Sunnuntai 24.3.2019

Nyt jysähti: Trump antoi potkut Rex Tillersonille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.3.2018 14:57
  • Kuva: EPA
    Kuva
|

Yhdysvaltojen uusi ulkoministeri on Mike Pompeo, presidentti Donald Trump tviittasi tiistaina.

Ulkoministerin tehtävää hoitanut Rex Tillerson tekee tilaa keskustiedustelupalvelu CIA:n pääjohtaja Mike Pompeolle. CIA:n johtoon nousee puolestaan Gina Haspel, ensimmäisenä naisena kyseisessä virassa.

Presidentti Donald Trump kertoo asiasta hetki sitten julkaistussa tviitissä. Ulkoministerin vaihdoksesta uutisoineen The Washington Post -lehden mukaan Trump pyysi Tillersonin jättämään tehtävänsä viime perjantaina.

Tillerson oli tuolloin Afrikassa. Hän keskeytti matkansa ja palasi Yhdysvaltain pääkaupunkiin Washingtoniin maanantaina.

Yhdysvaltain ulkoministeri vaihtuu maan ulkopuolitiikan kannalta kriittisellä hetkellä. Viime viikolla julkistettiin tieto, jonka mukaan presidentti Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapaavat. Tapaaminen on tärkeä, sillä Pohjois-Korean ydinaseohjelma on herättänyt pelkoa ja huolia Itä-Aasiassa.

Toisaalta Trump on presidenttikaudellaan toiminut hyvin ailahtelevasti, ja hänen välit aiemmin öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtajana toimineen Tillersonin kanssa ovat olleet jännittyneet.

Esimerkiksi viime lokakuussa Tillersonin väitettiin kutsuneen Trumpia ääliöksi. Trump kommentoi Tillersonin väitettyä kommenttia toteamalla, että hän mielellään mitauttaa älykkyytensä yhdessä Tillersonin kanssa. Trumpin hallituksen aloittaessa presidentti kehui sen olevan älykkyysosamäärällä mitattuna paras Yhdysvaltain hallitus.

Uusi ulkoministeri aloitti sotilaana

Mike Pompeo, Trumpin ehdokas uudeksi ulkoministeriksi, on valmistunut vuosikurssinsa parhaana Yhdysvaltain maavoimien sotilasakatemiasta. Pompeo on myös valmistunut juristiksi Harvardin yliopistosta, mikä on Yhdysvaltain julkisessa elämässä huomattava meriitti.

Aiemmin Pompeo on toiminut Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsenenä. Omassa lausunnossaan Pompeo totesi olevansa kiitollinen Trumpille siitä, että hän on saanut johtaa CIA:tä ja saa nyt mahdollisuuden johtaa maan ulkoministeriötä.

Trump kiitti tviitissään Tillersonia ja vakuutti Pompeon hoitavan ulkoministerin tehtävää fantastisesti.

Nainen johtamaan CIA:tä

Trumpin ehdokas uudeksi CIA:n pääjohtajaksi on Gina Haspel. Haspel ei ole ansioitunut poliittisessa tai julkisessa elämässä, vaan hän on karriääritiedusteluviranomainen.

Haspel aloitti CIA:n palveluksessa vuonna 1985. Mikäli Haspelin nimitys toteutuu, hänestä tulee ensimmäinen nainen, joka on johtanut CIA:tä.

Lähde: Kauppalehti

 

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Ovi käy kuin hollituvassa. Menee oppineen aika hukkaan jos tuota rupeaa kovasti analisoimaan.
Tillersonin olemuksesta näki, ettei öljymies ollut mukavuusalueellaan. Tosin Trumppiin nähden hän on ollut mukana tosi isoissa kuvioissa eikä tappiollinen NYC kiinteistöjobbari.
Pompeokin on sotilastaustainen eli Vietnamista lintsannut , Army Schoolin
(rikkaiden poikakoti) käynyt Trump kerää esiupseereita ympärilleen kuin suurikin ylipäällikkö. Hyökkääkö hän Nauru saarille?