Keskiviikko 23.1.2019

YK järkyttyi Donald Trumpin ”rasismista” – Trump kiistää sanavalinnan mutta myöntää kovan kielenkäytön

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.1.2018 14:36
Päivitetty: 
12.1.2018 15:02
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Presidentti Donald Trumpia on arvosteltu laajalti perjantaina.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin väitetyt Haiti-kommentit ovat perjantaina hämmentäneet ja järkyttäneet maailmalla. YK kuvaa Trumpin puheita rasismiksi.

– Miksi me otamme vastaan ihmisiä kaikista näistä persläpimaista [engl. shithole], Trumpin kerrotaan sanoen viitaten Haitiin, El Salvadoriin ja Afrikkaan.

Valkoinen talo ei vaivautunut kiistämään kommentin aitoutta ennen kuin Trump itse twiittasi asiasta perjantaina iltapäivällä. Hän kertoo käyttäneensä kovaa kieltä tapaamisessa, josta kohussa on kyse, mutta kiistää käyttäneensä Washington Post -lehden mainitsemaa nimenomaista sanaa.

 

Trumpin hallinto on viime aikoina etsinyt keinoja vähentää Yhdysvalloissa suojeluun oikeutettujen ulkomaalaisten määrää.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Rupert Colville pitää Trumpin sanomaksi väitettyä lausuntoa järkyttävänä, jos presidentti todella näin sanoi.

– Jos tämä pitää paikkansa, nämä ovat järkyttäviä ja häpeällisiä lausuntoja Yhdysvaltain presidentiltä. Olen pahoillani, mutta ei tätä voi kuvailla muuksi kuin rasismiksi.

Myös Yhdysvalloissa Trumpia arvostellaan siirtymisestä yhä pidemmälle rasismin ja ksenofobian tiellä. Muun muassa republikaanipoliitikko Mia Love, kongressin ainoa haitilaistaustainen edustaja, vaati Trumpia pyytämään anteeksi sanojaan, BBC kertoo.

Valkoinen talo tarjosi BBC:n mukaan aiemmin oman selityksensä lausunnolle.

– Tietyt poliitikot Washingtonissa taistelevat ulkovaltojen puolesta, mutta presidentti Trump tulee aina taistelemaan Amerikan kansan puolesta, Valkoisen talon lausunnossa todetaan.

Valkoisen talon mukaan Trump pyrkii luomaan maahanmuuttopolitiikan, jossa tulijat hyödyttävät Yhdysvaltoja.

Lähde pääosin: BBC

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Point of no return. Tästä ei enää ole tietä kuin manalaan. Voi kestää mutta näin on.
Rupeaa tulemaan mieleen Kolmannen Valtakunnan lopusta kertova Perikato elokuva. Uhkia ja salaliittoja ympärillään näkevä Johtaja meuhkaa vailla mieltä ja taustajoukot hymisee.
Katujätkä on katujätkä. Merde!