Maanantai 10.12.2018

Vääntö Italian hallituksesta alkoi jo – Asiantuntija: ”Uusia vaaleja vältetään hinnalla millä hyvänsä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.3.2018 12:35
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian presidentillä Sergio Mattarellalla on paljon valtaa hallituksen muodostamisessa. Hän äänesti sunnuntaiaamuna kotikaupungissaan Palermossa.
|

Arvailut Italian tulevasta hallituksesta ovat lähteneet käyntiin, kun uutistoimisto Ansa kertoi keskusta-oikeiston liittoutumaan johtavan ex-pääministeri Silvio Berlusconin ja Euroopan parlamentin puhemiehen Antonio Tajanin tapaamisesta.

Tajani ja Berlusconi pitivät uutistoimiston mukaan viiden tunnin kokouksen lauantaina Roomassa. Roomalainen Tajani on Berlusconin johtaman Forza Italia –puolueen pääministeriehdokas ja hän kuuluu myös puolueen perustajiin yhdessä Berlusconin kanssa.

–Olen maani käytettävissä. Päätös riippuu kansalaisista ja valtion johdosta. Jos minua ei valita pääministeriksi, jatkan Euroopan parlamentissa, Tajani kommentoi lyhyesti.

Samassa liittoutumassa mukana olevan äärioikeistolaisen maahanmuuttokriittisen Lega Nordin puheenjohtaja Matteo Salvini ehti kuitenkin huomauttaa, että jos Lega saa enemmän ääniä kuin Forza Italia, pääministeri tulee Lega Nordista.

-Hänen nimensä on silloin Salvini.

Berlusconi on kuitenkin jo aikaisemmin ilmoittanut, että Salvini voisi toimia korkeintaa sisäministerinä. Mahdollisesta salkkujaosta voi siis tulla riitaisa. Pakkaa on mukana hämmentämässä myös liittoutuman kolmas puolue, vielä Legaakin äärioikeistolaisempi Fratelli d'Italia.

Berlusconin johtaman liittoutuman odotetaan nousevan vaalivoittajaksi tänään pidettävissä parlamenttivaaleissa. Keskusta-oikeiston ei kuitenkaan uskota saavan riittävästi ääniä, jotta se voisi muodostaa hallituksen yksin. Berlusconi ei voi nousta pääministeriksi veropetostuomionsa vuoksi.

Hallituksen muodostamisessa avainasemassa on Italian presidentti Sergio Mattarella, joka valitsee hallituksen muodostajan ja johtaa neuvotteluita.

–Hän tekee kaikkensa uusien vaalien välttämiseksi hinnalla millä hyvänsä eikä välitä siitä, kuinka epätodennäköisiä mahdolliset hallituskumppanit ovat. Hän on paljon voimakastahtoisempi, kuin ulopäin näyttää, edellisen presidentin Giorgio Napolitanin neuvonantaja Stefano Stefanini kommentoi Financial Timesille.

Mattarella tiedetään nykyisen pääministerin Paolo Gentilonin vankkumattomaksi tukijaksi. Juuri Mattarella nosti Gentilonin pääministeriksi, kun joulukuussa 2016 pidetty perustuslakia koskeva kansanäänestys johti Matteo Renzin eroon pääministerin paikalta. Sekä Renzi että Gentiloni edustavat keskustavasemmistolaista PD:tä, jolle ennustetaan rankkaa vaalitappiota.

Berlusconin johtaman liittoutuman ja keskusta-vasemmiston yhteishallitusta pidetään monissa speulaatioissa vähiten huonona vaihtoehtona Italialle ja Euroopalle. Osapuolet ovat olleet lähellä allianssia aikaisemminkin.

–Jos he pääsevät sopuun ohjelmasta, he muodostavat hallituksen yhdessä. Se olisi vähiten huono vaihtoehto, Rooman yliopiston politiikan professori Roberto D’Alimonte sanoo.

Myös Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen uskoo Gentilonin jatkavan pääministerinä. Ronkainen ennustaa, ettei mikään vaaliliittouma saa yli 40 prosenttia äänistä, mutta Viiden tähden liike nousee suurimmaksi puolueeksi parlamentin molemmissa kamareissa.

–Gentiloni jatkaa pääministerinä, Berlusconi pelastaa Italian populismilta ja itseltään, hän ennustaa Twitterissä.

 

 

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Marco Siddi kuitenkin varoittaa tällaisen hallituksen epävakaudesta.

–Vaikka Renzi ja Berlusconi ovatkin päässeet monessa asiassa yhteisymmärrykseen, poliittiset eroavaisuudet tekisivät koalitiosta luultavasti epävakaan. Näin heikko ja erimielinen suuri koalitio todennäköisesti pönkittäisi Viiden tähden liikkeen asemaa, hän kommentoi katsauksessaan.

Nordean päästrategi Jan von Gerich on pitänyt pahimpia Italian parlamenttivaaleihin liittyviä pelkoja liioiteltuina, mutta varoittanut kuitenkin tilanteen vaikutuksesta koko euroalueeseen.

–Italian vaaleja kannattaa seurata tarkkaan myös Italian ulkopuolella. Julkisen talouden tervehdyttämistoimien puute, korkea julkinen velka, heikko talouskasvu ja toimintakyvytön hallitus ovat myrkyllinen yhdistelmä, jonka seuraukset kantautuvat myös Italian rajojen ulkopuolelle, aina Suomeen asti, hän kirjoitti hiljattain blogissaan.

Vaalihuoneistot ovat Italiassa auki sunnuntaina kello 8-24 Suomen aikaa. Tuloksen arvioidaan olevan selvillä maanantaina aamupäivällä. Äänioikeutettuja on 46 miljoonaa, mutta äänestysaktiivisuuden pelätään jäävän poikkeuksellisen alhaiseksi. Vaaleissa valitaan 630 edustajaa parlamentin alahuoneeseen ja 315 edustajaa ylähuoneeseen eli senaattiin.

Lue myös:

Italian neljä vaihtoehtoa: ”Berlusconi vähiten huono vaihtoehto - äänestäminen on puhdasta lottoamista”

Euroaluetta uhkaa uusi ravistus: ”Myrkyllinen yhdistelmä, jonka seuraukset kantautuvat Suomeen asti”

Jaa artikkeli: