Maanantai 21.1.2019

Trump linjasi kiristyksiä maahanmuuttoon ja lisärahaa ydinaseisiin: Puhetta seurasi 47 miljoonaa amerikkalaista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.1.2018 07:59
  • Kuva: EPA
    Kuva
    State of the Union on Yhdysvaltain presidentin tärkein vuosittainen maan kongressille ja kansalaisille suunnattu puhe. Donald Trump piikitteli puheessaan demokraatteja, mutta esitti myös heitä miellyttäviä kohtia, kuten reseptilääkkeiden hinnan halventamista.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti varhain keskiviikkona aamuyöllä Suomen aikaan tärkeän State of the Union -linjapuheensa Washingtonissa. Presidentti kehui taloutta ja vetosi yhtenäisyyden puolesta, rahaa hän haluaa infrastruktuuriin ja ydinaseisiin, kertoo Kauppalehti.

Puheen alkuosa keskittyi pitkälti talouden teemoihin. Trumpin mukaan hänen hallintokaudellaan on syntynyt 2,4 miljoonaa uutta työpaikkaa ja palkat ovat lähteneet nousemaan vuosien jälkeen. Hän kävi läpi työttömyyden laskun, kuluttajaluottamuksen ja osakemarkkinoiden vahvan nousun.

Trumpin tärkein lainsäädännöllinen voitto eli verouudistus sai luonnollisesti paljon huomiota.

–Kuten 11 kuukautta sitten lupasin, olemme toteuttaneet suurimmat veronalennukset USA:n historiassa. Yritysveron alennuksen takia pienet yritykset palkkaavat nyt lisää väkeä ja maksavat korkeampia palkkoja. Lähes kolme miljoonaa työntekijää on jo saanut bonuksia, Trump sanoi.

Hänen mukaansa koskaan aikaisemmin ei ole ollut parempaa aikaa tavoitella amerikkalaista unelmaa.

–Olemme myös kääntäneet sivua epäreilujen kauppasopimusten kanssa. Taloudellisen antautumisen vuodet ovat nyt ohi. Kauppa tulee tästä lähtien olemaan reilua.

Trump väitti niin ikään, että hänen hallintonsa on purkanut enemmän sääntelyä, kuin mikään muu aikaisempi hallinto Yhdysvaltain historiassa ja mainitsi esimerkkinä energian. Trump sanoi myös, että hänen tärkeä prioriteettinsa on laskea reseptilääkkeiden hintaa. Tämä lausunto näkynee torstaina lääkeyhtiöiden osakekursseissa.

Siirtolaisuudesta puhuessaan Trump toisti vanhoja teemojaan, mutta esitti lisäksi suhteellisen konkreettisen suunnitelman siirtolaisuusuudistuksesta, johon kuuluu yhä muurin rakentaminen etelärajalle, mutta maksajaa ei edelleenkään mainittu. Trump jätti auki myös niin sanottujen dreamereiden, eli lapsena Yhdysvaltoihin saapuneiden paperittomien siirtolaisten kohtalon. Hän aikoo lopettaa viisumein myöntämisen Green card -arvonnoissa ja vaatii maahanmuuton muuttamista työ- ja koulutusperäiseksi. Trump haluaa myös estää maahantulon perheen yhdistämisten avulla ja sai tästä buuauksia.

Ulkopolitiikka jäi puheessa pienempään osaan. Trump puhui kylmästi terrorismista, Iranista ja Pohjois-Koreasta ja sanoi Yhdysvaltain kohtaavan jatkossa entistä kovempia haastajia mainiten Venäjän ja Kiinan. Washingtonissa vireillä oleva Venäjä-tutkinta ei noussut puheessa esille sanallakaan.

Trump kuulutti kongressia järjestämään asevoimille lisää rahaa ja vaati Yhdysvaltain ydinaseistuksen modernisointia ja uudelleenrakentamista. Hän sanoi, ettei vielä olla siinä pisteessä, maailman valtiot päättäisivät poistaa ydinaseet.

State of the Union on Yhdysvaltain presidentin tärkein vuosittainen maan kongressille ja kansalaisille suunnattu puhe. Siinä presidentti selvittää kansakunnan tilaa sekä arvioi virkakautensa saavutuksia ja tulevia toimenpiteitä. Puheen taustalla on perustuslain vaatimus, jonka mukaan presidentin pitää säännöllisin väliajoin selvittää kongressille, missä jamassa maa makaa.

Vuosi sitten Trumpin puhetta seurasi yli 47 miljoonaa katsojaa. Barack Obaman ensimmäinen puhe veti televisioiden ääreen yli 52 miljoonaa katsojaa. Ensimmäisen State of the Union puheen piti George Washingtontammikuussa 1790.

Lähde: Kauppalehti

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Koponen

..miljoonia työpaikkoja, infrakstruktuurin rakentamiseen 1,5 BILJOONAA dollaria! huh huh. Mustat saaneet työpaikkoja eniten amerikan historiassa. Kalliita reseptilääkkeiden hintoja alennetaan, palkkoja nostetaan! Roosevelt aikoinaan nosti amerikan vastaavalla tavalla menestykseen.
Amerikalla on valtava ongelma maahanmmuutosta, miljoonat tunkevat USA:n laittomasti. Laitomuus vie amerikkalaislta työpaikkoja ja lisää rikollisuutta. Siihen myös voimakkaasti otettu kantaa. Quantanamonin vankileri saa jatkoaikaa, mikä myös on erinomainen asia.
Trump alkaa voitaa opposition masinoiman uskomattomat mittapuitteet saaneen jahdin presidentin kaatamiseksi.
Trump tekee sen taas-voittaa arvostelijat-paremmalla diilillä!...

Harri Tapani

Ei tämä aivan uutta ole ennekin, vapaakauppaa on hieman rajoiteltu tarpeen mukaan...

"Reagan pelasti Amerikan elektroniikka-alan valtavilla tukiaisilla Japanin kilpailulta suoraan veronmaksajien kukkarosta. Aivan hiljattain Clinton pelasti Amerikan tomaatinviljelijät Meksikon kilpailulta NAFTA:sta huolimatta. Suurella summalla Meksikon hallitukselle pidettiin halvat tomaatit poissa Amerikan markkinoilta ja tällä tavoin säilytettiin tuhansia työpaikkoja ja kiitollisia ääniä."..

https://agricolaverkko.fi/review/eliitin-demokratia/

Seppo Raami

Velkarahalla mennään, tuskin tuota 1500 miljardia veroina kerätään. USAn valtion velka on yli 100% BKTsta tasoa 20000 miljardia joten pieni pomppu prosentteihin on tulossa. Kiinalaisilla alkaa olla pelin paikka, Trump on esiintynyt Kiinan suuntaan sanotaan nyt vaikka ei kovin kohteliaasti. USAn velkapapereiden ostoille vaihtoehtona on suora sijoittaminen muualle ja kiinalainen raha on viime vuosina jo näkynyt meilläkin. Toisalta, USAn velkapapereiden korko on nousussa joten eiköhän sitä rahaa sinnekin löydy. Suomen julkinen velka on muuten n. 60%

Harri Tapani

Velallahan se EU ja EU-maat nekin käytännössä pyörii, se on tämä nykyinen systeemi joka on talouteen ajettu sisälle. Tuossa tuoreimpia aiheesta...

"Euro on ostovaluutta, ja sen käyttäminen maksaa. Kun euroa synnytettiin, julkisen sektorin keskuspankkirahoitus kiellettiin ja jäsenvaltioiden rahapolitiikkaa yhdenmukaistettiin. Toisin sanoen poistettiin joustovara raha- ja talouspolitiikasta mistä seurasi se että joustot tehdään nyt palkanalennuksilla, tarkoituksellisella työttömyydellä ja yksityisen sektorin pakkovelkaannuttamisella.

Helsingissä marraskuussa 2014 vieraillut EKP:n johtaja Mario Draghi hahmotteli tuolloin, kuinka EU:sta rakennetaan hikipajaunioni jossa palkat ovat niin alhaiset, että elämiseen on pakko ottaa velkaa."

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249830-kaksoisstandardien-...

Mikko Toivonen

Kuuntelin Trumpin shown suorana CNN tuutista aamulla.. Säälittävä tapaus ja meininkiä. Hänen shownsa ilman oikeita syy ja seuraus argumentteja oli todellista rusinan poimintaa ja oman hännän nostoa.

Esimerkiksi hänen suuresti ylistämästään veronalenmnuksesta hän esitti täysin väärää tietoa jättäessään kertomatta miten ja millä kustannuksella kansalaisille tuo rahansiirto rikkaille rahoitetaan.