Torstai 13.12.2018

Suomalainen professori arvioi Katalonian tilannetta: ”Yleensä tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.12.2017 19:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Katalaanit äänestivät aluevaaleissa joulun alla.
|

Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen arvioi, ettei viimeviikkoinen vaalitulos herätä toiveita Katalonian kriisin ratkaisemisesta.

Kolme itsenäisyysmielistä puoluetta sai enemmistön Katalonian alueparlamenttiin torstaina pidetyissä aluevaaleissa, jotka Espanjan hallitus oli määrännyt pidettäviksi hajotettuaan edellisen parlamentin. Vaalitulos muistutti vuoden 2015 vaalien tulosta.

Itsenäisyysmieliset saivat kaikista äänistä vain 47,5 prosenttia, mutta vaalijärjestelmä toi niille enemmistön parlamenttiin. Keskustaliberaali Ciudadanos nousi alueparlamentin suurimmaksi puolueeksi. Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn PP-puolue kärsi murskatappion. 

Kekkonen kuvailee tulosta suurin piirtein odotetuksi.

–Tulos ei herätä optimismia Katalonian kriisin ratkaisemiseksi, vaikka äärilinjojen kannattajat kuuluivat häviäjiin. Jakolinja alueen väestön keskuudessa säilyy syvänä. Perusasetelmat eivät muuttuneet ratkaisevasti, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

–Yleensä tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Tosiasia on, että Kataloniassa ei ole sellaista tai minkäänlaista enemmistöä, jolla olisi vahva mandaatti ajaa yksipuolisesti alueen itsenäistymistä, hän jatkaa. 

Kekkonen arvioi, että Espanjan hallituksen pitäisi avata keskustelut Espanjan valtiosääntöisen rakenteen uudistamisesta, jos umpikujasta haluttaisiin ulos.

–Tästä jo sovittiin alustavasti lokakuussa, mutta perinteisten valtapuolueiden uskottavuus aidosta pyrkimyksestä dialogiin on heikko, hän huomauttaa.

Lisää aiheesta:

Professori häkeltyi virheiden yleisyydestä: Kataloniaa ei voi verrata Suomeen 1917

Tutkija: ”Katalonian tilanne voi kehittyä arvaamattomaksi - tämä huolestuttaa”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Jukka Kekkonen
Jukka Kekkonen
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

"ei ole sellaista tai minkäänlaista enemmistöä, jolla olisi vahva mandaatti ajaa yksipuolisesti alueen itsenäistymistä"

Kuinka suuri enemmistön tulisi olla että Kekkonenkin sen hyväksyisi? Sopisiko hänelle saman suuruinen itsenäisyyden kannatus joka oli Suomessa kun meillä itsenäisyydestä äänestettiin?

Matti Auer

Prof. Kekkonen ei näytä ymmärtävän, kuten eliitti Espanjassa ja Suomessa, että kysymys ei ole rahasta ja taloudesta, vaan kulttuuri- ja kieli-identiteeteistä, jotka ovat köyhemmän kansan elämää ja lähempänä reaalitodellisuutta. Pienet kansat ovat uhattuina ja tavallisella kansalla ei muuta ole. Yhtenäisestä EU:sta hyötyvä eliitti haluaa vapaata liikkuvuutta ja mammonaa (lähinnä köyhempien kustannuksella) lisääntyvässä määrin piittaavat muusta.

Pentti Ylimys

Kun puolet asukkaista ei kannata, omaan Espanjan valtioon kuulumista, niin kyllä tulos on todella murskaava.
Itä-Ukarainassa tilanne on vielä selvempi, ehkä 70% asukkaista ei halua kuulua Ukrainan valtioon, sitäkin tahtoa pitäisi kunnioittaa.