Torstai 13.12.2018

”Italia jätettiin yksin turvapaikanhakijoiden kanssa” – 3 suomalaista puoluejohtajaa nimeää maahanmuuton syyksi vaalitulokseen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.3.2018 10:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Rkp:n Anna-Maja Henrikssonin lisäksi perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja sinisten Sampo Terho nimeävät maahanmuuton syyksi Italian vaalitulokseen.
|

”Vaalituloksen yksi syy voi olla se, että Italia jätettiin aika yksin, kun Italiaan tuli paljon turvapaikanhakijoita”, pohtii Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson Talouselämälle Italian vaalitulosta.

Populistisiksi kuvatut Viiden tähden liike ja Liiga tai Lega (entinen Lega Nord), kaksi hyvin erilaista puoluetta, saivat yhteensä 50 prosenttia Italian parlamenttivaalien äänistä. Rkp:n Henriksson sanoo TE:lle, ettei hän yllättynyt tuloksesta. Hänen mukaansa ”populistien esiinmarssi on otettava vakavasti muuallakin Euroopassa”.

– Italian vaalitulos on hyvä muistutus siitä, että populismille ei saa antaa enempää jalansijaa. Siksi ihmisten huolet on otettava vakavasti ja esitettävä uskottavat ratkaisuvaihtoehdot, Henriksson jatkaa.

Talouselämän tavoittamat suomalaiset puoluejohtajat arvioivat melko yksimielisesti, että Italian vaalituloksen syynä olivat kansalaisten tyytymättömyys ja pettymys vanhojen puolueiden politiikkaan. Henrikssonin lisäksi maahanmuuton mainitsevat syyksi vain perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja sinisten Sampo Terho.

– Jos vanhat puolueet kieltäytyvät keskustelemasta niistä ilmiöitä, jotka kansalaisia huolettavat, niin kansalaiset siirtyvät etsimään vaihtoehtoja, Terho sanoo.

– Erityisesti jos Euroopassa ei suostuta päättäväisesti ratkomaan maahanmuuton ongelmia, niin riskinä on pettyneiden äänestäjien hakeutuminen ääripopulistien tai pahimmillaan venäjämielisen äärioikeiston taakse.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho on Suomen puoluejohtajista ainoa, joka vaikuttaa vilpittömästi tyytyväiseltä.

– Italian vaalitulos antaa aihetta optimismiin, hän sanoo.

– Renzin sosialistipuolue hävisi, kuten sosialisteille onkin oikein. Renzin pääministerikausi oli katastrofi. Italia ei tehnyt mitään estääkseen siirtolaisvyöryä alueensa kautta 2015, ja Renzi kävi Euroopan parlamentissakin kehumassa, miten hieno asia avoimet rajat ovat, hän jatkaa.

Lue laajempi juttu Talouselämästä.

Lue myös:

Italiassa viritellään EU:n kauhuskenaariota: Hallitustunnustelijaksi ryhtynee EU- ja ulkomaalaisvastaisen Liigan johtaja

”Joka toinen italialainen äänesti Viiden tähden liikettä tai Lega Nordia” – Syntyykö populistihallitus?

Silvio Berlusconi ottamassa voiton Italiassa – ”Äänestäjät rankaisivat keskusta-vasemmistoa”

Italian neljä vaihtoehtoa: ”Berlusconi vähiten huono vaihtoehto - äänestäminen on puhdasta lottoamista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Onneksi Italia on saanut merkittävästi leikattua elintasopakolaisten
massojen rynnistystä viime vuoden aikana. Turvapaikanhakijoita ko.
massoista on vain pieni osa edelleenkin. Toivottavasti Ruotsissa
myös tulevana syksynä järisee ja Vihervassuhallitus saa turpiinsa.

Kimmo Tallqvist

Sipilä ja Orpo eivät myöskään tehneet Suomessa mitään kun ihmissalakuljettajien masinoima muukalaisvyöry vaelsi vapaasti Suomeen.
Toivottavasti kansa vihdoin täälläkin vaatii muutosta vaaliuurnilla niin ylimielisten politikkojemmekin on pakko alkaa kuunnella myös äänestäjiään loputtomien selittelyjen sijaan.

Jaakko Karki

Niin Suomessakin, kansalaiset ovat tyytymättömiä ja pettyneitä vanhojen puolueiden politiikkaan, erityisesti Sipilään ja Orpoon kun he eivät tehneet Suomessa yhtään mitään estääkseen ihmissalakuljettajien masinoiman muukalaisvyöryn vaelluksen vapaasti Suomeen minen turvallisen maan kautta. Päinvastoin, harkitsemattomilla puheillaan ja mainostetulla rajojen avaamisella he suorastaan houkuttelivat tätä vyöryä Tornioon asti. Nyt kustannukset siitä hölmöilystä ovat jo noin EURO 4 miljardian ja kasvavat koko ajan. Vielä pahempaa on se että he jakoivat kansan kahtia. Nyt on aika vaihtaa isänmaallisempian miehiä tai paremminkin naisia maan johtoon.

Kari Ilmarinen

Liian harvoin käy mielessä, että Italia talousvaikeuksistaan huolimatta on nettomaksaja EU:lle. Eli ei siinä mitään populismia tarvita kun kansa näkee, että tuolla rahalla saa pääasiassa laittomia luku- ja kirjoitustaidottomia lammaspaimenia eri puolilta Afrikkaa.