Torstai 20.6.2019

Donald Trumpin uhkaus tuontitulleista - Nyt tuli EU:n lista vastatoimista

Luotu: 
7.3.2018 13:39
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Cecilia Malmström.
EU uhkaa asettaa tuontirajoitteita Yhdysvaltain teräkselle vastatoimena Donald Trumpin ilmoitukselle asettaa 25 ja 10 prosentin tullit teräkselle ja alumiinille.
 
EU:n kauppapolitiikasta vastaava ruotsalaiskomissaari Cecilia Malmström ilmoitti Brysselissä keskiviikkona, että jos Yhdysvallat toteuttaa uhkauksensa, EU vähentää välittömästi terästuontia 15 miljoonalla tonnilla Yhdysvalloista.
 
Malmströmin mukaan toimet voidaan ottaa välittömästi käyttöön, koska Trumpin turvallisuuteen nojaava peruste tullimaksuilleen ei ole pitävä eikä WTO:n sääntöjen mukainen.
 
–Miten Eurooppa Nato-kumppanina voisi olla turvallisuusuhka Yhdysvalloille, Malmström ihmettelee
 
Malmström vetosi Yhdysvaltoihin, jotta se ei toteuttaisi uhkaustaan.
 
Jos kuitenkin näin käy, Malmströmin mukaan EU tuo omat tavaraluettelonsa, jossa määrätään tullit. Malmström mainitsi esimerkkinä maataloustuotteet, teräksen, teollisuustuotteet, viskin, karpalomehun ja maapähkinävoin.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Trumpin näkemys on sellainen, että kuten media kertoo:

"Trump: EU on ollut erittäin ankara yhdysvaltalaisille – ”Kauppasota sattuu heihin

– Kauppasota sattuu heihin, ei meihin, hän jatkoi.”

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005594218.html

Toisaalta siellä voi olla taustalla NAFTA:aa ja sen sellaista muutakin. Toki onhan Trump jo alun pitäen puhunut kotimaisen työn ja työntekijöiden tukemisesta/suojaamisesta. Eihän siitä ole kovinkaan kauaa, kun Suomessakin oli hieman samantapaista toimintaa, suojattiin suomalaisia työntekijöitä ja väliin tuettiin yrityksiäkin ihan valtion aluetukien toimesta. Se taisi olla sitä aikaa kun maasta puhuttiin hyvinvointivaltiona hyvinvointiyhteiskunnan sijaan.

Eero Pekonen

Niin Saksan kauppatase USA:n kaupassa oli 62 miljardia ylijäämäinen. Se harmittaa amerikkalaisia. Tässä taitaa käydä niin, että koko EU pannaan maksumieheksi Saksan takia. No niinhän se hoidettiin Kreikan talouskriisikin. Koko EU oli mukana kun saksalaiset pankit pelastettiin.

Harri Tapani

EU on kyllä ollut aika ikävä muuallakin kauppasopimuksiensa kanssa:

EPA-sopimukset ovat vaarallisia

EPA-vapaakauppaneuvotteluissa on kyse siitä, että Eurooppa tahtoo Afrikan avaavan markkinansa uudelleen kolonialisoitaviksi..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/760638#comment-760638

Tosin markkinatr ova olleet tavallaan jo niin avoimet, että esim. maat suojaavat itseään ns. tekaistuilla polkumyyntisäännöillä, syyttävät polkumyynnistä oli asiassa perää tai ei, myös EU:n Venäjä-pakotteet ovat talousproffa Haaparannan mukaan tavallaan/osittain vastaavalaista kauppasotaa.

Vapaakaupassa on siis ilmeisesti ongelmia ja sen lisääminen ei välttämättä tuota enää lisää hyötyä, vaan ehkä jopa vahinkoa. Valitettavasti EU on ollut jo vuosikausia sitä mieltä, että se tahtoo kaiken kattavan globalisaation entisen komissaarinsa mukaan.

"Entinen EU-komissaari Pascal Lamy kertoi jo aikoinaan, että EU:n tavoitteena on kaikenkattava globalisaatio yhteiskunnan kaikilla sektoreilla."

https://www.uusisuomi.fi/comment/317387#comment-317387

Se tietysti tarkoittaa myös julkista sektoria...kaikissa maissa.

Antero Koski

Älkää nyt intoonne tukehtuko. Ei se tulli maksu pelkästään Trumpin puheilla tule.
Typerää on lähteä heti uhkailemaan, viisas malttaa mielensä ja pitää suunnitelmat ominaan kunnes jotain tapahtuu. Siis iso JOS mitään edes tapahtuu.

Lauri Kiiski

Terästullit taisi kylläkin taannoin käyttöönottaa juuri EU, ettei nyt totuus tästäkään uutisoinnista unohtuisi. EU:lle kelpaisi hyvin vain rusinat pullasta ja päälle vielä USA:n kustantamatäydellinen NATO-puolustus Euroopassa.

USA:sta on tullut jo vuosien ajan ennen Trumpia esille samat ongelmat ja kypsyminen Saksa-Ranska vetoiseen Unioniin. Brititkin tekivät omat päätelmänsä brexitin myötä.

Harri Tapani

Terästullit otti EU käyttöön muistin mukaan 2016. NATO-puolustus kyllä maksaa EU-maille mansikoita ja vähän muutakin. Ei aivan yksinkertainen juttu.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Project_for_the_New_American_Century

"Ei ole mikään salaisuus että Yhdysvallat pyrkii nykyisessä ulkopolitiikassaan eräänlaiseen ehdottomaan maailmanvaltaan. Tällaisen ulkopolitiikan malli hahmoteltiin yksityiskohtaisesti jo vuonna 1992, George Bush vanhemman puolustusministerin Dick Cheneyn ja tämän alaisen Paul Wolfowitzin toimesta...."

PNAC:n suunnitelmassa todetaan että Yhdysvaltojen tulee ehkäistä minkä tahansa muun valtion yritykset nousta voimatekijäksi ja esitetään jonkin verran huolta siitä että Eurooppa voisi yrittää kilpailla Yhdysvaltojen kanssa. Cheneyn ja Wolfowitzin vuoden 1992 suunnitelmassa sanottiinkin että Yhdysvaltojen tulee “ehkäistä kehittyneitä teollisuusmaita kyseenalaistamasta sen johtajuutta ja edes yrittämästä kasvattaa alueellista tai globaalia vaikutusvaltaansa”. Suunnitelma mainitsi Kiinan, Venäjän, Saksan ja Japanin tärkeimmiksi kurissa pidettäviksi...."

http://www.anarkismi.net/kapis/33yhdysvallat.htm

Lauri Kiiski

Harri Tapani. Höpööö höpööö. Nyt eletään vuotta 2018.

USA haluaa otta nyt ilmiselvästi pesäeroa Eurooppaan, ja sekös nyt sekin perinteisiä arvostelijoita sapettaa ennestään. Todellisuudessa USA:han on menettänyt varsin paljon siitä asemastaan, mitä sillä oli vielä 25 vuotta takaperin.

Onkos nyt USA yrittänyt estää Kiinan nousemista maailman suurvallaksi jopa USA:n itsensä ohi ? Ei todellakaan ole, vaan on Deng Xiaon päivistä lähtien ollut Kiinan suurin talouden tukija 1990-luvulta lähtien.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #9

Kuten jo edellä sanoin, asia ei ole noin yksioikoinen, USA on myös NATO:n ja monen muun asian 'pääpukari' ja todellisuudessa ylin komentaja, kuten aikoinaan toki jo "menneen maailman" USA:n presidentti sen kuvasi, että Naton päämaja on muodollisesti Euroopassa, mutta sen todellinen päämaja on Pentagonissa, siinä sitten taisi olla välissä yksi presidentti joka tuumaili, että miten pystyä pitämään ydinsota Euroopassa, että se ei leviäsi yhdysvaltoihin.

2018, se ei ole muuta kuin yksi vuosiluku nöyristelyn historiassa, mutta se että kuka/ketkä nöyristelee ketä ja mitä on sitten jo ihan toinen asia.

Tästä vielä jos jäi välistä aiemmin

"USA kohtelee muuta maailmaa kuin banaanivaltioita

Yhdysvallat näyttää tehneen Euroopasta ja koko muusta maailmasta banaanitasavaltoja. Ja me emme (muka) huomaa mitään."

https://www.talouselama.fi/uutiset/usa-kohtelee-muuta-maailmaa-kuin-bana...

Mitä taas Kiinaan tulee, homma menin hiukka kuutamolle...

"Lyhyellä tähtäyksellä Yhdysvallat hyötyi tilanteesta: se sai valtavasti edullista pääomaa..

.– Ihmiset, etenkin amerikkalaiset, alkoivat yhä voimakkaammin uskoa, että he voivat elää toisten rahoilla. Ensin omasta maasta saaduilla toisten rahoilla. Sitten säästämisaste laskee, ja he alkavat elää ulkomailta saaduilla toisten rahoilla..."

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001724818.html

Matti Hytölä

Kiina se vaan saa "soveltaa" WTO sääntöjä oman mielensä mukaan ja EU vaan hyrisee tyytyväisenä. Ja laittaa veronmaksajansa kustantamaan valtaosan kiinalaisen krääsän rahdista eurooppaan, kehitysmaa status nääs! Se olen huomannut että tilaapa Kiinasta mitä vaan niin se tupsahtaa verovapaasti postilaatikkoon mutta auta armias jos tilaat jotain USAsta! Aina tullin kautta...

Vesa Partanen

Nyt jos koskaan olisi järkevää kaikin tavoin hyödyntää CETA-sopimusta Kanadan ja EU:n välillä, Suomen ollessa EU:n jäsenenä sopimusosapuoli. Suomalaisten yritysten jalkautuminen ja etabloituminen Kanadan markkinoille nousisi arvoonsa Trumpin hallinnon päättyessä.

Suomalaiset yritykset saisivat jalansijan Pohjoisamerikan markkinoille, vaikka TTIP -sopimus jäissä onkin. Joint Venturet kanadalaisten kanssa mahdollistaisinevat myös NAFTA:n hyödyntämisen.

Harri Tapani

Edeltä lyhyesti lainaten:

EPA-sopimukset ovat vaarallisia

EPA-vapaakauppaneuvotteluissa on kyse siitä, että Eurooppa tahtoo Afrikan avaavan markkinansa uudelleen kolonialisoitaviksi..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/760638#comment-760638

https://www.kepa.fi/uutiset-media/uutiset/susan-george-eu-ja-usa-junaile...

Ja

"EU ja USA junailevat vaarallista vapaakauppasopimusta salassa

Kaupan vapauttamisen savuverhon takana viedään läpi aivan muita tavoitteita"

https://www.kepa.fi/uutiset-media/uutiset/susan-george-eu-ja-usa-junaile...

"101 Euroopan oikeustieteen professoreita on kritisoinnut CETa ja ihme kyllä tämä asia ei ole ylittänyt uutiskynnystä", eli asia on polittinen..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/713120#comment-713120

Myös verojen välttelystä hyvin lähdeviiteitetty blogaus.

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234410-veroparatiisit-taas-pu...