Torstai 17.1.2019

Ensimmäisiä tulostietoja vuoti julki Venäjällä – Lähes 2000 epäilyä vaalivilpistä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.3.2018 18:38
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäjän presidentti Vladimir Putin äänesti sunnuntaiaamuna Moskovassa.
|

Venäläinen oppositiolehti Meduza on uutisoinut ensimmäisiä tulostietoja maan presidentinvaaleista. Lehden mukaan Novosibirskin piirin kommunistinen puolue on julkaissut tuloksia nettisivuillaan.

Meduzan uutisen mukaan Vladimir Putin on saanut 71 prosenttia äänistä Novosibirskin alueella. Lehti huomauttaa samalla, että tulosten julkistaminen ennen äänestysajan päättymistä on laitonta. Julkaisuhetkellä äänestyaikaa oli tietyissä Venäjän osissa jäljellä noin kolme tuntia.

Venäläinen hallituksesta riippumaton vaalitarkkailujärjestö Golos kertoi BBC:lle sunnuntaina yli 1 700 vaalivilppiepäilystä. Järjestön mukaan vaaliuurnista on löytynyt valmiiksi täytettyjä vaalilippuja jo ennen vaalihuoneistojen avautumista. Lisäksi vaalitarkkailijoita on estetty pääsemästä tietyille äänestyspaikoille.

Venäjän keskusvaalikomitean puheenjohtaja Ella Pamfilova kommentoi venäläiselle uutistoimisto Interfaxille, että vaalivilppiepäilyjä on ollut vain vähän.

Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva kuvailee vaalivilppitapauksia vastenmielisiksi. Hän on Moskovassa mukana Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin vaalitarkkailuoperaatiossa.

– Sehän on tässä maassa ollut tunnettua aiemminkin, että menetellään tällä tavalla. Ei ole ensimmäinen kerta kyllä. Se on kyllä erittäin vastenmielistä, Kanerva kommentoi Iltalehdelle.

Etyjin vaalitarkkailuraportti julkaistaan huomenna maanantaina.

Lue myös: Venäläiset äänestävät tänään – Asiantuntija: ”Suurin kysymysmerkki on uusi pääministeri”

Jaa artikkeli: