Tiistai 11.12.2018

Silvio Berlusconi ottamassa voiton Italiassa – ”Äänestäjät rankaisivat keskusta-vasemmistoa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.3.2018 07:53
Päivitetty: 
5.3.2018 08:03
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Italian kiistelty entinen pääministeri Silvio Berlusconi äänestämässä sunnuntain vaaleissa, jotka päättyivät vasta keskiyöllä. Tuloksen odotetaan selviävän myöhemmin maanantaina.
|

Italian vaaleissa ei näytä löytyvän puoluetta, joka yksin kykenisi muodostamaan hallituksen. Lopullinen tulos ei ole tiedossa, vaan kyse on vielä ennusteesta. Syntymässä oleva vaikea tilanne on kuitenkin odotettu.

Vaalien voittajat ovat keskusta-oikeistolaiset sekä populistit. Ex-pääministeri Silvio Berlusconin johtama keskusta-oikeistolainen liittoutuma näyttää saavan eniten paikkoja parlamentissa noin 248–268 edustajalla, BBC kertoo. Enemmistöön tarvittaisiin 316 edustajaa.

Suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi ennusteissa nousee noin 216-236 paikalla populistinen Viiden tähden liike, joka sanoutui jo ennen vaaleja irti liittoutumista ja yhteistyömahdollisuuksista. Näin hallituksen muodostamisen odotetaan kestävän viikkoja, jos se edes onnistuu. Myös uusia vaaleja pikaisesti on pidetty vaihtoehtona.

BBC:n mukaan vallassa ollut demokraattinen puolue ja sen keskusta-vasemmistolainen liittouma jää kolmanneksi reilulla sadalla edustajalla. BBC katsoo, että liittoumaa syytetään työttömyydestä ja maahanmuutosta.

– Äänestäjät rankaisivat keskusta-vasemmistolaista hallitusta Italiassa kuten ovat rankaisseet niin monissa Euroopan maissa, BBC:n Euroopan-vastaava Katya Adler kirjoittaa.

Demokraattinen puolue tunnusti jo vaalitappion.

Ennalta on pidetty mahdollisena, että Berlusconin johtama liittoutuma pyrkii muodostamaan hallituksen nykyisen hallituskoalition, eli keskusta-vasemmiston kanssa. Toinen mahdollinen vaihtoehto on Berlusconi-vetoinen keskusta-oikeisto-hallitus, jolloin pääministeriksi nousisi todennäköisesti Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani, joka kuuluu Berlusconin johtaman Forza Italia -puolueen perustajiin. Berlusconi itse ei voi veropetostuomionsa takia nousta pääministeriksi.

Lue myös: Italian neljä vaihtoehtoa: ”Berlusconi vähiten huono vaihtoehto - äänestäminen on puhdasta lottoamista”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

EU:lle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin korjata maahanmuuttopolitiikka perusteellisesti. Muuten koko EU hajoaa. Ranskan Macron on jo näyttämässä tietä, kuinka maahanmuuttopolitiikkaa pitää muuttaa. Höpinät meidän yhteisistä eurooppalaisista arvoista on syytä unohtaa...