Maanantai 10.12.2018

Italiassa viritellään EU:n kauhuskenaariota: Hallitustunnustelijaksi ryhtynee EU- ja ulkomaalaisvastaisen Liigan johtaja

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.3.2018 08:20
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Lega-johtaja Matteo Salvini riemuitsi tiedotustilaisuudessa.
|

Italiassa voi toteutua puhtaaksi populistihallitukseksi kuvailtu vaihtoehto, joka olisi kauhistus Euroopan unionille. Sekä järjestelmänvastainen Viisi tähteä että entinen Pohjois-Italian itsenäisyyttä ajanut Liiga (Lega, entinen Lega Nord eli Pohjoisen liitto) ilmoittivat molemmat haluavansa hallitukseen, Kauppalehti kertoo.

Yhdessä populistipuolueilla olisi turvallinen enemmistö, sillä Viisi tähteä nousi vaalien suurimmaksi puolueeksi ja myös Liiga oli vaaliliittonsa sisällä suurempi kuin Silvio Berlusconin Forza Italia. Toisaalta Liigan johtajan Matteo Salvinin lausuntoja tulkittiin maanantaina osin niin, ettei tällainen koalitio tulisi kysymykseen. Salvini katsoo, että hänellä on oikeus lähteä muodostamaan hallitusta suurimman vaaliliiton suurimman puolueen johtajana.

Hallituksen muodostaminen tulee olemaan vaikeaa Italiassa, koska mikään ryhmittymä ei yksin saanut tarvittavaa yli 40 prosentin ääniosuutta. Viisi tähteä on saamassa yli 32 prosentin kannatuksen. Siitä tulee parlamentin ylivoimaisesti suurin ryhmä.

Keskustaoikeiston, eli Berlusconin Forza Italian, Salvinin Liigan ja äärioikeistolaisen Italian veljet -puolueen yhteinen ääniosuus nousee Salvinin voiton ansiosta noin 37 prosenttiin. Se ei riitä hallituksen muodostamiseen. Liiga keräsi 18 prosenttia äänistä.

Hallituksen ­muodostamisessa avainasemassa on Italian presidentti Sergio Mattarella. Hänen on lähes vääjäämättä annettava sekä Viisi tähteä -liikkeen johtajan Luigi Di Maion että Liigan Salvinin kokeilla onneaan.

– Miljoonat antoivat meille tehtävän vapauttaa tämä maa siitä epävarmuudesta ja epävakaudesta, josta PD:n Matteo Renzi ja EU kantavat vastuun. Jatkossa italialaisten asioista päättävät italialaiset, ei Berliini, Pariisi, Bryssel tai finanssimarkkinat, uhosi Salvini Milanossa maanantaina.

Teoriassa hallitusvaihtoehtoja on paljon, mutta vain muutamaa pidetään todennäköisenä. Paljon riippuu siitä, miten kompromissihaluinen Viiden tähden Di Maio on neuvotteluissa. Hallitusneuvottelut alkavat ­vasta 23. maaliskuuta, kun uusi parlamentti kokoontuu.

Lähde: Kauppalehti

Lue myös:

”Joka toinen italialainen äänesti Viiden tähden liikettä tai Lega Nordia” – Syntyykö populistihallitus?

Silvio Berlusconi ottamassa voiton Italiassa – ”Äänestäjät rankaisivat keskusta-vasemmistoa”

Italian neljä vaihtoehtoa: ”Berlusconi vähiten huono vaihtoehto - äänestäminen on puhdasta lottoamista”

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Räsänen

Demokratiassa ja vapaissa vaaleissa on olemassa aina se riski, että kansa ei äänestäkään sitä mikä on niin sanottu "virallinen totuus" ja mitä vallassa olevat haluavat. Vuosikymmenten saatossa lehdistö ja tiedonvälitys on muuttuneet ainakin täällä Suomessa virallisen politiikan tiedotuskanavaksi. Virallisesta linjasta poikkeavat kanavat leimataan kiireellä valemediaksi ja niiden julkaisut halutaan lopettaa. Lehdistö ei todellakaan toimi nyt vallan vahtikoirana. Se räksyttää virallisen linjan mukaisesti sillä tasolla, että siitä ei ole vaaraa valitulle politiikalle ja poliitikoille. Näin käy myös poliitikoille, jotka ajavat kiellettyä reittiä. Väyrynen on uutisoitu pelleksi ja häiriköksi, koska hän esittää erilaisen mielipiteen EU politiikasta.

Timo Nenonen

"Italiassa voi toteutua puhtaaksi populistihallitukseksi kuvailtu vaihtoehto"

Jokaisessa maassa, jossa äänestetään parlamentin Eduskunnan) kookoonpanosta on populistihallitus. Vai mistä muualta ne äänet oikein tulevat, elleivät kansalta (populus). Tätä "populisti"-ilmausta väärinkäytetään ja se väärinymmärretään ikäänkuin se olisi jotain pahaa, jota se ei ole. Silloin ,kun hallitus nojaa päätöksensä heidät valinneeseen kansaan ja sen enemmistön haluihin, voidaan edes jotenkin puhua demokratiasta.

Peter Pyykkönen

pari vuosikymmentä vasemmistopopulistista unelmahöttöä on velkaannuttanut euroopan kestämättömään tilaan. luvattuja vasemmistopopulistisia positiivisia oikeuksia on enemmän kuin pystytään maksamaan. EKP suunnitelmataloudellinen painokone letkuttaa vasemmistopopulismia 60 mrd/kk.
vasemmistopopulismi on avannut miljoonille vierasperäisille yhteiskuntakelvottomille oikeuden eurooppalaisten jääkaapeille ja mitäs olemme saaneet vastikkeena tulijoilta?

Erkki Malinen

Joo demokratiasta onkin tullut populismia, kun kansa ei äänestä eliitin ja niitä hännystävien lehdistön tahdon mukaan. Tulevaisuutta on mielenkiintoista seurata miten pärjää niinsanottu demokratia, Kiinan ja Venäjän diktatuurimaisille järjestelmille. On hyvä että maalimassa on tälle länsimaiselle järjestelmälle vaihtoehto, vaikka se meistä on täysin väärää politiikkaa.

Gun-May Arffman

Suomen valtamedioiden mielestä puolet italialaisista ovat populisteja, kun äänestivät "väärin." Italian vaalitulos antaa toivoa myös meille suomalaisille, että saamme suunnan muutoksen tähän järkyttävän tuhoisaan yhden suunnan Brysselin määräysvaltaan, jota Suomen pieni valtiojohdon klikki on ollut ajamassa. Suomessakin suunnan muutos on mahdollinen. Äänestetään ulos eduskunnasta nämä tuhoisat poliitikkomme seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Pasi Anttila

Ihan vaan tiedoksi että Unionia kannattaa enemmistö suomalaisista.

Eikä Italia ole järjestämässä painajaista kuin itselleen. Tuskin saavat edes hallitusta kasaan. Italia tarvitsee Unionia enemmän kuin Unioni Italiaa.

Itse en näkisi vastenmielisenä ajatusta etelä-euroopan ja entisen itä-blokin maiden poistumista Unionista.

Erkki Malinen

Italiaa pidetään köyhänä mutta asia ei ole näin mustavalkoinen. Tänä aamuna telkkarissa Italian Suomen suurlähettiläs sanoi että kansalaisilla on kaksi kertaa enemmän omaisuutta kuin Suomalaisilla. Eli jos valtio on velkasempi kansa rikkaampi meillä toisin päin, ja muutenkin hän näki myönteisenä tämän vaalituloksen Italialaisten kannalta.

Jaakko Karki

Jo se nyt on merkillistä jos EU ja sen byrokraatit eivät vieläkään herää todellisuuteen. Italian ja Itävallan demokraattiset viimeaikaiset valinnat, Britannian lähtö koko EUsta, ja kansalaismielipiteiden muutos poispäin vasemmistopopulistisesta ja islamilaisesta "unelmasta" pitäisi kaiken järjen mukaan herättää viimeistään nyt monet vastuulliset poliittiset henkilöt.
EU voidaan pelastaa vain suuntaamalla se järkevämpään suuntaan jossa ei ole yhteisvastuita, ei tulonsiirtoja, ei EU tason verotusta tai varainministeriä, ei avoimia rajoja (Schengen ei toimi näiden kansainvaellusten aikana), ei järjetöntä koko maailman sosiaalitoimistona toimimista.