Tiistai 11.12.2018

Trump ja johtava neuvonantaja ottivat yhteen – Gary Cohn eroaa protestina terästulleille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.3.2018 08:03
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Gary Cohn.
|

Donald Trumpin suunnitelma ulkomaisiin tuotteisiin kohdistuvista terästulleista johti yhteenottoon presidentin ja hänen taloudellisen neuvonantajansa Gary Cohnin välillä, kertovat kansainväliset uutislähteet. Vain tunteja tämän jälkeen Cohn ilmoitti eroavansa Yhdysvaltain presidentinhallinnon palveluksesta.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Trump vaati Cohnia, vapaan kaupan kannattajaa, tukemaan tuontitullisuunnitelmaansa. Cohn ei vastannut pyyntöön.

Cohn toimi presidentin johtavana taloudellisena neuvonantajana. Heitä ei pidetty läheisenä, ja ilmeisesti terästullit katkaisivat kamelin selän.

Trump ilmoitti – vastoin Cohnin ohjeistusta – panevansa 25 prosentin tullimaksut ulkomailta tuotavalle teräkselle ja kymmenen prosentin tariffit ulkomailta tuotavalle alumiinille.

– On ollut kunnia palvella maatani ja saada tehdä taloudellista kasvua edistäviä, amerikkalaiaia hyödyttäviä säädöksiä, etenkin historiallisen verouudistuksen", Cohn kommentoi eronsa jälkeen The Wall Street Journalin mukaan.

– Olen kiitollinen presidentille, että hän antoi minulle tämän mahdollisuuden ja toivotan hänelle ja hänen hallinnolleen suurta menestystä jatkossa.

Trump puolestaan kiitti Cohnia "loistavasta työstä" hänen neuvonantajanaan ja kutsui tätä "harvinaislaatuiseksi lahjakkuudeksi".

Cohn sanoi elokuun lopulla Financial Timesille antamassaan haastattelussa, että Trumpin hallinnon olisi terästäydyttävä uusnatsien ja valkoisen ylivallan edustajien tuomitsemisessa. Charlottesvillen terroristisessa päälleajossa kuoli yksi henkilö ja 19 loukkaantui, ja Cohnin tiedettiin järkyttyneen Trumpin uusnatseja ja rasisteja puolustelevista lausunnosta.

Lähteet: Bloomberg, Kauppalehti

LUE MYÖS: Donald Trumpilta uusi uhkaus Euroopalle: ”Me yksinkertaisesti otamme käyttöön tullimaksun”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Koponen

..on todella mielenkiintoista nähdä amerikan Neuvostoliittolaistaminen. Amerikka on ollut 1.maailman sodasta ajoista ,marshall apujen ajoista lähtien, maailman avustajana, tukijana, sotilaallisena turvana, vapaanmaailman esikuvana, vapaankaupan korostajana maailman kaupassa.
Biljoonia on annettu tukia ja avustuksia eurooppaan ja maailmaan. Aina reilun pelin säännöillä.
Jossakin vaiheessa amerikassa tipahdettiin kehityksestä, liike-elämä muutti halpatyövoiman maihin, tuonti oli laadukkaampaa kuin oma tuotanto. Kylmän sodan asetelmat muuttuivat.
EU tuonti on monesti protektionistista, tuetaan omaa tuotantoa valtavilla tukiaisilla.
EU:n pitää nyt heti valmistautua amerikan 25% tulleihin. Ruotsin pääministeri vetosi Trumppiin. Hän vastasi, että aemrikka first-ei Ruotsin ulkomaankauppa. Ja onhan Ruotsikin aina ollut USA kritiikkiä esittävä maa.
Jenkit voivat saada valtavan talousnousun aikaiseksi Trumpin tempuilla....