Maanantai 22.10.2018

Britannian brexit-neuvottelijalta jättiyllätys: "Jos emme pääse sopuun kauppasopimuksesta, emme maksa"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.12.2017 19:33
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Euroopan unionin huippukokouksen on tarkoitus ensi viikon lopulla pohtia, voidaanko brexit-neuvotteluissa edetä ensi vuonna neuvottelemaan kauppasopimuksesta.
|

Britannian brexit-neuvottelija David Davis ilmoitti sunnuntaina yllättäen BBC:n haastattelussa, ettei pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa neuvottelema brexit-sopimus olekaan sitova.

–Sopimus ei ole laillisesti täytääntönpanokelpoinen, vaan aiesopimus. Jos emme pääse sopuun kauppasopimuksesta EU:n kanssa, emme myöskään maksa, Davis linjasi.

Theresa May ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoivat perjantaina, että neuvotteluissa on saavutettu riittävä kompromissi kolmen keskeisen seikan osalta: EU-kansalaisten oikeuksista Britanniassa, Pohjois-Irlannin asemasta sekä Britannian eron taloudellisesta korvauksesta. Sovun mukaan Britannia maksaa lisäksi EU:lle 40-60 miljardin euron "eromaksun".

Davis määritteli myös, mitä Britannia haluaa kauppasopimukselta. 

–Haluamme ne asiat, mitkä ovat parhaita Kanadan, Japanin ja Etelä-Korean sopimuksissa. Sitten lisäämme sopimukseen asiat, jotka näistä puuttuvat. 

Euroopan unionin huippukokouksen on tarkoitus ensi viikon lopulla pohtia, voidaanko brexit-neuvotteluissa edetä ensi vuonna neuvottelemaan kauppasopimuksesta.

Lue myös: Läpimurto brexit-neuvotteluissa – Britannia maksaa täyden jäsenmaksun 2019–2020

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Vaulasvirta

Britit sumutettiin äänestämään Ei . Nyt on säästöt muuttumassa kuluiksi ja hidastuvaksi talouskasvuksi. Kaiken päälle yritysten epävarmuus tulevasta. Valehtelemalla kansalle saatiin päinvastainen lopputulos kuin se mitä luvattiin.
Olisiko aika oppia, ettei yksin ole helpompaa kuin yhdessä tulevaisuutta rakentamassa. Yhtenäinen Eurooppa on suomalaisten etu ja varsinkin siinä aktiivisena pysyminen.

Harri Pehrsson

Loistavan Lissabonin sopimuksen generoima "maailman kilpailukykyisin talous" jää briteiltä taakse. Varmaan harmittaa katsoa sivusta, kun sääntelemällä ja lisäämällä julkista kulutusta EU onnistuu siinä, missä jopa Neuvostoliitto epäonnistui. Kyllä säälittää britannian kansalaisten puolesta, kyllä.

Mikko Isotalo

Iso-Britannian hienoa neuvottelutaktiikkaa -asemaa kuvaa se, että jos EU nyt ilmoittaisi neuvottelujen keskeytyvän koko summan tilillemaksuun saakka, maksaisivat britit sen lopulta kiltisti. Joka tapauksessa heidät vedetään kölin ali tässä neuvottelussa, johan tuo on ennenkuulumatonta, että EU:n pitää kehua brittien surkeaa tilannetta pitääkseen horjuvan hallituksen pystyssä.

Ja lopuksi maa voi vaihtaa nimensä Pieni-Britanniaksi Pohjois-Irlannin ja Skotlannin itsenäistyttyä.