Tiistai 11.12.2018

Trump ehdotti aseita opettajille – Kansallinen kivääriyhdistys tuki heti: ”Kouluampujan voisi pysäyttää todella nopeasti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.2.2018 18:39
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa alkuviikosta.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump katsoo, että opettajilla pitäisi olla oikeus kantaa asetta koulussa, kertoo Talouselämä ulkomaisen median pohjalta.

Vielä presidenttivaalikampanjansa aikana Trump vastusti opettajien aseistamista. Nyt mieli on muuttunut. Asiasta kertovat muiden muassa BBC ja Financial Times. ”Kiero Hillary sanoo, että haluan tuoda aseet luokkiin. VÄÄRIN!”, hän twiittasi kampanjansa aikana.

Aseiden määrä ja saatavuus ovat nousseet Yhdysvalloissa jälleen tapetille Floridan koulusurman vuoksi. Viime viikolla tapahtuneessa kouluampumisessa sai surmansa 17 ihmistä, joista valtaosa oli lapsia.

–Jos opettaja osaisi käyttää tuliasetta, se voisi pysäyttää kouluampujan todella nopeasti, Trump sanoi.

Opettajien aseistaminen on aseita puolustavan National Rifle Associationin eli NRA:n pitkäaikainen tavoite. Kansallinen kivääriyhdistys on yhdysvaltalainen vuonna 1871 perustettu ampumaharrastajien etujärjestö. Järjestön johtaja Wayne LaPierre ilmoitti jo tukevansa Trumpin ehdotusta opettajien aseistamisesta ja tarjosi ilmaista koulutusta, kertoivat uutistoimistot.

Trump on tänään korostanut Twitterissä, että hän tarkoitti harkitsevansa mahdollisuutta varustaa varmistetuilla aseilla päteviä opettajia, joilla on armeija- tai erityiskoulutus.

–20 prosenttia opettajista, useat, pystyisivät ampumaan heti takaisin, jos villi mielenvikainen tulisi kouluun pahoin aikein. ”Asevapaa koulu” toimii magneettina huonoille ihmisille, hän twiittasi.

BBC:n mukaan opettajien aseistaminen on hyvin kiistanalainen kysymys Yhdysvalloissa. Opettajien järjestölle vuonna 2013 tehdyssä kyselyssä vain 22 prosenttia opettajista hyväksyi ajatuksen kouluhenkilökunnan aseistamisesta. Vastaajista 68 prosenttia vastusti ajatusta. Heistä 72 prosenttia sanoi, ettei haluaisi itse kantaa asetta koulussa, vaikka laki sen sallisi.

Lähde: Talouselämä

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Tuure Piittinen
Tuure Piittinen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Taisto Pihlajamaa

Hmm..
yhtäältä kuullostaa kyllä viehättävältä ajatukselta. Opettajalla revolveri vyöllä. Oppilas häiritsee. Opettaja vetäisee ja laukaisee oppilaan viereen lattiaan ja julistaa: "Jos et kuuntele ja osallistu, seuraava tulee jalkaan.."

Saattaisi oppimistulos mennä suomalaisista pisoista tai mitä pitoja ne nyt olikin, jopa ohi.

Harri Tapani

Heh, no näkemyshän se on tuokin, takavuosina tv kertoi kuinka joku rosmo oli Yhdysvalloissa saanut päähänsä ryostää asekaupan asella uhaten, sitä rosmo ei ollut tajunnut, että asekauppa on poliisilaitoksen vieressä ja siellä on paljon aseistettuja asiakkaita, rosmon ryöstöyritys päättyi yllättävän nopeasti, ohjelman mukan rosmosta löytyi yli 50 luodinreikää, kukaan muu ei vahingoittunut ryöstön yrityksessä...

Tosin jos ajattelee, että mitä sitten saattaisi tapahtua jos aseistetulla opettajalla 'napsahtaa' pahimpien oppilaiden häiriköidessä opetusta ja kenties koko koulua...

Harri Tapani

Olin muistavinanani, että Teksasissa muutettiin juuri jokin aika siten aselakeja ja oppilaatkin saavat viedä aseet ainakin yliopistoihin, piti oikein tarkistaa:

"Texas sallii opiskelijoille aseet yliopistoissa

Yhdysvalloissa Texasissa opiskelijat saavat uuden lain myötä tuoda aseen luokkahuoneeseen.

Yli 21-vuotiaat opiskelijat, joilla on aseenkantolupa, saavat tuoda aseet luokkahuoneisiin.

Texas on kahdeksas osavaltio, jossa opiskelijat saavat nyt tuoda aseen yliopiston rakennuksiin. Muun muassa Oregonissa, Coloradossa ja Wisconsinissa sallitaan aseet yliopistoissa."

https://yle.fi/uutiset/3-9066070

Asetta saa kantaa myös avoimewsti lonkalla kaupungilla vanhaan lännen malliin:

"– Se on pelote. Kaupan ryöstöä suunnitteleva saattaa miettiä kahdesti, jos sisällä on ihmisiä aseet lanteilla"

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000940885.html

Harri Tapani

Siellä taitaa olla tuo asenne aseisiin ja ihmisenkeenkin hieman erilainen kuin vaikkapa Pohjoismaissa? Melko tuore uutinenen helmikuulta kertoo:

"Poliisit ampuivat aseettoman miehen - seriffi rehenteli ja nauroi: ”Rakastan tätä”

-Rakastan tätä pas***. Minäpä kerron sinulle, saan voimaa siitä, tallentui seriffin sanat auton kojelautakameraan..."

http://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/201802130093135_v0.shtml

Juha Koponen

..uhrien omaiset huutavat ja itkevät, pyytävät apua suurelta presidentiltä.
Aivan samanlaista oli Irakin torilla, kun nainen itki ja huusi suruaan. Hän oli jonottamassa ruokaöljyä, joku muslimi toi heidän lähelleen pommin uhreja oli toistasataa, naista ja lasta-pääasiassa. Naisen itku oli lohdutonta, kuten oli tuo amerikkalaisenkin äidin.
Irakilainen nainen itki ja ihmetteli kuka meille tekee tätä, miksi he tekevät näin, miksi meitä murhataan ja vahingoitetaan.
Molemmissa maissa väkivalta kuuluu uskonton ja elämään. Muslimi ei käännä poskea ja amerikkalainen ei anna hoitoa sairaille...

Heikki Jäntti

Ajatuksena ehkä Trumpin ehdotus olisi hyvä, jonka takana on tietysti se, ettei pyssymies uskalla tulla kouluun ammuskelemaa siis vain ajatuksena.
Miten opettaja voi puolustautua pyssymiestä vastaan, kun ei edes koulun käynyt sheriffi pystynyt siihen? Ehkä hän pelkäsi, mutta opettaja ei pelkäisi.hah