Lauantai 25.5.2019

Porsche lopetti jo dieselautojen valmistamisen – jysäyttääkö Saksa dieseleille ajokiellon?

Luotu: 
22.2.2018 09:37
Päivitetty: 
22.2.2018 19:53
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Saksa saattaa kieltää dieselautoilla ajamisen suurissa kaupungeissa.
|

Saksassa on tänään torstaina odotettu merkittävää päätöstä dieselautojen käytöstä, mutta päätös siirtyi alkuviikkoon. Maan korkeimman oikeuden on määrä antaa päätöksensä siitä, tuleeko Saksan suurkaupunkeihin dieselkielto.

Euroopan laajuisessa testissä kaikkiaan 70 kaupunkia reputti typpioksidimittauksissa, Kauppalehti kertoo. Saksalaiskaupungeista raja-arvot ylittyivät eniten Münchenissä, Stuttgartissa ja Kölnissä.

Saksan alemmat oikeusistuimet ovat tähän saakka katsoneet, että typpipäästöjen ylitykset eivät edellytä dieselautojen käyttökieltoa. Jotkut osavaltiot kuten Baden-Württenberg sekä Nordrhein-Westfalen ovat valittaneet päätöksestä. Näiden pääkaupunkeja ovat Stuttgart ja Düsseldorf.

Mahdollinen dieselkielto on herättänyt jo etukäteen närää erityisesti Mersun kotikaupungissa Stuttgartissa. Paikalliset autoilijat ovat ärhäkkäästi vedonneet yksilön vapauteen autoilussa.

Samalla saksalainen autovalmistaja Porsche on antanut oman dieselilmoituksensa. Porsche on lopettanut kaikkien dieselmalliensa valmistamisen tärkeimpänä syynään se, etttä asiakkaat ostavat ennemmin joko bensiini- tai hybridimalleja. Dieseleiden osuus merkin kokonaismyynnistä on ollut vain 15 prosenttia.

Dieselmallien tuotannon lopettamiseen vaikuttavat myös kiristyvät päästömääräykset.

Lähde: Kauppalehti

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

Urheiluautoihin erikoistuneet valmistajat, kuten Porsche eivät ole ensisijaisia dieselmoottorien käyttäjiä. Dieselit eivät toimi edukseen urheiluautoissa.
Diesel-villitys käynnistyi poliittisesta paineesta, jolla haluttiin alentaa autojen CO2-päästöjä. Sittemmin tällainen yksisilmäinen politiikka on osoittautunut ongelmalliseksi ja diesel-teknologian kehittäminen hyvin kalliiksi siitä saatuun ympäristöhyötyyn nähden.
Kiitämme yli-innokkaita poliitikkoja. Joku on osanonut että vaarallisimpia ovat tyhmät ja ahkerat.

Risto Jääskeläinen

Dieselautoilijat ovat joutuneet ympäristöpetoksen kohteeksi. CO2-päästöjen pienentäminen johti dieselien suosion kasvuun, kun yleistietämättömät EU:n ilmastonvakioijat eivät ottaneet huomioon haitallisia pakokaasupäästöjä. Nyt sitten nekin huomioidaan, kun autoja on miljoonittain käytössä "ilmastoperustaisesti".

Irina Gagarin

Dieselautojen vainoaminen on karannut käsitä ja asia-argumentit ovat väistyneet mielikuvavaikuttamisen tieltä. EURO-6 tasoinen diesel on ympäristön kannalta parempi kuin pienhiukkasia puskevat bensa-autot. Dieseleihin on mahdollista valmistaa taloudellisesti biopolttoainetta, joka on vähintään yhtä hyvää kuin raakaöljystä jalostettu (bensaa vastaavasti laimennetaan alkoholilla ja bensa polttoaineena huononee).

Mikko Toivonen

Nyt on ihan pakko hiukan Irinaa "säätää". Se dieselin biopolttoaine on kaikkea muuta kuion ympäristöystävällistä jos sen kokonaissaastutukseen oikeasti lisätään sen kokonaisraaka ainevalikoiman tuoottamisen ja tuotantoalueen aikaansaamisen massiiviset saasteet. Se että valmis tuote ei saastuta pakoputkesta mitattuna yhtään enempää kuin fossiilinenkaan diese on se viimeinen silmänkääntötemppu millä paha kokonaissaastuttaja saadaan tietämättömille näyttämään puhtaammalta.

Muuten en ole dieselkoneista huolissani enkä usko niiden nopeasti häyipyvän. Sen sijaan ennustan että dieselkoneet tulevat jatkumaan m,utta niin valmistettuna, että ne voivat käyttää maa-ja biokaasua.

Juha Koponen

..heh, saa nähdä, saadaanko tästäkin asiasta "sote" inttäminen.
Diesel on nykyinen ddr-terveyskeskusmalli ja saasteeton polttoaine on sote uudistus.
Dieselin etuja halutaan painottaa.
Suomessa ei tajuta, että on menossa liikenteen vallankumous.Pitäisi olla tekemässä samoja päätöksiä. Luomassa verottomia mahdollisuuksia ympäristöystävällisille polttoaineille . Ottaa älyliikennettä käyttöön. säätää lakeja tulevaisuuteen jne. Mutta, DDR suomi tarvitsee rahaa älyttömiin menoihin niin paljon, että emme voi tehdä millekkään mitään. Polttomoottori henkilöautot pitäisi kieltää muutaman vuoden ajalla...