Tiistai 11.12.2018

USA julkisti syytekirjelmän – Donald Trump: ”Ei salaliittoa!”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.2.2018 09:11
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Donald Trump.
|

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin toimisto ja liittovaltion tuomioistuin julkistivat perjantaina syytekirjelmän, jossa 13 venäjän kansalaista ja kolmea venäläistä yhteisöä syytetään sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Syytteen mukaan venäläinen Internet Research Agency -niminen organisaatio harjoitti informaatiosodankäyntiä USA:ta vastaan käyttämällä tekaistuja amerikkalaisia henkilöllisyyksiä ja sosiaalista mediaa. Venäläisiä syytetään muun muassa ruohonjuuritason poliittisesta toiminnan nostattamisesta väärien henkilöllisyyksien avulla.

Yhdysvaltain poliittiseen järjestelmään vaikuttaminen käynnistyi jo vuonna 2014. Kirjelmän mukaan syytettyjen toimet edistivät Donald Trumpin kampanjaa ja haittasivat vastaavasti Hillary Clintonin kampanjaa.

Esivaalivaiheessa syytetyt toimivat Trumpin republikaanisia kilpailijoita, kuten Ted Cruzia ja Marco Rubiota vastaan. Demokraattien esivaaleissa venäläiset pyrkivät edistämään Bernie Sandersin kampanjaa.

Venäläisiä toimijoita syytetään muun muassa salaliitosta Yhdysvaltoja vastaan sekä identiteettivarkauksista.

Syytteessä ei oteta kantaa siihen oliko venäläisten toiminta vaikuttanut presidentinvaalien lopputulokseen. Siinä ei myöskään väitetä, että amerikkalaiset olisivat osallistuneet salaliittoon.

Presidentti Donald Trump reagoi syytekirjelmään tviittaamalla. Hän toteaa, että venäläisten toiminta oli käynnistynyt jo vuonna 2014, eli paljon ennen kuin hän oli ilmoittanut tavoittelevansa presidenttiehdokkuutta ja että sekaantumisella ei ollut mitään vaikutusta vaalien tulokseen. ”Trumpin kampanja ei tehnyt mitään väärää - ei salaliittoa!”, hän kirjoitti.

Lähde: Kauppalehti

Lue myös:

Ex-päästrategilta syytös maanpetoksesta – Trump pillastui: ”Kun hän sai potkut, hän menetti myös järkensä”

Huhumylly velloo Venäjä-tutkinnan ympärillä USA:ssa: ”Donald Trump aikoo pitää tärkeän puheen ensi viikolla”

Uusi paljastus: Donald Trumpin kampanjan vapaaehtoisella olikin tärkeä rooli - "Ei todellakaan mikään kahvinkeittäjä"

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Voi pyhä sylvi! Muistaako joku, kuinka monta kertaa USA on järjestellyt väliamerikan tai eteläamerikan maiden vaalituloksia? Ja sama peli Euroopan puolella, Väinö Leskinen kantoi kassikaupalla vaalirahaa jenkkilästä (ja Ville Pessi kremlistä). Mitä uutta tässä muka on, paitsi se, että nyt jenkit saa maistaa omaa lääkettään.

Harri Tapani

" Muistaako joku, kuinka monta kertaa USA on järjestellyt väliamerikan tai eteläamerikan maiden vaalituloksia?"

Arvaa vaan onko se ollut erinäisten maksamiensa järjestöjen avulla vaikuttamassa Venäjän vaaleihin :P Senhän takia Venäjä kopioi Yhdysvalloista tuon "ulkomaiden agentti" lainkin. Olisi mielenkiintoista jos Suomessa olisi vastaava laki...

Veli-Pekka Tihlman

Olipa hyvä uutinen. Tärkeätä tässä oli nähdä Putin-hallinnon sairas kierous puuttua demokraattisen suurvallan vaalituloksen manipulointiin. Se, että USA taas puolestaan osallistuu toiminnallaan läpimätien vasemmistolaisten latino- tai arabidiktaattoreiden kaatamiseen, on vain eduksi läntiselle maailmalle ja muullahan ei ole mitään väliä. Toivoa sopii, että USA jatkossa lujittaa sotilaallista otettaan Putinin Venäjää, Syyrian al-Assadia ja Turkin Erdogania vastaan. Paha kun vaan ei häviä tästä maailmasta ellei sitä hävitetä.

Erkki Vainionpää

Venäjän informaatiovaikuttaminen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin oli onnistunut ja erittäin vaarallinen vaikutuksiltaan. Tämän takia USAn täyty harkita tehokkaita sanktioita Venäjää vastaan. Kysymys ei ollut Clintoniin ja Trumpin tukemisesta tai vastustamisesta, vaan sekaannuksen aiheuttamisesta ja epäluottamuksen tuottamisesta Yhdysvaltain poliittista järjestelmää kohtaan. Euroopassa Venäjällä on ollut samankaltaisia operaatiota, tarkoituksena EU:n toiminnan vaikeuttaminen. Venäjälle on ollut tyrmistys EU:n yhtenäinen toiminta Krimin ja Itä-Ukrainan pakotteiden suhteen.

Timo Nenonen

Jo alusta alkaen oli päivänselvää, ettei Trumpin kampanja ollut millään lailla tekemisissä ryssien kanssa. Ainoastaan Demorotat (demorats) ja Hillary Rotten Clinton porukoineen on tähän syyllityneet. Vangitsemisia ja tuomioita odotellaan ympäri Usata.

Harri Tapani

Jeps. Clintonhan sen Sandersin kimppuun kävi kovin agressiivisesti, Sanders olisi saattanut jopa voittaa Trumpin, Isoa rahaa edustaneella Clintonilla se ei tosiaan onnistunut, Clinton ei ollut kovin arvostettu aivan kaikissa piireissä.