Sunnuntai 24.3.2019

Trumpin ehdokasta CIA-pomoksi varjostaa kiduttajamenneisyys – vaadittu pidätettäväksi jos tulee Eurooppaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.3.2018 19:26
Päivitetty: 
13.3.2018 19:34
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Gina Haspel johti CIA:n salaista vankilaa, jossa harjoitettiin vesikidutusta. Myös Donald Trump on antanut vesikidutuksesta hyväksyviä kommentteja.
|

Presidentti Donald Trump esittää Yhdysvaltain tiedustelupalvelun johtoon Gina Haspelia, jonka ylennystä kuitenkin varjostaa menneisyyden kidutusepäily.

Trump ilmoitti tiistaina Rex Tillersonin joutuvan lähtemään ulkoministerin tehtävistä. Tillersonin tilalle nousee keskustiedustelupalvelu CIA:n pääjohtaja Mike Pompeo, ja Pompeon seuraajaksi on esitetty varapääjohtaja Gina Haspelia.

Haspelin menneisyys nostetaan esiin muun muassa USA Today -lehdessä ja saksalaisessa Weltissa. Haspel on työskennellyt pitkään salaisessa palvelussa, mutta 2000-luvun alussa hän osallistui myös CIA:n salaisen vankilan epäilyttävään toimintaan Thaimaassa. Ihmisoikeuksia ajavan ECCHR-järjestön tietojen mukaan tuossa vankilassa vesikidutettiin kahta terroristijärjestöön kuuluneeksi epäiltyä vankia. Haspel oli johtavassa roolissa toiminnassa, kirjoittaa myös New York Times. Lehti kirjoittaa Haspelin roolista kidutuksessa toteen näytettynä faktana, ei väitteenä tai epäilynä.

ECCHR-järjestön mukaan Haspel olisi todistanut vankien kidutusta vuonna 2002, eikä ryhtynyt toimiin kidutuksen lopettamiseksi. Järjestö kertoo toimittaneensa asiakirjansa asiasta Saksan liittotasavallan syyttäjälle.

– Ne, jotka osallistuvat, määräävät tai sallivat kidutuksen, on saatettava oikeuden eteen – tämä pätee erityisesti voimakkaiden kansakuntien johtaviin virkamiehiin, sanoi ECCHR:n pääsihteeri Wolfgang Kaleck järjestön mukaan. Hän kehotti syyttäjää aloittamaan tutkimukset ja esittämään pidätysmääräystä.

– Jos apulaisjohtaja matkustaa Saksaan tai Eurooppaan, hänet on pidätettävä.

Haspel on toiminut CIA:n varapääjohtajana helmikuusta 2017 lähtien. Demokraatit kritisoivat jo varapääjohtajaksi nousun yhteydessä Haspelin valintaa vedoten hänen taustaansa.

Lähteet: Talouselämä, USA Today, New York Times

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Jos pidätettäisi, Yhdysvalloilla olisi lakiensa mukaan velvollisuus ja oikeus vaikka väkivaltaa käyttämällä vapautta kysenen pidätetty, tästä oli juttua jopa Eu:n parlamentissa joskus vuosia sitten kun oli puhetta siitä että USA voisi vallata Hollannin jossa on kansainvalinen rikostuomioistuin...

Juttu oli Der Spegelissä jo 2002.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/internationales-strafgericht-us-ko...