Maanantai 10.12.2018

EU päästää latvialaispankin kaatumaan – Epäillään Pohjois-Korean ohjusohjelman rahoittamisesta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.2.2018 12:10
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    EU ei aio auttaa latvialaispankki ABLV:tä.
|

Euroopan keskuspankin valvontaelin ilmoitti lauantaina, että latvialainen ABLV-pankki ja sen tytäryhtiö ovat kaatumassa tai kaatumaisillaan.

Kumpikaan pankki ei pysty vastamaan veloistaan ja muista sitoumuksistaan. Pankeista ei yksinkertaisesti löydy varoja nopeasti irrotettavaksi.

Kriisinratkaisuneuvosto ilmoitti lauantaina yöllä, ettei se pidä kriisinratkaisua tarpeellisena ABLV-pankin ja sen tytäryhtiön ABLV Bank Luxemburgin osalta. Julkinen intressi ei edellytä niiden pelastamista.

Kriisinratkaisuneuvoston arvion mukaan pankkien kaatuminen ei vaikuta merkittävästi rahoitusmarkkinoiden tasapainoon kummassakaan maassa tai muualla EU:n jäsenvaltiossa.

Sekä kriisinratkaisuneuvosto että Euroopan keskuspankki katsoivat, että mitkään valvojan tai yksityissektorin toimenpiteet eivät voi estää pankkien kaatumista.

Tallettajat saavat rahansa Latvian ja Luxemburgin talletussuojarahastoista.

Epäiltynä jo pitkään

ABLV ja sen tytäryhtiö joutuivat ongelmiin Yhdysvaltain julkistettua syytökset pankin systemaattisesta rahanpesusta ja rahoituskytköksistä Pohjois-Korean ohjusohjelmaan. Se laukaisi talletuspaon.

EKP keskeytti pankin maksuliikenteen, kun se havaitsi, ettei pankki kykene vastaamaan velvoitteistaan.

ABLV-pankki on ollut valvojan hampaissa jo jonkin aikaa. Toukokuussa 2016 pankki sai kolmen miljoonan euron sakot ja johtokunnan jäsen moitteet siitä, että rahanpesun valvontaa ei oltu järjestetty asianmukaisesti.

Viime vuonna pankki teki puolen vuoden ajan sisäisiä selvityksiä epäilyistä, että pankki kiertää Pohjois-Korean sanktioita.

Marraskuussa Latvian rahoitusvalvoja FCMC ja ABLV kuitenkin sopivat, ettei mihinkään toimenpiteisiin ryhdytä, mutta FCMC kehotti pankkia jatkamaan sisäisen valvonnan parantamista.

ABLV-pankin ja sen luxemburgilainen tytäryhtiön selvitystiloja hoidetaan nyt Latvian ja Luxemburgin kansallisten lainsäädäntöjen pohjalta erikseen.

Lähde: Kauppalehti

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Koponen

..latvia ei ole päässyt ryssän hajusta ja taitaa valtiona olla kaatumassa. Yhteiskuntana ei tajuta vastuullisuutta . Tulemme näkemään Venäjän Latvian asioihin puuttumista ja ukrainan mallista miehitystä. Viro kestää mutta Latvia ja Liettua ei taida siihen pystyä...