Maanantai 17.6.2019

Nigel Farage herätti keskustelun Britanniassa: Uusi brexit-äänestys – EU-eron peruminen mahdollista

Luotu: 
13.1.2018 10:05
Päivitetty: 
13.1.2018 10:13
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Nigel Faragen yllättävää ulostuloa on kommentoitu myös arvioiden, että hän entinen puoluejohtaja haluaa takaisin parrasvaloihin.
|

Britannian EU-eroa ajaneen Ukip-oikeistopuolueen entinen johtaja Nigel Farage katsoo, että uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämistä tulisi harkita. Ajatukselle on avoin myös Faragen rahoittaja, Kauppalehti kertoo.

Farage uskoo, että vain uusi äänestys vaientaisi brexitin arvostelijat.

– Olen hyväksynyt mahdollisuuden, että se [uusi äänestys] voi tapahtua. Tietenkään en halua sitä, me voitimme kansanäänestyksen. Sen olisi pitänyt riittää, mutta en luota poliittisen luokkaan, joka on selkeän epärehellinen, Farage sanoi BBC:n radiohaastattelussa.

– Ainoa vaihtoehto on mennä takaisin uurnille ja antaa ihmisten huutaa täyttä kurkkua tukensa todelliselle brexitille, Faragea tukenut liikemies Arron Banks myötäilee.

Uusi äänestys sisältää luonnollisesti sen mahdollisuuden, että tulos olisi ”ei” brexitille. Mielipidemittauksissa brexit on nykyisin lievästi tappiolla ja Britannian parlamentissa ei ole brexitiä tukevaa enemmistöä.

Farage on kääntynyt avoimeksi uudelle kansanäänestykselle koska hän pelkää, että nykytilanteessa Euroopan unioni ei tarjoa Britannialle kunnollista sopimusta ja että parlamentti hylkää sen. Eräät poliittiset tarkkailijat tosin pitivät entisen puoluejohtajan lausuntoja yrityksenä päästä takaisin huomion keskipisteeksi.

Eräät EU:ssa pysymisen tukijat ovat ilmaisseet tyytyväisyyttään, kun Farage otti kysymyksen esille, Kauppalehti kertoo. Brittilakimiesten mukaan laillisia esteitä brexitin perumiselle ei ole ennen maaliskuun 2019 loppua. Lue laajempi juttu Kauppalehdestä.

Lue myös: 4 suomalaismeppiä: Brexit saattaa hyvinkin peruuntua – Uusi kansanäänestys ratkaisee

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pete Virtanen

Näköjään Nigel Farage on ymmärtänyt Brexitin eron negatiivisen seuraukset Britannialle ja toivoo oman poliittisen tulevaisuutensa turvaamiseksi sen perumista. Uuden kansanäänestyksen ja todennäköisesti Brexitin perumisen myötä, hän voi jatkaa samaa populistista politiikkaansa ja EU:n ja ”eliitin” syyttämistä.

Ilkka Repo

Tampereella järjestettiin kaikkien presidenttiehdokkaitten vaalitentti. Tamperelainen-lehti avasi tentin jälkeen äänestysmahdollisuuden siitä, kenestä tulee presidentti vuonna 2018. Tässä tulokset 13.1. klo 15.30:

Gallupo klo 15.30 on seuraava: Annettuja ääniä 5558 joista 4413 Huhtasaarelle, 634 Väyryselle, 428 Niinistölle, 131 Haavistolle, 86 Vanhaselle, 81 Haataiselle, 44 Kyllöselle ja 41 Torvaldille. Ugh! Kansa on puhunut. Äänestys on avoinna ja voit käydä äänestämässä Tamperelaisen sivulla. Voit myös seurata reaaliaikaisesti tulosten kehittymistä käymällä samalla sivustolla. Äänestää voi vain kerran.

Jaakko Karki

Uutta kansanäänestystä Brexitistä ei tule, kansa on jo puhunut. Frarage on julkisuudenkipeä ja tarvitsee enemmän huomiota.
Mikään demokratia ei kestä sitä että kansanäänestyksen tulosta ei kunnioiteta ja noudateta - ja tämän jopa konservatiivinen hallitus suuri osa työväenpuolueen edustajista edustajista hyvin ymmärtää.

Pete Virtanen

Kannattaa muistaa, että Brexit äänestys oli ainoastaan ”neuvoa-antava kansanäänestys”, eli ei sitova kansanäänestys. Eli hallitus ja parlamentti voi ilman laillisia ongelmia päättää eroamisesta tai EU:hun jäämisestä.