Tiistai 21.5.2019

Donald Trumpilta uusi uhkaus Euroopalle: ”Me yksinkertaisesti otamme käyttöön tullimaksun”

Luotu: 
4.3.2018 09:50
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Donald Trump.
|

Donald Trump on ehdottanut eurooppalaisille autoille tullimaksua. BBC:n mukaan Trump on päivitellyt eurooppalaisten halua nostaa yhdysvaltalaisten tuotteiden tullimaksuja.

–Me yksinkertaisesti otamme käyttöön tullimaksun (eurooppalaisille) autoille, jotka virtaavat tänne vapaasti.

Yhdysvallat on eurooppalaisten autojen suurin vientimarkkina. Eurooppalaiset valmistajat myyvät Yhdysvaltoihin noin 48 miljardin euron edestä autoja vuodessa.

Yhdysvalloissa on myös herättänyt huomiota Trumpin entisen avustajan tekemät pörssikaupat. Washington Postin mukaan miljardööri Carl Icahnon myynyt nosturivalmistaja Manitowocin osakkeita lähes 25 miljoonalla eurolla viikkoa ennen kuin Trump ilmoitti suunittelevansa uusia tuontitulleja teräkselle. Trumpin julistuksen jälkeen Manitowocin osakkeet 26 eurosta 21 euroon.

Lähde: Talouselämä

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Hytölä

Kylläpä tuossa jutussa vedettiin mutkia suoriksi. Trump aikoo laittaa lisää tulleja kiinalaiselle teräkselle ja alumiinille jonka tuotantoa Kiina subventoi. Jostakin ihmeen syystä tämä sai euroopan puolustamaan Kiinaa ja uhkailemaan USAta tulleilla. Tätä on vaikea käsittää, oikea ratkaisu Euroopalta olisi laittaa tulleja Kiinalaisille tuotteille ja suojata omaa tuotantoaan. Onko eu komissio kiinalaisten kukkarossa?

Kari Kallio

Kiinassa on buumi päällä, eikä USA:ssa Kiinan suoraa tuontia ole enää kuin 2-3 %, mutta Kiina kierrättää terästään mm. Vietnamin kautta. Jos teräksen hinta keinotekoisesti nousee 25 %, se iskee kyllä aika pahasti myös terästä käyttävään US-teollisuuteen. Onkohan rojekti ihan loppuun asti harkittu. Korkea tuontitulli pelkästään EU-autoja vastaan olisi taas kauppasodan julistus, ja aiheuttaisi vastaiskun varmasti. Se voisi johtaa mm. amerikkalaisten aseiden tuontikieltoon Natossa? Jo menisi silloin suut mutrulle.

Kari Kulju

Amerikkalaiset autot (sekä teräksen ja alumiinin tuotanto) eivät pärjää kilpailussa omilla markkinoillaan.
Trumpin pitäisi kapitalistina (?) ymmärtää, että markkinataloudessa toimijat kilpailevat koko ajan keskenään. Kilpailussa pärjää, kun mm. parantaa tuotteiden laatua, kehittää ominaisuuksia ja alentaa kustannuksia (hintaa). Jos yhteiskunta suojelee näin kilpailussa pärjäämätöntä, on se amerikkalaisen inhoamaa sosialismia tai kuin dopingia urheilussa.

Mikko Toivonen

Trump ei ole kadottanut järkeään, kun sellaista mitä ei ole koskaan ollutkaan ei voi kadottaa.

Sen sijaan Yhdysvaltain Kongressin ja Senaatin republikaanit pääosin ovat kadottaneet järkensä kun sallivat ilmiselvän psykopaatin hillua ajatuksineen ja twiitteineen sotkemassa muunkin maailman asioita. Toisaalta kautta historian tiedämme psykopaattien kansanjoukkojen manipulointikyvyn. He ovat siinä samaa luokkaa kuin talouspakolaiset selityksissään miksi ovat jopa kymmenenkin turvallisen maan läpi nimenomaan Suomeen ja pakkaseen hakeutuneet "turvaan"

Kari Kallio

Ei se ole mies eikä mikään, joka kv. kaupan tervaa vuosiksi tyhmillä ideoilla. Ne ne ovat miehiä, jotka neuvottelevat vuosia kaupan rajojen poistamiseksi ja maailmankaupan elvyttämiseksi. Trump on tässä näytelmässä pelkkä klovni! Ensin naurattaa ja lopuksi itkettää.

Harri Tapani

Jokui joskus kommentoi Taloussanomien keskusteluissa, että vapaakauppaa (globalisaatiota) on ollut ennenkin, se aiempi johti ensimmäiseeen maailmansotaan, josta ei mitään opittu, vaan hommaa pyrittiin jatkamaan josta lopulta syntyi toinen maailmansota, josta hetkeksi opittiin jotain, mutta se oppi ehti unohtua ja nyt ollaan tekemättä samaa virhettä kolmatta kertaa...

Vapaakauppasopimukset/EPA-sopimukset yms. ovat olleet monille kehitysmaille jopa tuhoisia. Kuten tutkijaa Keet aikoinaan totesi "EPA-sopimukset ovat vaarallisia.

"Sen sijaan noista erilaisista vapaakauppasopimuksista kyllä on varoiteltu moneen kertaan, niillä on tapana kyykyttää helposti heikompia osapuolia, mistä esimerkkiä.

"EPA-sopimukset ovat vaarallisia..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/760638#comment-760638

Ari Ohvo

Kas kun ei Trump ehdota muurin rakentamista USA:n itärannikolle ettei autoja voi tuoda euroopasta länteen. Euroopassa valmistetuissa autoissa on myös se vika että ne kuluttavat vähemmän polttoainetta kuin amerikkalaiset autot, jolloin USA jää pahasti jälkeen taivoitteissaan lisätä ilmastopäästöjä.

Markku Lehto

Kuinkahan tämä tullimuurien pystyttäminen vaikuttaa Suomen HX -hävittäjähankintojen valmisteluun ? Kohdistuisivatko tullimuurit EU:n puolella myös hävittäjäkauppoihin ja näin ollen nostavatko ne myös F-35:n ja Super Hornetin tarjoushintaa ? Kyseessä on noin 7 -10 miljardin kaupat.

Kari Kallio

No aika vaikea on Suomessa tehdä sellaista hävittäjäkauppaa, jossa suositaan maata joka olisi panemassa maamme perusteollisuuden polvilleen. Jo sen ymmärtänee tyhmempikin taho! Asekaupoissa Euroopan kannattaisi suosia vain EU-maita; se olisi kaikki kotiinpäin! EU first! Miksi emme saisi ajatella yhtä itsekkäästi kuin Trump!

Harri Tapani

Niinpä ja sieltä voi kiertää, mutta kyllä tässä on kuseteltu paljon ja monia kuten Talouselämä lehdessä kirjoitettiin joku aika sitten:

"USA kohtelee muuta maailmaa kuin banaanivaltioita

Yhdysvallat näyttää tehneen Euroopasta ja koko muusta maailmasta banaanitasavaltoja. Ja me emme (muka) huomaa mitään..."

https://www.talouselama.fi/uutiset/usa-kohtelee-muuta-maailmaa-kuin-bana...

EU:ta on alettu uuskolonisoimaan, joskin se on itse pyrkinyt tekemään samaa kehitysmaissa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uuskolonialismi

Juha Koponen

..jenkit laittavat euroopan ja aasian autotuonnille isot tullit. Ihme tapahtuu amerikassa, Detroit syntyy uudestaan. Erillaiset tietotekniikka yritykset syntyvät uudestaan. Amerikka on tippunut kehitysestä ja markkinataloudesta. Siksi, koska jenkki liikemiehet eivät pätkääkään ajattele vastuullisuutta tai "sunnuntailisiä", eli amerikkalaista työvoimaa. On menty halvan työvoiman perässä. Kummallista, että europpa , kaikenmaailman työntekijöiden sosiaalisten asioiden myötä, on mennyt edelle monessa suhteessa amerikkalaisesta taloudesta.
Suomalainen Nobel voittaja perää amerikkalaista suhtautumista työntekoon ja palkkatyöhön. No niin,tässä vastaus. kapitalismin mekka, usa ,alkaa mennä sosiaalidemokraateiksi, valtion hallintaan. Eurooppalainen unelma on amerikkalaisen unelman tilalle tuleva asia; Voi tehdä lapsia, ilman että työ menee. Saa kesälomia. saa edes jonkinlaista hoitoa-jos talouspettää. Voi kouluttautua uudestaan aikuiselämässä, maksutta. Työssä on työsopimus, viikonloppulisät ja sitäkautta arvostusta ihmisenä.
Trump pelaa nyt pokeria maailmantaloudella ja tällä kädellä saatiin hetkeksi voittoa, mutta miten käy pitkällä ajalla?..

Juha Hopponen

Tässä ketjussa havaitsen, että moni pitää asiaa jotenkin enemmän Usan puolen ongelmana. Ei ole havaittu, että EU:n johto, Juncker, melko vastuuttomasti kevyin eväin lähti paisuttelemaan tilannetta. Oli todella älytön veto alkaa puhua lisätulleista Harley Davidsoneilla ja muutamille suhteellisen pienille tavararyhmille. Mahtoiko Juncker olla maistellut liikaa mainitsemansa bourbonia heitellessään kiviä lasitalossa.
Euroopan kannalta ongelma on, että vientiä menee nyt enemmän Usaan päin ja lisäksi nettoetuna - meille. Toisin kuin harrikat, autot on suhteellisen merkittävä. Emme toki haluaisi tuotantoa siirtyvän pois. Tulleilla se siirtyy vuorenvarmasti. Junckerin "sodankäyntivälineen" eli harrikkafirman koko liikevaihto oli luokkaa 6 miljardia kattaen Usa-myynnin. Vastavuoroisesti vaikkapa Bemarin liikevaihto oli "vaatimattomat" 94 miljardia. Ei tartte kovin pitkää matikkaa päätelläkseen miten tavararyhmien osalta "kaupppasodassa" käy kun puolin ja toisin lätkitään se 25%. Nyt olisi aika neuvotella, ei korottaa panoksia.
Tilanteen eskaloituessa ei ole pitkä matka suomalaisiin tuotteisiin. Linkissä alla Suomen ja Usan välisestä balanssista kaavio. Emme me ole katsomossa naureskelemassa.
http://tulli.fi/tilastot/tilastojulkaisu/-/asset_publisher/suomen-ja-yhd...