Maanantai 10.12.2018

Donald Trump yllätti oman esikuntansa: ”Sopimus on erittäin kovasti tekeillä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.3.2018 10:05
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Donald Trump hyväksyi aikaisemmin tällä viikolla Pohjois-Korean johtajan tapaamispyynnön. Tämän hetken tietojen mukaan kaksikon arvioidaan tapaavan toukokuun loppuun mennessä.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on yllättäen ilmoittanut, että sopimus Pohjois-Korean kanssa on tekeillä. Trumpin mukaan parhaillaan mietitään, milloin ja missä hän tapaisi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin.

–Sopimus Pohjois-Korean kanssa on erittäin kovasti tekeillä, ja jos se saadaan valmiiksi, se on erittäin hyvä sopimus maailman kannalta. Aika ja paikka täytyy päättää, Trump tviittasi.

Vain hieman aikaisemmin Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders ilmoitti BBC:n mukaan toimittajille, että Pohjois-Korealta edellytetään konkreettisia toimia ydinaseohjelmasta luopumisesta ennen kuin Trump voi tavata Kim Jong-unin. Myös varapresidentti Mike Pence on pitänyt Pohjois-Korean painostamista tärkeänä.

Trump hyväksyi aikaisemmin tällä viikolla Pohjois-Korean johtajan tapaamispyynnön. Tämän hetken tietojen mukaan kaksikon arvioidaan tapaavan toukokuun loppuun mennessä.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain istuva presidentti tapaa Pohjois-Korean johtajan.

Ajatuspaja Eurasia Groupin Aasia-asiantuntija, Barack Obaman presidenttikaudella USA:n kansallisen turvallisuuden neuvostossa istunut Evan Mendeiros pitää tapaamista virheenä.

–Se vain vahvistaa Kimin pyrkimystä saada Pohjois-Korealle tunnustusta ydinasevaltana. Presidentillistä tapaamista ei järjestetä turhan takia, mutta mitä USA saa tästä tapaamisesta? Ei mitään, hän kommentoi Financial Timesille.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Koreoiden tilanne tulisi vihdoin normalisoida, kun edes rauhansopimusta ei ole saatu aikaan, vaan aselepo on voimassa eli edelleen sotatila vallitsee.
Usa:lla on Eteä-Koreassa 25000 sotilasta ja ydinaseita. Yhdessä Etelä-Korean voimakkaan armeijan kanssa järjestetään tiheään uhkaavia sotaharjoituksia, joihin pohjoisessa vastataan ydinasepelotteella.
Rauhansopimus ja normalisointi olisi koko maailman etu.