Keskiviikko 19.6.2019

Britannialta jäätävä syytös Venäjälle: Epäilee ”suoraa valtion operaatiota” ja voimankäyttöä Britanniaa vastaan Skripalin myrkytyksessä

Luotu: 
12.3.2018 20:02
Päivitetty: 
12.3.2018 20:08
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Myrkytetty ex-agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä löytyivät Salisburysta.

Britannian pääministeri Theresa Mayn mukaan Britanniassa myrkytetyn entisen venäläisagentin murhayrityksessä käytettiin Venäjällä kehitettyä hermomyrkkyä. May puhui suorasanaisesti Britannian epäilyksistä maan parlamentin edessä maanantaina.

Mayn mukaan Britannian hallitus pitää ”hyvin todennäköisenä”, että Venäjä on vastuussa Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämisestä. Britannian turvaneuvosto kokoontui maanantaina ja päätyi johtopäätökseensä teossa käytetyn venäläisperäisen myrkyn takia mutta myös siksi, että Venäjällä katsotaan olevan historiaa vastaavissa valtion operoimissa hyökkäyksissä, May kertoi.

Mayn mukaan Venäjän Lontoon-lähettiläs on kutsuttu selvittämään, onko kyse “suorasta valtion operaatiosta” vai Venäjän hermomyrkkyvarastojen huonosta kontrollista. Mikäli Britannia ei saa pian uskottavaa vastausta, se katsoo Mayn mukaan, että kyse on ”Venäjän valtion laittomasta voimankäytöstä Isoa-Britanniaa vastaan”.

May antoi Venäjälle kaksi päivää aikaa selventää Novichok-hermomyrkkyohjelmansa tilaa. Jos vastaus ei riitä Britannialle, Britannia ryhtyy vastatoimiin.

Skripal ja hänen tyttärensä ovat kriittisessä tilassa sairaalahoidossa.

BBC:n mukaan Venäjä kiistää Britannian syytökset ja kuvaa Mayn kommentteja lastensaduksi.

Lähteet: BBC, Guardian

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit