Tiistai 11.12.2018

4 suomalaismeppiä: Brexit saattaa hyvinkin peruuntua – Uusi kansanäänestys ratkaisee

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.12.2017 13:51
  • Kuva: Alma Media arkisto / Pekka Karhunen
    Kuva
    Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) arveli leikillisesti, että todennäköisyydet brexitille ovat 50–60. Arkistokuva. Seuraavan kuvan näet painamalla nuolta kuvan päällä.
  • Kuva: Alma Talent / Matti Virtanen
    Kuva
    Suomalaismepit Heidi Hautala (vihr.), Liisa Jaakonsaari (sd.), Sirpa Pietikäinen (kok.), Henna Virkkunen (kok.) ja Anneli Jäätteenmäki (kesk.) lehdistöaamiaisella tänään.
|

Britannian ero Euroopan unionista voi vielä peruuntua, uskoo peräti neljä Suomen europarlamentaarikkoa Talouselämän mukaan. He uskovat, että Britannia jää EU:n jäseneksi, jos ensi vuonna neuvoteltava sopimus Britannian ja EU:n tulevista suhteista kaatuu uudessa kansanäänestyksessä.

Näin sanoivat mepit Heidi Hautala (vihr.), Liisa Jaakonsaari (sd.), Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Henna Virkkunen (kok.) perjantaina lehdistötilaisuudessa. Paikalla olleista mepeistä vain Anneli Jäätteenmäki (kesk.) piti brexitiä varmana. Yhteensä suomalaismeppejä on 13. Hautala arvioi jo aiemmin Uudelle Suomelle uskovansa brexitin todella peruuntuvan.

Pietikäinen arveli leikillisesti, että todennäköisyydet asiassa ovat 50–60 ja uusi kansanäänestys EU:n ja Britannian tulevista suhteista ratkaisee asian. Jos kansa torjuu sopimuksen, Pietikäisen mukaan ”todennäköisesti mitään brexitiä ei tule”.

–Jos uuden kansanäänestyksen tulos on selvä, juna kääntyy taas toiseen suuntaan, säesti Jaakonsaari, joka arvioi, että Britanniassa joudutaan järjestämään taas ennenaikaiset parlamenttivaalit, koska nykyisessä hallituksessa istuvat konservatiivit ovat keskenään erimielisiä EU-kannastaan.

Vihreiden Hautala muistutti, että EU:n ja Britannian tuleva sopimus on ratifioitava kaikkien jäsenmaiden parlamenteissa ja voi olla, ettei esimerkiksi Puola hyväksy sopimusta. Britanniassa asuu noin miljoona Puolan kansalaista ja lähes kolme miljoonaa puolalaista on käynyt Britanniassa töissä maan EU-jäsenyyden aikana. Tämä on parantanut Puolan taloutta.

Britannian hallitukselta odotetaan ensi viikolla selvää kantaa tuleviin EU-suhteisiin eli siihen, millaista sopimusjärjestelyä se tavoittelee: vapaakauppasopimusta, tulliliittoa, vapaakauppa-aluetta, Euroopan talousalueen jäsenyyttä tai näiden yhdistelmiä.

–Britannia ei voi saada uudella sopimuksella parempia ehtoja kuin mitä sillä on EU:n sisällä, Virkkunen (kok.) sanoi.

EU:n komissio ja Britannian hallitus kertoivat aamulla läpimurrosta brexit-neuvotteluissa. Komission mukaan neuvotteluissa on saavutettu riittävä kompromissi kolmen keskeisen seikan osalta: EU-kansalaisten oikeuksista Britanniassa, Pohjois-Irlannin asemasta sekä Britannian eron taloudellisesta korvauksesta, jonka mukaan Britannia maksaa täyden jäsenmaksun vuosina 2019–2020.

Lähde: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

Ei kai kukaan niin umpihullu ole, että kun on tarjolla pääsy Eu/:n direktiivityranniasta eroon, niin vapaaehtoisesti siihen jäisi. Jos joku näin ajattelee, kannattaisi käydä kallonkutistajalla chekkauttamassa mielenterveytensä.

Risto Salonen

Briteillähän ei ole byrokratiaa ollenkaan eikä luokkayhteiskuntaa.
Kansalaishakemukseen kuuluu suomalaisilta Hesarin mukaan 2.5 sentin paksuinen nivaska paperia, selvitys ulkomaanmatkoista viimeisten vuosien ajalta, samoin palkkakuitit kymmeneltä vuodelta, kielikoe sekä perehtyminen historiaan kuten kaikki Englannin hallitsijat puolisoineen.
Say no more.

Matti Mustonen

Pahimmat eu politrukit ovat toiveineen äänessä. Nämä politiikot eivät omasssa EU riemussaan ole kykeneviä hoitamaan tehtäviään. EU ei kehity kritiikittömien puuhastelijoiden avulla. Suomen eduista puhumattakaan. Tosin saattaa olla, että EU - yhdysvaltojen osavaltiona meillä olisi enemmän itsenäisyyttä kuin EU:n autonomisena tasavaltana. Englantilaisilla on vaan vaikea taipua osavaltioksi historiansa takia.
Suomesta tuli autonominen tasavalta Venäjän valloituksen jälkeen ja itsenäinen valtio Venäjän vallankumoksen tiimellyksessä. Nyt ollaan taas vauhdilla menossa osavaltioksi. Ei tarvitse sitten itse päättää kuulutaanko Natoon vai ei loppuu sekin kitinä. Tosin luultavaa on että Nato lakkaa kun Euroopan yhdysvallat perustetaan.

Joillakin on se luulo, että silloin syntyy yhteinen tahto ja kansa, mutta elämä on osoittanut, että syntyy vain yhteinen pakottava lainsäädäntö seurauksineen. Ja hitonmoinen paine päästä siitä eroon.

Sampsa Kupari

Todennäköisesti eivät eroa. Äänestyksessä oli vähän ajattelematonta irroittelua, kun oltiin suuttuneita maahantulon rajuista kustannuksista. Jos tämän asian saavat mieluisaan malliin, niin tuskinpa enää haluavat erota.

Jaakko Karki

Suomalaisten MEPien, Hautala , Jaakonsaari , Pietikäinen ja Virkkunen, päiväunelmia, heidän kannanotoillaan ei ole mitään perustaa eikä tarvetta sellaiseen.
BREXIT tulee tapahtumaan 100% varmuudella maaliskuussa 2019, ainoa epävarmuus on siinä että tapahtuuko "HARD BREXIT" vai päädytäänkö johonkin kauppasopimukseen. HARD BREXIT on todennäköisin vaihtoehto, erityisesti ottaen huomioon sen että kullakin 27 EUn jäsenvaltiolla on veto-oikeus ja hyvin erilaiset taloudelliset tilanteet ja tavoitteet.
Tärkeämpää Suomalaisille poliitikoille ja MEPeille olisi miettiä mitä he tästä kaikesta voisivat oppia ja ottaa vaarin omia tarkoituksiaan vasten.