Maanantai 17.12.2018

EU:lta kova uhkaus Puolalle – Ministeri: ”Oikeusvaltion murtuminen voi johtaa katastrofiin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.12.2017 16:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|

EU:n komissio on käynnistänyt prosessin, joka voi johtaa Puolan äänioikeuden menettämiseen EU:n neuvostossa. Taustalla on Puolan poliittinen kehitys, jolla oikeuslaitoksen itsenäisyyttä on pyritty kaventamaan.

Komission mielestä on olemassa selvä vaara, että Puola loukkaa vakavasti EU:n perusarvoja ja ehdottaa siksi, että neuvosto tekisi päätöksen EU:n perussopimuksen artiklan 7 käyttämisestä. Seurauksena voisi olla jopa se, että Puola menettäisi äänioikeuden EU:n neuvoston kokouksissa. Vastaavaa prosessia ei ole koskaan käynnistetty EU:n historiassa.

–Kahden vuoden aikana on hyväksytty merkittävä määrä lakeja – yhteensä 13 – jotka vaarantavat oikeuslaitoksen itsenäisyyden ja vallanjaon, Timmermans toteaa muun muassa Guardianin mukaan.

–Oikeuslaitoksen uudistukset Puolassa tarkoittavat, että maan oikeuslaitos on nyt maan enemmistöjohdon poliittisessa hallinnassa. Oikeuslaitoksen itsenäisyyden puuttuessa esiin nousee vakavia kysymyksiä EU-lakien tehokkaasta toimeenpanosta, Timmermans jatkaa.

Suomen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) pitää komission ehdotusta hyvänä. Hänen mukaansa oikeusvaltioperiaate on keskeisimpiä perusarvoja Euroopassa ja sen loukkaaminen vaarantaa kansalaisten perusoikeuksia.

–Historia osoittaa, että oikeusvaltion murtuminen voi johtaa katastrofeihin. Vakaat ja läpinäkyvät oikeusvaltion instituutiot ovat rakentaneet rauhaa, vakautta ja vaurautta Euroopan alueelle. Tämän takia Euroopassa ei tule antaa tuumaakaan tilaa oikeusvaltioperiaatteen kyseenalaistajille, Häkkänen sanoo.

Lissabonin sopimuksen artikla 7 edellyttää, että Puolaa on vielä kuultava asiassa ja komissio antaa sille toimenpidesuosituksia tilanteen korjaamiseksi. Lissabonin sopimuksen artikla 7 edellyttää, että Puolaa on vielä kuultava asiassa. Mikäli yhteisymmärrykseen oikeusvaltioperiaatteiden noudattamisesta ei päästä, EU:n komission on saatava EU-parlamentilta kahden kolmanneksen ja EU:n neuvostolta neljän viidenneksen enemmistön tuki ennen kuin Puolan voidaan todeta vaarantaneen vakavasti oikeusvaltioperiaatteita. Tämän seurauksena Puola voi menettää äänioikeutensa EU:n neuvostossa.

Guardianin mukaan Brysselissä ollaan varmoja, että riittävä enemmistö EU:n neuvostossa löytyy. 

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Puolalle pitää nostaa hattua ja tuskin lähtee kumartelemaan näitä EU-komission
"diktaattorien" vaateita. Eu haluaa Puolan ruotuun perustelee ihmioikeuksien
turvaamisella ! Kyllä on onttoa, on päästetty järjettömät määrät EU:n alueelle
islamilaisista maista moniosaajia toteuttamaan islamin "arvoja", joilla ei ole
mitään tekemistä ihmisarvojen ja EU-komissionkin peräämien ja toitottamien
eurooppalaisten arvojen kanssa. Näinkö nopeasti halutaan lakaista mattojen
alle oma tunarointi ja munattomuus, josta tuhannet EU-kansalaiset ovat saaneet
"nauttia" jopa näinä Joulutorien aikoina.

Pasi Anttila

Haluatko että suomen oikeuslaitos olisi hallituksen määrättävissä? Etkö osaa antaa arvoa riippumattomalle oikeuslaitokselle?
Sanooko vallan kolmijako sulle yhtään mitään? Haluatko että hallitus hallitsee sekä lainsäädäntövallan, toimeenpanovallan ja vielä tuomiovallan?
Käsitätkö että tällä vallan jaolla pyritään vallan väärinkäytön estämiseen.

Lisätäänkö tähän vielä että hallitus Venäjän tyyliin ottaa haltuunsa maan tärkeimmät mediat ja alkaa valvoa mitä he saavat kertoa, mitä mieltä olla?

Markku Nieminen

Ilmankos Suomi on katastrofissa! Koivisto määräsi oikeulaitoksen olemaan aina pankkien puolella, velallista vastaan ja sai 60 000 yritystä konkurssiin ja saman verran yrittäjiä itsemurhaan ja syrjäytymään yhteiskunnasta. Niinistö ja Lipponen jatkoivat perustuslain ja oikeuslaitoksen ohittamista ja vähättelyä ja tähän on tultu. Katastrofiin!

Pitäisi vaan Häkkänen oman maan asioista huolta ja palauttaisi oikeusistuimet puolueettomalle, vallasta riippumattomalle linjalle! Siinä olisi hänellä työsarkaa riittävästi!

Pekka Hovatov

Meillä ei ole mitään varaa arvostella Puolan oikeusjärjestelmää ja tuomareiden valinta systeemiä, kun oman maan asiat on tällä mallilla. Poliisia johtaa rikoksesta epäillyt, valtakunnan ylinsyyttäjä on tuomittu rikollinen ja oikeuslaitoksessa toimii hyväveli kerho joka pitää muunmuassa lasten raiskaamistuomiot mahdollisimman alhaisena
(miksiköhän? - Onko pelkona, että tuomittu vasikoisi tuomarit ja tuomarit jäisivät kiinni "pedofiilikerhon jäsenyydestä" jos antaisivat oikean tuomion).

Jaakko Karki

Ei ole EUn tehtävänä kovistella ja uhata Puolaa tai mitään muutakaan itsenäistä valtiota, kansallista suvereniteettia tulee kunnioittaa kaikissa olosuhteissa. Jos EU lähtee tälle tielle niin silloin on korkea aika itsenäisten valtioiden ruveta eroamaan EUsta, niinkuin Britannia on tekemässä, juuri tästä svereeniteettisuus syystä, säilyttääkseen oman kansallisen itsemääräämisoikeuden, oman lainsäädännön ja omien rajojen valvonnan.

Jaakko Karki

Suomen oikeusministeri Antti Häkkäsen tulisi pysyä lestissään ja olla puuttumatta tai edes kommentoimatta tällaisiin EUn Puolan pakottamishankkeisiin. Kohta voi olla monia muitakin maita, kuten Unkari, Tsekit, Slovakia jne samanlaisen pakottamisen kohteena. Suomalaisten poliitiikkojen ja viranomaisten olisi parasyta joko olla vain hiljaa tai vaihtoehtoisesti ilmoittaa selvästi että Suomi ei tue tällaisia pakottamishankkeita.

Markku Nieminen

Nimenomaan ja kaiken lisäksi Suomen hallitus on jo kauan ohjeistanut ja määrännyt oikeuslaitosten kannat ja tuomiot! Eipäs EU ole tähän puuttunut! Ai niin, mutta meillähän onkin tehty niin kuin EU haluaa, eikä niin kuin Puola, mitä Puolan kansa haluaa!

Hannu Rautomäki

Uutisessa tarkoitushakuisesti sivuutettiin se, että Puola itse päättää pakolaispolitiikkansa, eikä se ole alistunut EU:n saneluun, vaan se päättää ja valikoi itse vastaanottamansa.
EU-byrokratia vastalääkkeenä on kehittänyt ongelman Puolan oikeuslaitoksesta, jonka määrittelemiseen sillä itsenäisenä suvereenina valtiona on kuitenkin täysi oikeus.
Puolan ajojahti on yksi ilmentymä EU:n harjoittamasta keskusvaltaisesta sanelusta.

Juha Koponen

..suomen oikeuslaitos ei ole riippumaton. Poliittiset rikokset ja painostukset eivät saa tuomioita oikeudessa.On järjetöntä käydä Puolan kimppuun , jolla on takanaan sosialismin kauheudet ja moraalittomuus. Maassa ei ole ollut toimivaa oikeuslaitosta koskaan. Monella itä-blokin maalla samat ongelmat.
Puolaa pitää tukea EU:ssa eikä kiristää. Tuomareiden nimittäminen on varmasti tuevaosuudessa ongelma, josta puolalaiset itse pääsevät ymmärrykseen.
On älytööntä, että NYT tässä maaiman tilanteessa Puolaa aletaan syyttelemään ja kiristämään. Asia todistaa millä tasolla EU:n johdossa ollaan.
Kärsivälisyyttä itä-blokin valtioita kohtaan. Tukea ja neuvoja demokratian toteutumisessa, ei uhkaa!
EU:ssa on heti uhkailu päällä jos ollaan erimieltä. Muistakaa, kun suomessa haluttiin takuita Kreikka rahoihin, aloitettiin suomea kohtaan uhkailu.
EU ei tule onnstumaan. Britit tajusiivat, että palava öljylautta on totta ja sieltä vielä pääsee pois...

Timo Hietanen

Onkohan EU ollut koskaan niin epäuskottava ja rapakunnossa, kuin se juuri nyt on ?
Tietysti Puola, Unkari, Slovakia ja Tsekki pitävät omaa puoltaan jatkossakin. Baltian
maat oma blokkinsa. Itävalta sai uuden hallituksen ja syyt ovat kaikkien tiedossa.
Ja tulee mitä varmimmin saamaan seuraa. Merkel yrittää kiillottaa valtikkaansa ja "Rikkaiden presidentti" nauttii alenevaa kannatusta Tricolorin maassa. Brexit
jatkuu ja britit sanoo pitkät EU:lle. Kreikka on konkurssikypsä ja seuraavat "200"
vuotta velkaa muulle maailmalle. Italia on kohto täynnä mustaa mannaa Afrikasta
ja kohta varmaan saamme Suomeen oman biitin moniosaavaa Afrikkaa hoitoon ?

Jouni Suninen

Häkkäsen asenne ihmetyttää.

Miksi piittaisimme EU-politrukkien Puolaan kohdistamista syytöksistä? Puola on vapaa maa ja toivottavasti pysyykin sellaisena. Kyllä kansa siellä tietää millaisen hallituksen ja oikeuslaitoksen se haluaa. Sitä ei pidä mennä ulkoa määräilemään.

Puola putsailee ilmeisesti vanhoja kommunistituomareita oikeusjärjestelmästään ja hyvä niin. Meilläkin voitaisiin ryhtyä arvioimaan esimerkiksi Demla -tuomareiden puolueettomuutta uudestaan ja tarkemmin.