Maanantai 10.12.2018

Donald Trump vastasi EU:lle: ”Jos luovutte kammottavista tulleista, me luovumme omistamme”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.3.2018 11:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump allekirjoitti määräyksen tullimaksuista torstaina.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vastannut EU:n ruotsalaiselle kauppakomissaari Cecilia Malmströmille, joka lauantaina moitti tullimaksuja vääräksi tavaksi terästeollisuuden ylituotanto-ongelmien ratkaisemiseen. Malmström vaati myös EU:n jättämistä tullimaksujen ulkopuolelle.

Trump ehdottaa vaihtokauppaa.

– Euroopan unioni, hienot maat, jotka kohtelevat USA:ta erittäin huonosti kaupankäynnissä, valittavat teräksen ja alumiinin tulleista. Jos he luopuvat kammottavista esteistä ja tulleista amerikkalaisille tuotteille, me luovumme omistamme. Iso alijäämä. Jos ei, me verotamme autoja jne. Reilua, hän tviittasi.

Malmström puolestaan kertoi Twitterissä, että keskustelut jatkuvat ensi viikolla. Hän neuvotteli lauantaina Brysselissä Yhdysvaltain kauppapoliittisen edustajan Robert Lighthizerin ja Japanin talousministerin Hiroshige Sekon kanssa.

Trump allekirjoitti torstaina määräyksen, joka langettaa teräkselle ja alumiinille tuontitullit. Tullit astuvat voimaan 15 vuorokauden kuluttua. Sen jälkeen ulkomailta Yhdysvaltoihin tuotavasta teräksestä on maksettava 25 prosentin ja alumiinista 10 prosentin tulli.

Lue myös:

Trump toteutti uhkauksensa: Terästullit käyttöön pikaisesti

Donald Trumpin uhkaus tuontitulleista - Nyt tuli EU:n lista vastatoimista

Donald Trumpilta uusi uhkaus Euroopalle: ”Me yksinkertaisesti otamme käyttöön tullimaksun”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Hämäläinen

Toivottavasti ei ei ala heikentää omia tuote ja elintarvike standardia esim GMO ruoka.Tämä kait oli tullien tarkotus avata vapaat markkinat jossa laatuvaatimukset määrittää USA.Toki johonkin se huonolaatunenkin halpa tuotettu massa ruoka tai massa tuote halutaan.Eli massa isoille globaaleille ja laatu omille pienille markkinoille.Tähän johtaa juuri vapaa kauppa eli rikkaat ostavat laadukasta terveellistä turvallista ja köyhempi joutuu ostamaan näitä ei turvallisia ja valvottuja.Itse kannatan että alueellista vastuuta ja sen tapahtuu parhaiten pienissä yksiköissä.Suurten yksiköitä ja sen korruptiota ei kyetä valvomaan.Suuressa yksikössä lobbarit rahoin märittänee turvallisuus säännöt ja laadun.

Hannu Hämäläinen

Onneksi on monia erilaisia valtioita monnelasine standadeineen.Jon kunison yrityksen mahdotn lahjoa kaikkia maita .Toki samanlaista unen on jo johtanut moraalin raoppioon se kait on tavoite kun massoista saa isommat voitot .Ja usein on kyse pikavoitoista ilman vastuuta turvallisuudesta.Jos joku tuote on ehditty myydä ennen kuin sen turvallisuus aikuiset on edes tiedetty.panaan vaan tuitetai yrirtskiinni ja tehdään toinen samanlainen massa tuote jne...globaalisti sairaudesta ja kuolemista ei voi valittaa kenellekään kun kun vastuut siirrellään .

Kari Kallio

Niin varmaankin, kiitos tiedosta. Trump peittää oman osaamattomuutensa kai osittain siten, että hän meuhkaa milloin mistäkin, eikä koskaan olennaisista asioista. Näin hän pitää yllä käsitystä, että siinäpä energinen presidentti, joka ei edes öisin nuku vaan katsoo tv:tä ja "sivistyy "! (usalainen tapaa sivistää itseään?)

Matti Hytölä

Olen huomannut että tilaa Kiinasta mitä vaan niin se tulee suorasn postilaatikkoon. Mutta auta armias jos erehtyy tilaamaan jotain USAsta, aina tullun kautta. Lisäksi Eurooppalaiset veronmaksajat kustantavat valtaosan Kiinasta tulevien tavaroiden rahdista, onhan Kiina kehitysmaa jota Euroopan tulee tukea.

Jori Heikkinen

Kun toimialan tai jopa yrityksen kannattavuuden ja tulevaisuuden näkymien arvioidaan USA:ssa heikentyvän, niin yhtenä vaihtoehtona on usein toiminnan radikaalitkin muutokset, ja investointien supistaminen vanhaan, mieluiten tietysti yritysmyynnit kovaan hintaan vaikka sitten niille, joilla on kova hinku päästä paikalliseksi toimijaksi Amerikan markkinoille. Näin näyttäisi tapahtuneen esim metsäteollisuudessa aikaisemmin ja nyt terästeollisuudessa voi sama olla edessä. Tässä asetelmassa ei ole yllätys, että presid. Trump hakee tuontitulleja ratkaisuksi America first -hengessä. Vähintään haetaan lisäaikaa oman maan tuotannolle, mikä ei ole toivottava ratkaisu markkinataloudessa. On kuitenkin selvää, että se ei olisi pysyvä oikea ratkaisu omaan jenkkiongelmaan, joka heidän pitäisi ratkaista eli oman tuotannon tehottomuus. On epäuskottavaa, että teräksen alihinnoitteluun syyllistyisivät esim. Kanadan tai EU:n terästeollisuus. Yksinkertaisesti niillä voi olla parempi kilpailukyky, johon yhtenä tekijänä vaikuttaa investoinnit tuotteisiin ja tuottavuuteen monin keinoin. Oikeampi suunta olisi neuvotella Kiinan kanssa, jonka teräsvienti Usaan voi olla alihinnoiteltu, ja maan terästeollisuuden tuotantovolyymit teräksen ylitarjonnan suurimmat syyt.Tätä tuotantoa Kiinan olisi supistettava asteittain jo ympäristösyistä.

Jukka Mattsson

Hurja äijä. Montako isoa terästakomoa, -valimoa tai terästehdasta USA:sta löytyy?

Tuontipohjalla US pyörittää teräsbisnestään joten ihmettelen suuresti uskaltaako Trump ottaa riskin vielä nostaa teräksen uuden mantereen hintoja?