Sunnuntai 21.7.2019

Ex-poliisiylijohtaja Ruotsin jengiväkivallasta: ”Selvästikään maahanmuuttoa ei ole hallittu – Suomenkin varauduttava”

Luotu: 
29.1.2018 14:30
Päivitetty: 
29.1.2018 15:53
  • Kuva: Alma Media arkisto / Joel Maisalmi
    Kuva
    Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero katsoo, että Suomi ehtisi vielä ennaltaehkäistä monia Ruotsin virheitä, mutta aika vähenee koko ajan. Arkistokuva.
|

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero arvioi blogissaan, että syyt Ruotsin jengiväkivaltaisuuksiin ovat epäonnistuneessa maahanmuuton hoitamisessa. Paatero vertaa tilannetta Suomeen.

Huoli kovenevasta jengiväkivallasta on aiheuttanut keskustelua Ruotsissa alkuvuodesta. Vuoden ensimmäisellä viikolla Ruotsissa kuoli neljä ihmistä jengiammuskeluissa. Jengien käyttämät käsikranaatit puhuttivat, kun sivullinen mies kuoli räjähdyksessä Tukholman liepeillä poimittuaan ilmeisesti käsikranaatin maasta kolmisen viikkoa sitten. Viime vuonan Ruotsissa tapahtui yhteensä yli 300 ampumavälikohtausta.

Paatero pitää viime aikojen uutisia hälyttävinä. Paateron mukaan iskut ja uhkaukset poliisia kohtaan ovat lisääntyneet voimakkaasti Ruotsissa, eikä poliisi ole enää suosittu työpaikka. Hän huomauttaa, että Ruotsissa on menossa voimakas poliisien rekrytointikampanja poliitikkojen myöntämällä huomattavalla lisärahalla.

– Kranaatti-iskut, järjestäytyneen rikollisuuden voimistuva toiminta, rinnakkaisyhteistuntien olemassaolo huolestuttaa. Todetaan että Ruotsissa on vajaa 1000 nuorta miestä, jotka kuuluvat rikollisverkostoihin ja kykenevät käyttämään ampuma-asetta. Vaikka lukua pidetäänkin siellä suurena ei se paljoa eroa Suomen tilanteesta, Paatero kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Paatero viittaa blogissaan maahanmuuttajavaltaisiin ongelmalähiöihin, joista on käytetty epävirallisesti myös termiä ”no go -alue”. Ruotsin poliisi listasi vuonna 2015 kaikkiaan 15 asuinaluetta, joilla viranomaisten toiminta on vaikeaa paikallisten rikollisjärjestöjen sekä yleisen viranomaisvastaisuuden vuoksi.

Ruotsin poliisi on viime vuosina lisännyt läsnäoloaan näillä alueilla, mutta Paateron mukaan alueille mennään yhä lähinnä ”suurella joukolla, koska siellä poliisin suhtaudutaan avoimen vihamielisesti”.

– Tämä kehitys ei ole tapahtunut Ruotsissa yhtäkkiä vaan vuosien kuluessa, Paatero kirjoittaa.

–Se alkoi jo 90 -luvulla ja maahanmuuton lisääntyessä se on koko ajan lisääntynyt. Ruotsissa ei selvästikään ole hallittu sinne tullutta laajaa maahanmuuttoaaltoa.

Maahanmuutto Ruotsiin on ollut korkealla tasolla jo pitkään, mikä on vauhdittanut Ruotsin väestönkasvua, joka huitelee jo yli 10 miljoonassa. Vuonna 2016 ulkomaalaistaustaisia oli jo 23,2 prosenttia Ruotsin väestöstä. Ruotsin tilastokeskus laskee ulkomaalaistaustaisiksi ulkomailla syntyneet ja ulkomailta muuttaneille vanhemmille Ruotsissa syntyneet asukkaat.

Paatero huomauttaakin, että Ruotsissa elää paljon maahanmuuttajien jälkeläisiä, niin sanottuja toisen polven maahanmuuttajia, joista suuri osa on jäänyt yhteiskunnan ulkopuolelle. Myös maahanmuuton ja kotoutumisen erikoistutkija Pasi Saukkonen arvioi viime viikolla, että Ruotsin järjestäytyneen rikollisuuden osalta kyse on pitkälti tästä toisesta sukupolvesta. Lue tarkemmin: Tutkija Ruotsin jengiväkivallasta Ylellä: Sitkeä luulo on väärä – jotakin tapahtui 10–15 vuodessa

Paateron mielestä on selvää, että Ruotsi on hyötynyt maahanmuutosta, mutta kärsii nyt toisaalta siitä, ettei sen tuomia ”haittavaikutuksia ole osattu hoitaa”.

–Ykkösongelma tuntuu olevan jengiytyminen ja rinnakkaisyhteiskuntien muodostuminen. Jengit saavat koko ajan lisää rekrytoitavia niistä maahanmuuttajista, jotka kokevat jäävänsä yhteiskunnan ulkopuolelle. On ennustettavissa, että tilanne Ruotsissa vain pahenee.

Paateron mielestä ”on absurdia kuvitella”, ettei Suomessa voisi ilmetä samanlaista kehitystä. Hän kritisoi poliitikkoja siitä, että niin sanottu kova sisäinen turvallisuus ei heitä kiinnosta.

–Mitään todellisia linjapäätöksiä ei ole tehty, joitain suurimpien resurssikuoppien täyttöä ja keskustelua terrorismista – ei muuta. Näillä eväillä ei pitkälle pötkitä.

Paateron mielestä Suomessakin on varauduttava jengiytymisen riskiin. Kunnollinen varautuminen tarkoittaa hänen mukaansa ”syrjäytymisen todellista estämistä, kotouttamisen tehostamista, jengiytymisen estämistä ja tietenkin myös erilaista resurssipolitiikkaa”. Tällaisesta toimenpiteistä ei Paateron mukaan toistaiseksi ole todellista näyttöä. Hänen mielestään on surullista, ettei kaikkia koskettava arkiturvallisuus noussut esille edes presidentinvaaleissa.

–Toivottavasti keskustelu Ruotsin sisäisestä turvallisuudesta herättää viimeinkin meilläkin todellista kiinnostusta tähän aihepiiriin, koska meillä on vielä mahdollisuuksia ennalta estää monia asioita, jotka Ruotsissa laiminlyötiin, mutta hiekka tiimalasissa vähenee.

Lue myös:

Poliisin tutkijat: Maahanmuuton riskejä vähätelty Suomessa – varoittava esimerkki Ruotsista

Poliisin tutkijat varoittavat: Ruotsin jengi-ilmiö riski Suomessakin – puututtava pian

Ruotsin ongelmalähiöt huomattu Suomessakin: ”Maahantulijoille opetettava suomalainen käyttäytymistapa”

Tuomioja ylisti Ruotsin maahanmuuttoa – Carl Bildt torjui: ”Karmean huono luku”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Nieminen

Eikö tästä asiasta ole Halla-aho kertonut jo yli kymmenen vuotta? Ei kai tämä kehitys voi tulla kenellekään yllätyksenä?

Arkiturvallisuudesta maahanmuuton näkökulmasta yritti ainakin ehdokas Huhtasaari kertoa myös presidentinvaaleissa, mutta se oli tietenkin täysin sopimatonta puhetta ainakin Haataisen ja Haaviston mielestä. Omasta mielestäni ongelmien ennaltaehkäisy on järkevää, koska jälkikäteen tilannetta on kovin vaikea korjata.

Kimmo Tallqvist

No kun ei valitettavasti ole.
Muistakaa sinisilmähölmöjen "rajat auki rauhalle" mielenosoitukset.
Ruotsissa heitellään nyt rauhassa käsikranaatteja ja joukkoraiskataan.
Ghettoutuminen ja jengiytyminen on tosiasia jonka kritisoiminen on suvakkien mielestä laitonta suvaitsematonta vihapuhetta.
Poliisi kyttää maahanmuuttokriittisiä netissä
ja kukaan ei samalla keskity imaamien saarnoihin jotka pitkin eurooppaa ovat sisältäneet vihapuhetta länsimaisia arvoja kohtaan.

Hannu Korpilampi

Miten ehkäistä sellaisen ihmisen syrjäytymistä, joka ei osaa välttämättä lukea millään kielellä, vaikka on yli parikymppinen? Joka ei ole käynyt mitään kouluja, joka ei tunne paikallista kulttuuria, tai osaa mitään täällä ymmärrettävää kieltä? Iso osa tulijoista on nimenomaan näitä.

Peruskoulupohjalta ponnistavalla kantasuomalaisellakin on työn ja tuskan takana saada minkäänlaista työpaikkaa, vaikka hän osaakin suomea. Miten sitten henkilö jolla ei ole edes peruskoulua vastaavaa koulutusta, saati kielitaitoa?

Ei meillä tietenkään ole antaa heille mitään edes etäisesti mielekästä tekemistä, eikä parikymppisenä enää aleta opettelemaan opiskelua. Se ikkuna on sulkeutunut jo ajat sitten.

Siellä he voivat kuluttaa aikaansa elähtäneiden keski-ikäisten demarinaisten pyöriteltävänä erilaisten "integroivien" kurssien rinkitansseissa, mutta mielekkyyttä siitä on mahdotonta löytää. Kun koulutus ei tunnu mielekkäältä, sitä ei jatketa. Jäädään sossun elätiksi ja aletaan miettiä vaihtoehtoisia tapoja tienata. Ja missäs tarvitaan riskinottokykyisiä nuoria miehiä, joilla ei ole mitään hävittävää? Ei kai vain rikollisuudessa?

Surullista että tämä itsestäänselvä asia tuntuu olevan niin monelle täysin mahdotonta ymmärtää. Sen sijaan kehitetään kaikenlaisia fantastisia teorioita rasistisista asenteista tai tulijat osattomaksi jättävästä suomalaisesta kulttuurista.

Leena Lauren

Mistä nämä "ihmiset" sitten tänne ovat tulleet, kun Haatainen hyökkäsi Huhtasaaren sanomisiin avoimista rajoista niin, että maahanmuuttajat eivät ole terroristeja? Ei Huhtasaari sitä sanonutkaan, vaan sanoi, että avoimista rajoista tulee tänne myöskin terroristeja ja sehän on tosi juttu. Turha on rutista kun on huonot housuissa. Tämä on todellinen arvomaailma ja sen arvohallitsijat omaa luokkaansa.

Juha Koponen

..presidentti ehdokas SDP:stä hän sanoisi nyt että "katkaistaanpa maahanmuutajien leimaaminen tähän".
Vaikka se miten olisi totta.
Muslimien maahanmuutto on pysäytettävä Suomessa ja myös euroopassa.
Poliisi setä ei varmaan rasistisesta lähtökohdasta ole liikkeellä...

Gun-May Arffman

Noinhan siinä Raimoa kävi ja tuo Orpo halusi vielä nimetä kaikki suomalaiset jokaiselle nuorelle discoläpsyttelijämiehelle ja sotakarkurille ynnä muille maailman maista tulleille kummiksi. Lisäksi tämä Orpo ja Sipilä eivät ole oppineet vieläkään yhtään mitään. Yhdessä hallituksen kanssa lisäävät vain vetovimatekijöitä korvaamalla kunnille avoimen piikin jos rahat loppuu ilmais elämää viettäville laittomille maassaolijoille.

ISIS:n riveistä palaavat ohjataan sossun luukulle tarjoten avokätisesti kaikki Suomen sosiaaliturvan palvelut, kun nämä tulisi ottaa säilöön, laittaa tuomiolle rikoksistaan ja sen jälkeen karkottaa maasta. Tätä kaikkea komppaa Kepun/Kokoomuksen lisäksi SDP, RKP, Vasemmisto ja erityisen äänekkäästi Vihreät.

Timo Hietanen

Niinistö ei katso tarpeelliseksi muuttaa mitään, kun nyt toinen kausi on edessä.
Kataisen märkä uni vuodelta 2008 eli 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa ainakin
periaatteessa voi hyvin. Saa sitten nähdä, milloin alkaa seuraava suuri invaasio
paikkaamaan ( ? ) huoltosuhdetta ja tuomaan täytettä demokratiavajeeseen ?
Vaalikeskusteluissa oikein vältettiin tai puhuttiin päälle, kun tuli kyse maahan-
muutto. Islamin on lisäksi kuin kaunis luonnonsuojelulailla rauhoitettu kedon
kukkanen, saa vain ihailla - ei oikeastaan mitään muuta, ainakaan Ylessä.

Jussi Linjama

Olisikohan täsmällisempi ilmaisu se, että Ruotsissa ongelmia ei ole haluttu hoitaa. Jos pelkästään ongelmista puhuminen, vaikka kuinka varovaisin sanankääntein, tyssää niin poliittisen kuin työurankin, se ei tietenkään motivoi asiaan puuttumaan. Sittemmin tilanne on ilmeisesti Ruotsissa hiukan helpottanut, ja jopa työelämässä toimivat ovat miltei rehellisiä mielipiteitä esittäneet.

Juha Virtanen

Suomessa pitäisi nyt viimein herätä miettimään mistä nämä jengit saa rahoituksensa ei yksin siihen ryhmien pyörittämiseen vaan muuhunkin varjoyhteiskunnan rahoittamiseen. Yksi tuottoisimmista on huumekauppa. Suomessa on kokoajan liberalisoitu huumetuomioita ja nyt lähes kaikesta selviää pienellä sakkotuomiolla. Mitä on satasen sakko kun toisessa vaakakupissa on kymmenien tuhansien potti. Miten sitten suu pannaan kun huumeiden kauppiaita on satatuhatta. Riittääkö kaikille vankilapaikkoja. Nyt olisi tehtävä se työ ja kertakaikkiaan pysäytettävä huumeiden levittäminen. Nyt se on vielä mahdollista mutta kun kauppamiesten joukko laajenee niin se tulee haastavammaksi hoitaa. Perustetaan kaupallisia vankiloita jossa pyörii 12 tunnin työvuorot tauotta ja vankitehtaat sylkee kulutustavaroita maailmalle. Samalla Kiinan tuotanto kärsii inflaation. Vankilavuosia henkilöille niin paljon että estetään uudelleen samalle alalle tulo. Jos joku ei kestä neljänkymmenen vuoden työtuomiota niin hänellä on mahdollisuus hakeutua Piipon narutehtaan mannekiiniksi.

Kaarlo Erjala

Kansassamme on ollut paljon väkivaltaisuutta jo ennen uutta kansainvaellusta. Entisen poliisijohtaja Mikko Paateron aiheellisten varoitusten tulisi tietysti kaikkien päättäjiemme ottaa todesta. Syrjäytyneiden ja maahanmuuttajien sopeuttamiseen tulee satsata riittävästi ongelmien minimoimiseksi.

Jaakko Karki

Erinomainen artikkeli, entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero kirjoittaa vakavaa asiaa, josta poliitiikkojen ja virkamiesten tulisi ottaa vaarin. He ovat asemansa puolesta moraalisessa vastuussa päätöksistään, tekemisistään ja tekemättä jättämisistään, erityisesti entiset ja nykyiset sisäministerit ja pääministerit.

Juha Nordlund

Täh?!
Puolivuotta sitten Ruotsin media ja politikot vaativat Trumpilta selitystä miksi hän sanoi: "katsokaa mitä ruotsissa mitä ruotsissakin tapahtuu
.." yhteen ääneen huudettiin,että mitään ongelmia ei ole! Vaikkakin autoja paloi ja muutamia ihmishenkiä,mutt ei kait se haittaa.....