Tiistai 11.12.2018

Euroministerit koolla: Kreikka taas listalla – miten tukipaketeista päästään eroon?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.2.2018 09:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Kreikan taloustilanne nousee jälleen euromaiden valtiovarainministerien asialistan kärkeen, kun ministerit tapaavat tänään maanantaina Brysselissä. Kreikan ohella keskusteluihin nousee muun muassa talous- ja rahaliiton syventämisestä.

Suomea kokouksessa edustaa valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Kreikan nykyinen, kolmas tukipakettiohjelma päättyy tämän vuoden elokuussa. Talous- ja raha-asioiden komissaari Pierre Moscovici on aiemmin myös ilmoittanut, että nykyinen ohjelma jää viimeiseksi.

–Uutta ohjelmaa ei tule, mitään neljättä tukipakettia tai mitään muutakaan ei tule, Moscovici totesi hiljattain.

Ministerit pyrkivätkin ratkomaan, miten Kreikka pääsee tavallisille lainamarkkinoille kolmen tukiohjelman ja kahdeksan vuoden jälkeen. Politico arvioi, että selvä irtautuminen ohjelmista on myös Kreikan ja pääministeri Alexi Tsiprasin etu, sillä näin maa pääsisi eroon kreikkalaisten vihaaman ”troikan” valvonnasta. Tsiprasille ajankohta on tärkeä, sillä maa valmistautuu parlamenttivaaleihin ensi vuonna.

Suora irtautuminen tukipaketista ei kuitenkaan ole yksinkertainen kysymys. Vaikka maan talous kasvaa, on markkinoilla epäilyksiä siitä, pärjääkö maa lopulta omilla jaloillaan. Kreikkalaislehti Kathimerini huomauttaa, ettei Kreikka ole toteuttanut kaikkia siltä vaadittuja rakenteellisia uudistuksia, ja siksi jonkinlaista valvontaa kolmannen tukipaketin jälkeen voi olla luvassa.

Tulevat parlamenttivaalit ovat Politicon mukaan synnyttäneet myös pelkoja siitä, että uusi hallitus aloittaisi Kreikassa taas julkisten menojen kasvattamisen.

Kreikkalaislehti Kathimerini kertoo omaan EU-virkamieslähteeseensä viitaten, että kolmannen tukiohjelman päättyminen merkitsee samalla sitä, että keskustelut velkataakan helpottamisesta voidaan aloittaa. Jo tällä hetkellä Kreikalle on annettu korkotukea ja laina-aikoja on pidennetty, eikä uusille helpotuksille ole haluja.

Ranska on Financial Timesin mukaan aiemmin esittänyt mallia, jossa uudet velkahelpotukset sidottaisiin Kreikan talouskasvuun. Se tarkoittaisi, että uusia helpotuksia tehtäisiin vain, jos Kreikan talouskasvu on odotettua heikompaa.

Kreikan julkinen velka on 180 prosenttia suhteessa maan bruttokansantuotteesta. Suomella julkista velkaa on 63 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Euroopan vakaus- ja kasvusopimus määrittelee julkisen velan enimmäismääräksi 60 prosenttia bkt:sta.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

EU on siitäkin omituinen kolhoosi, että taloutensa huonosti hoitaneita kriisimaita on ikään kuin palkittu tukipaketeilla muiden jäsenmaiden kukkarosta ja alennetuilla jäsenmaksuilla.
Taloutensa paremmin hoitaneita jäsenmaita on vuorostaan ikään kuin rangaistu tukivelvoitteilla muille maille, ja korkeampina jäsenmaksuina.
Komisaarit ja kumppanit tietämättään yrittävät herättää henkiin muualla jo kuopatun yhteisvastuullisen sosialismin.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #5

Kun katsoo tuonne ulos niin ei tarvitse olla kovinkaan välkky ymmärtääkseen ettei Suomen korkeuksilla kannata viljellä muualla kuin korkeintaan maan eteläosassa.
Ruotsi lopetti kyseiset tuet lähes kokonaan jo parikymmentä vuotta sitten.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #12

Olen muuten Pasin kanssa hyvin samaa mieltä "tässäkin" asiassa. Maataloutemme on erittäin väärin rakentunut ja saa sellaisia kansallisia tukia joita missään muussa EU maassa ei makseta. Esimerkiksi juuri Lapin tai pohjoisen perusteettomia tukia. Viljanviljelyä tai laajamittaista elintarvikeviljelyä varten riittävät eteläisemmän Suomen maat erittäin hyvin ja oikein valittuna ja organisoituna vaikka elintarvikeviljely lopetettaisiin Oulun (Vaasan kenties) pohjoispuolelta niin maamme kykenisi tuottamaan yhdellä kymmenesosalla nykyisestä viljelijämäärästä ylijäämää vientiinkin.

Pohjoisessa ja idässä pitäisi keskittyä sellaiseen toimintaan mikä ei ole auringosta ja sateista kiinni. Sekin on mahdollista ja ilman erillistukia.

Ruotsin tuet ovat todellakin vain mitä EU kautta tulee. Vertailuksi voidaan mainita, että esimerkiksi Uuden Seelannin kallioisella, kukkulaisella ja eteläisimmässä osassa varsin kylmällä jopa lumisella alueella on vain runsaat 10000 viljelijää ja kaikki tuet valtio lakkautti jo vuonna 1980. Nykyisin hiukan tukea annetaan veden hankintaan. Ei muuhun. Siitä huolimatta ja paremmalla organisoitumisella Uusi Seelanti on yksi maailman suurimmista tuettomista mutta silti voitollisista meijerituotteiden, lihan ja hedelmien viejiä.
Tuet vain tuhoavat maatalouden. EU on maatalouden ongelma, mutta EU'ssa Suomi on vielä erityistukineen erityisongelma. Juuri näiden tukien ja duopolikaupan ja jussien organisoimiskyvyn puutteessa elintarvikkeittemme hinnat ovat maailman huippua, eikä laadussakaan ole kehumista sellaiselle, joka on ympäri maailmaa elintarvikkeita käyttänyt ja ostanut

Tämä kaikki kyllä selviää jos on viitseliäisyyttä perehtyä muun maailman tapoihin ja todellisiin edellytyksiin.

Raimo Laine

Maataloustuet tulevat EU:sta ei Eurosta. EU:stakin olisi parasta irtautua nyt kuin tulossa ovat pahimmat balkkanilaiset shithole-maat, jotka nielevät kaikki mahdolliset tuet ja tuovat kaikki mahdolliset ongelmat. Miksi, miksi ? Laajenemisesta on tullut itseisarvo, mutta yleensä suurin ei ole paras.

Harri Tapani

EU ei vieläkään maksa meille mitään maataloustukia, vaan saamme ihan vain omia rahojamme sieltä pois vain osan, osa rahoistamme on käytetty jopa Brittien maataloustukiin, ei luulisi olevan vaikeaa ymmärtää nettomaksajan määritelmää.

TJL Lunnas

Kreikan tukipaketeista päästään eroon kahdella tavalla:
1) Euromaiden kesken muodostetaan tulonsiirtounioni, joka elättää Kreikan ja muut euroon sopeutumattomat maat täältä ikuisuuteen.
2) Kreikka palaa omaan valuuttaan ja alkaa seistä omilla jaloillaan.
Näistä vaihtoehdoista todennäköisimmin toteutuu tämä ensimmäinen.

Rauno Kujala

Koska Orpo ja hänen kaltaisensa Suomen tuhoajat eivät tiedä, miten Kreikan tukipaketeista päästään eroon, vastaan....Fixit. Tämä pyramidihuijaus jatkuu ja jatkuu. Orpohan jo mediassa totesikin, jotta Suomi kuuliaisena, ja niin helvetin tyhmänä oppipoikana, on jo valmis maksamaan brittien lähdön takia koituvan Eu-budjettivajeen, koska Suomi saa siitä lisä-arvoa (?????). Orpo ja hallitus eivät VIELÄKÄÄN ole aloittaneet keskustelua Eu:n liittovaltiosta. Euroopassa täyshäkä päällä jo Saksan ja Ranskan kesken liittovaltion perustamisen kanssa ja tämä perustavaa laatua oleva asia ei näytä Suomen poliitikkoihin saavan mitään liikettä. Ilmeisesti tämäkin asia on läpihuutojuttu, eihän siihen demokratian alkeita ja kansalaisia kannata sekoittaa. Joku päivä vaan heräämme ja toteamme Suomen valtiona olevan lopetettu ja kansakunnan olevan eurooppalaisia. ...haluavat he sitä tai ei.

Marja-Liisa Kalkela

Ensinnäkin Pääministeri vastaa EU asioista.Toiseksi hallitus tarvitsee suurenvaliokunan luvan EU asioissa. Nythän on kepun pääministeri Kok Satosesta tulee suurenvaliokunnan Pj.
Valiokunnassa hallituspuolueilla enemmistö. Sinisten on myös annettava tukensa päätöksille tai hallitus hajoaa.
Joten jos rahaa heitetään tuonne on lupa saatu kepu,kok,sinis. eduskutaryhmiltä.Koska he ovat enemmistönä eduskunnassa.

Marja-Liisa Kalkela

Emmehän unohda kuka sopimukset teki aina 2018 syksyyn asti?
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001623332.html

Vanhanen: Näin Suomi tekee rahaa !

STT - Uusi Suomi
Luotu: 26.3.2010
Matti Vanhanen saapui eilen Brysseliin.
Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan suomalaisten veronmaksajien ei ole syytä olla huolissaan rahan lainaamisesta Kreikalle,
-sillä Suomi tekisi lainajärjestelyllä tuntuvaa voittoa.

Läpi meni Kiviniemen hallituspuolueiden enemmistö äänillä -10 syksyllä.

Jaakko Karki

Paitsi että Kiina ei ole kommunistinen, eikä ollut yli 5 000 vuoteen ennen vuotta 1949, eikä nyt moneen vuoteen. Kiina oli silloin yrittäjien, maanviljelijöiden, sotilaiden, kauppiaiden ja korkeasti koulutettujen hallintoviskamiesten maa, nykyään Deng Xiaopingin jälkeen Kiina on keskusjohtoinen kapitalistien maa jota johtaa entisen kommunistisen puolueen koneisto, puolueen jonka jäsenistä ei hakemallakaan löydy Marxin ja Engelsin nimeen vannovaa kommunistia.

Jaakko Karki

Paitsi että Kiina ei ole kommunistinen, eikä ollut yli 5 000 vuoteen ennen vuotta 1949, eikä nyt moneen vuoteen. Kiina oli silloin yrittäjien, maanviljelijöiden, sotilaiden, kauppiaiden ja korkeasti koulutettujen hallintoviskamiesten maa, nykyään Deng Xiaopingin jälkeen Kiina on keskusjohtoinen kapitalistien maa jota johtaa entisen kommunistisen puolueen koneisto, puolueen jonka jäsenistä ei hakemallakaan löydy Marxin ja Engelsin nimeen vannovaa kommunistia.

Jaakko Karki

Kiina ei ole kommunistinen, ei ollut yli 5 000 vuoteen ennen vuotta 1949, eikä nyt pariin kymmeneen vuoteen. Kiina oli silloin (99% historiastaan) yrittäjien, maan viljelijöiden, sotilaiden, kauppiaiden ja korkeasti koulutettujen hallintovirkamiesten maa, nykyään Deng Xiaopingin jälkeen Kiina on ollut keskusjohtoinen kapitalistien maa jota johtaa entisen kommunistisen puolueen koneisto, puolueen jonka jäsenistä ei hakemallakaan löydy Marxin ja Engelsin nimeen vannovaa kommunistia.
Ei taida niitä kommunisteja paljoa löytyä Venäjältäkään, löytynee vain Suomesta, EUsta ja monilta Amerikan campuksilta.

tom brunila

Kreikka olisi pitänyt erottaa EURO:sta ja antaa sen palata drakmaan jo kymmenen vuotta sitten. Mutta tämän esti Angela Merkel. Jos näin olisi menetelty niin Kreikka olisi saanut taloutensa kuntoon ja velattomaksi samalla Kreikan poliitikot olisivat olleet pakotetut viemään läpi EU:n vaatimat uudistukset. Ja Kreikalle olisi voitu luvata, että ruokahuolto ja lääkehuolto tulee toimimaan tuon talouskuurin aikana EU:n antamalla ruoka ja lääkeavulla.

Mauri Gardin

Maataloustuissa on kysymys siitä, halutaanko me syödä kotimaista ruokaa vai korvaantuuko se ulkomaisella tuontiruoalla. Tutkimusten mukaan 3/4 suomalaisista haluavat syödä puhdasta suomalaista lähiruokaa. Sillä on hintansa. Ei voi olla niin, että suomalaisen maataloustuottajan tulisi tuottaa sitä
tappiokseen. Eiköhän lopeta tuo iänikuinen tukien ja tuottajien mollaaminen ja pidetään yhdessä huoli, että suomalaista ruokaa on aina saatavilla.Myös lapsillemme ja lasten lapsille...

Raimo Laine

Kotimainen maatalous on tärkeä turva epävakaassa maailman tilassa ja säässä. Ulkomainen tuonti voi katketa koska tahansa.
Maatalous siihen perustuvina elintarviketeollisuuksineen työllistää yli 40000 suomalaista.

Jouko Kauppinen

Jos halutaan Suomi säilyttää asuttuna myös maaseudulla niin niin maataloutta on silloin siellä harjoitettava, mutta jos sitten halutaan kaikki ihmiset kaupunkeihin niin silloin voitaisiin myös maatalouden tukeminen lopettaa. Tästä sitten seuraisi että syötäisiin vierasta leipää mutta jos jotain odottamatonta sattuisi ja vieras leipä loppuisi niin ennen kuin taas saataisiin oman leivän tuotanto käyntiin niin siinä menisi monia vuosia, kun pitäisi pellot raivata koska pellot olisi metsitetty.