, israelilaiset sekä tietysti media reagoivat siihen, mitä Trumpin kuvitellaan sanoneen eikä siihen, mitä hän sanoi. Puhe on kuitenkin helposti luettavissa.

Trump tunnusti puheessaan Jerusalemin jaon, kun hän sanoi, ettei ota kantaa siihen, missä Israelin rajat Jerusalemin sisällä tarkalleen kulkisivat.

Trump ilmoitti, että välittömästi pitää alkaa palkkaamaan arkkitehteja, insinöörejä ja suunnittelijoita uutta suurlähetystöä varten. Tämä siis kestää vuosia, ehkä vuosikymmeniä, jona aikana on aikaa neuvotella rauhanratkaisusta.

“That is why consistent with the Jerusalem embassy act, I am also directing the State Department to begin preparation to move the American embassy from Tel Aviv to Jerusalem. This will immediately begin the process of hiring architects, engineers and planners so that a new embassy, when completed, will be a magnificent tribute to peace.

In making these announcements, I also want to make one point very clear. This decision is not intended in any way to reflect a departure from our strong commitment to facilitate a lasting peace agreement.
We want an agreement that is a great deal for the Israelis and a great deal for the Palestinians. We are not taking a position of any final status issues including the specific boundaries of the Israeli sovereignty in Jerusalem or the resolution of contested borders. Those questions are up to the parties involved.”

Trumpin puhe, By THE NEW YORK TIMESDEC. 6, 2017

Raimo Laine

Palestiinalaiset ovat käyneet rauhanneuvotteluja jo 60 vuotta ja jatkuvasti tehostaneet niitä hyökkäyksillä, terrorismillä, raketteja ampumalla, Intidalla ja raivoamisella eli tilanne ei voi juuri pahemmaksi muuttua.

Jaakko Aalto

Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkäupungiksi ei ehkä ollut maailman viisain teko, mutta taatusti se ei ollut "vaarallisin päätös jonka USA:n presidentti on koskaan tehnyt". Erilaisia neuvotteluja ja prosesseja on siellä pyöritetty tuloksetta viitisenkymmentä vuotta, joten puheet rauhanprosessin vahingoittamisesta kannattaa suhteuttaa sen tähänastiseen tuloksellisuuteen.

Reima Hunaja-Aro

Eihän palestiinalaiset ole Israelia tunnustaneet eivätkä poistaneet peruskirjastaan pykälää Israelin hävittämisestä.
Ollaan edelleen alkuasetelmissa.
50 vuodessa ei ole päästy edes alkuun.
Ehkä nyt palestiinalaiset tajuavat, että Jerusalem on ja pysyy Israelin pääkaupunkina, eivätkä enää unelmoi mahdottomia.
He voivat saada valtionsa, jos nyt pelaavat korttinsa oikein. Mutta jos riehuvat, sekin jää saamatta.

Kari Heimola

Ei kai joku oikeasti kuvittele, että USA:n tai kenenkään muunkaan länsimaan tai venäjän intresseissä olisi oikeasti rauha lähi-idässä?

Siihen loppuisi asekauppa ja öljyn helppo saanti.

Nyt on isojen poikien helppo ratkoa välejä kokonaan toisella puolen maapalloa poissa omilta nurkilta.
Kärsijöinä tietysti siviilit, mutta ne onkin vaan "rättipäitä"

Jaakko Aalto

Abraham Lincoln päätti lähettää muonatäydennystä itsenäiseksi julistautuneiden etelävaltioiden saartamaan Fort Sumteriin. Tämän taisi olla amerikkalaisten itsensä kannalta se vaarallisin päätös. Käytännössä Yhdysvaltain sisällissota alkoi sen päätöksen seurauksena. Kaatuneiden määrä oli osapuilleen 600 000 eli enemmän kuin USA:n kaikissa muissa sodissa yhteensä.

Tapio Mäkeläinen

Olin v 1961 yhden kerran nk pyhäkoulussa. Papinrouva vetäjät kertoivat meille Israelista. Se ei voi hävitä koska Jumala taistelee sen puolesta. En mennyt uudestaan koska siellä oli tylsää.
Siitä on nyt 55 vuotta ja ja sama räyhä jatkuu vaan. Toivottonta räpellystä.
Jos pkorean ping un pong ampuu rakettinsa niin sehän voi osua mihin vaan. Yksi vaihtoehto olisi lähi- itä niin tämä ikuisuuskeskustelu saisi vauhtia.
Baldourin julistus ei varmaan tarkoittanut tätä mutta en kyllä ymmärrä amerikkalaistenkaan hysteriaa. Vai onko vanha 70- l ajatus että Israel on tukialus joka ei uppoa, yhä doktriinin ydin?
Itse asiassa: ihan sama.