Lauantai 15.12.2018

Suomalaistutkija: ”Vladimir Putinin todelliset haasteet alkavat heti vaalien jälkeen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.12.2017 10:09
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Tutkija Jussi Lassila arvioi, että vaikka Venäjällä ensi maaliskuussa pidettävissä presidentinvaaleissa tuskin nähdään yllätyksiä, presidentti Vladimir Putinin todelliset haasteet kotimaanpolitiikassa alkavat heti vaalien jälkeen.
|

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi, että vaikka Venäjällä ensi maaliskuussa pidettävissä presidentinvaaleissa tuskin nähdään yllätyksiä, presidentti Vladimir Putinin todelliset haasteet kotimaanpolitiikassa alkavat heti vaalien jälkeen.

–Nykyisten ja tulevien haasteiden taustalla on vuosien 2011–2012 protestiaalto. Kremlin reaktio protesteihin selittää pitkälti Venäjän autoritaarista kehitystä vuodesta 2012, Lassila kirjoittaa katsauksessaan.

Hän sanoo Putinin ensimmäisen haasteen olevan se, että Venäjän hallinnon vahva riippuvuus Putinista on johtanut poliittisten instituutioiden rapautumiseen.

–Tämä on näkynyt jatkuvasti alenevana äänestysprosenttina, joka puolestaan asettaa kasvavia haasteita vaaleissa osoitettavalle poliittiselle oikeutukselle.

Toisekseen Lassilan mukaan on epäselvää, miten Kremlin ”länsivastainen ja yltiöisänmaallinen ote” onnistuu vastaamaan jatkossa kansalaisten arkisiin ongelmiin sosioekonomisen tilanteen heikentyessä.

–Samaan aikaan Krimin miehityksen jälkeinen isänmaallinen hurmos on heikentynyt, mikä viittaa siihen, että valtio ei ole onnistunut rakentamaan pitävää konsensusta identiteettipolitiikalleen, Lassila kommentoi.

Kolmas haaste liittyy Lassilan mukaan korruption poliittiseen potentiaaliin.

–Kremlin näkyvästi haastanut Aleksei Navalny on osoittanut kuinka tehokkaasti suoraviivainen, korruption vastainen populismi puree Venäjällä. Samanaikaisesti Kremlin edellytykset vastata Navalnyn oppositiopopulismiin muutoin kuin pakkokeinoin ovat osoittautuneet rajallisiksi, hän toteaa. 

Lisäksi Lassilan mukaan neljänneksi venäläisten yleisessä mielipiteessä on nähtävillä yhä enemmän odotuksia muutoksesta, joka asettaa ison haasteen Kremlin vakautta korostavalle linjalle.

–Nämä muutosodotukset voivat politisoitua Kremlin kannalta epäedullisella tavalla, sillä paikallisten ja erilaisten yhteiskunnallisten mielenilmausten määrä on kasvanut eri puolilla Venäjää.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Antti Kasvio
Antti Kasvio
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Koponen

..Venäjän johdon suurin haaste on; kuinka elää ihmisiksi. Ei muuta.- Demokratian vaaliminen , pyrkiä toimissaan Venäjän kansan parhaaksi. Lopettaa naapurimaiden asioiden pilaaminen. Omien kansalaisten vaino. Luoda miljoonia pienyrittäjiä Venäjälle. Saada laki kaikkia koskevaksi. lopettaa kauhea virkamiesten korruptio. Sijoittaa infraktsruktuuriin, eko-katastrofin korjaamiseen. Lopettaa Venäjän vieminen tuhoon ja suureen välien selvittelyyn mielikuvitus vihollisten kanssa...

Mika Tamminen

Putinin Venäjä on KGB:n+mafian johtama valtio, jonka demokratisoitumista ei liene odotettavissa. NL hävisi kylmän sodan, Putin haluaa väkisin ottaa neukkulan asemaa takaisin. Putlerille tärkein asia on geopolitiikka... toivottavasti ei homma karkaa käsistä. Ulkopolitiikassamme ei ole syytä olla sinisilmäinen. Väleissä on oltava, mutta liikoja ei kannata luottaa...