Sunnuntai 26.5.2019

EU:n ulkoministerit sälyttivät vastuun hermomyrkkyiskusta Venäjälle – Soini vaatii sarkasmin loppua

Luotu: 
19.3.2018 19:45
Päivitetty: 
19.3.2018 20:08
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Ulkoministeri Timo Soini (sin.) osallistui EU:n ulkoministerien kokoukseen, jossa ministerit tuomitsivat myrkytysiskun. Arkistokuva.
|

Euroopan unionin jäsenmaiden ulkoministerit sälyttävät vastuun Venäjälle ex-vakooja Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämisestä Britannian Salisburyssa.

EU:n jäsenmaiden ulkoministerit tuomitsivat Venäjän toimet yksiselitteisesti ja vaativat asian täydellistä selvittämistä. Yhteisen lausunnon mukaan EU ottaa ”äärimmäisen vakavasti” Britannian arvion, jonka mukaan on ”hyvin todennäköistä”, että myrkytyksen takana on Venäjä.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson kertoi ministerikollegoilleen brittien näkemykset EU:n ulkoministeritapaamisessa maanantaina Brysselissä. Johnsonin mukaan britit lähtevät siitä, että iskussa osallisena on Venäjän federaatio.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) totesi Brysselissä, että brittien arviota ei ole mitään syytä kyseenalaistaa. Soini korosti, miten äärimmäisen vakavasta asiasta on kyse, kun kemiallista asetta on käytetty Euroopassa.

–En ole tällaiseen poliittisen urani aikana törmännyt, Soini päivitteli.

Lue tutkijan analyysi tilanteesta: Menikö länsi Putinin ansaan? – Tutkija: Venäjä voi väittää lännen puuttuneen vaaleihin

Soinin mukaan Venäjä haastaa kansainvälisen sääntöperusteisen järjestelmän ja se on todella vaarallista. Hänestä kaikkien vastuullisten tahojen, myös Venäjän, on osallistuttava asian selvittämiseen sen sijaan, että Venäjä ”sarkastisilla huomautuksilla yrittää liudentaa tämän asian vakavuutta”.

Ulkoministerit eivät ottaneet kantaa mahdollisiin Venäjä-pakotteisiin. Soinin mukaan niistä ei edes keskusteltu. Hänen mukaansa tapaus nousee varmasti esille torstaina ja perjantaina EU:n huippukokouksessa.

Lue koko juttu Kauppalehdestä

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Todisteet kuitenkin täysin puuttuvat. Läntisen oikeuskäytännön mukaan on syytön niin kauan kunnes on syylliseksi todistettu. Myrkkyä on valmistettu vain neuvostoaikana ja sitä on voitu myöhemmin kaupata ympäri maailmaa riittävästi maksaville.

Jukka Lehti

Soinin huulet heiluu taas, voiko luottaa? Viime vuotiset näytöt ei ihmeellisiä. Hallituksessa jonka aikana Suomeen tullut ennätysmäärä ulkosuomalaisia, hajottanut puolueensa, ja seuraavien vaaleissa todellinen romahdus äänissä.

Erkki Malinen

Jos näin maalaisjärjellä ajattelee niin mikä olis Venäjän motiivi, pelkkä tappamisen halu. Mutta mikä olis vaikka Englannin motiivi saada myötätuntoa muilta EU mailta takkuileviin preksit neuvotteluihin. Entäs Ukraina saada lisä painetta kaasuputken rakentamista vastaan. Saatta muillakin motiivit olla, todennäköisesti ei totuutta koskaan saada todisteet salataan ja epävarmuus jää elämään.

Juha Koponen

..ei hermomyrkyistä ja ydinjäte aseista voi erehtyä. Asia on todella vakava, Venäjän valtio teki terrori iskun kemiallisilla aseilla. Se on totta ja tapahtunut. Venäjän valtio murhaa "pettureita" länsimaissa. Pitäisikö myös muissa maissa EU:ssa ja Nato maissa poistaa venälisiä virkailijoita maasta. Pääomien tuonti venäjältä eurooppaan ja natomaihin pitäisi estää..

Jukka Lehti

Juha nyt kyse vain kaksi ihmistä. Entä mitä mieltä olet länsimaiden aseiden uhreista EU/USA ulkopuolella joita joka päivä melkoinen määrä. Samoin paljonko länsimaat kerää hilloa näistä maista samaan aikaan.

Taisto Pihlajamaa

Jaha, Tiltun brigadöörit heräsivät. Olisi teidän reilumpi ilmoittaa, että kun valtakunnassa rikolliselle määrätään kuolemantuomio, se pannaan, tai ainakin yritetään panna toimeen siitä riippumatta, missäpäin maailmaa tuomittu sattuu oleskelemaan.

Tämä tapahtuma nyt on täysin selvä jokaiselle ajattelemaan tottuneelle ihmiselle. Teidän työtänne en kadehdi. Ilmeisesti saamanne ohjeet ovat ainakin osittain peräisin muualta kuin keskusjohdosta. Ettei vaan joku porras komentoketjussanne yritä tulkita asioita itse, ottamatta selvää, missä aikataulussa keskus haluaa asioista mitäkin ilmoittaa.

Timo-Pekka Mustakallio

Iso-Britannia ei lausunnossaan sanallakaan väitä, että oletetusti käytetty hermomyrkky olisi venäläistä. Sen sijaan on sattuman kauppaa miten pönttöpäiset amatöörit eli poliitikot väärinymmärtävät ja skandaloivat ammattilaisten lausunnon (noh, sitähän poliitikot tekevät yleensäkin, juuri mistään mitään ymmärtävinä). On täysin loogista ja selvää, ettei Venäjä halua antaa arvoa moiselle arvottomalle hösötykselle, minkä taustalla ei ole repaleenkaan vertaa todisteita.

Venäjällä ei ole mitään intressiä kolkata tuota vanhaa maanpetturia (mies lusi siellä 2006-2010, eli olisi tarvittaessa helposti voinut kokea sori-sori-onnettomuuden) tai hänen Venäjällä asuvaa tytärtään. Sen sijaan koti-ikävää potevan Skripalin aikeet palata tietoineen Venäjälle ovat kauhistus Lännelle, eli akuutti ja selkeä motiivi saada hankala mies poliittisesti hyödyllisellä tavalla pois päiviltä. Lännen politiikkaa ohjailevalla pienellä klikillä (joka on ilmiselvästi seonnut päästään, kun Trump tuli valituksi "deep state"-ehdokas Clintonin sijaan) ei ole aikaisemminkaan ollut omantunnon tuskia kävellä ruumiiden yli jos se kiimaisessa eduntavoittelussa on tarpeen. Kuka tahansa voi todeta omassa arjessaankin, että Länsi on joutunut kaikkia perinteisiä hyviä arvoja hyljeksivän, mielenvikaisen (ja ambitioistaan huolimatta sangen taitamattoman) aineksen käsiin... ja yrittää pärjätä fuskupelillä, kun ei piisaa voimia tai kykyjä. Länsi on jo lukuisia kertoja osoittanut, ettei se osaa voittaa arvokkaasti, eikä myöskään niellä tappioita kunniallisesti. Ammattilaisen viilipyttymäinen kärsivällisyys, kolhuista ja kunnian kukkuloilla opittu, ja vahvan ihmisen ryhti puuttuu.

Ikävintähän on, ettei kukaan äänestänyt tuota oligarkkista roskaväkeä valtaan - ei ollut julkista kontrollia - eikä se noussut sinne häikäisevien kykyjensä vuoksi, vaan että kyse on seuroista (salaseuroistakin) asemiinsa ehkä luihuilulla nousseista "tiimipelaajista". Kun aines on sekundaa, niin miten tulokset voisivat olla priimaa? Vertailu on erityisen kiinnostava, koska Putin on pumpulin sijaan kasvanut vaatimattomissa oloissa, ja hänet nostettiin askel askeleelta maailmanvallan johtajaksi teräväpäisen kaverin ansioiden vuoksi. Siksi tappio on taattu, jos vastapeluria ei arvioida rehellisesti ja asiaan kuuluvalla kunnioituksella, vaan kopeasti "ei kuulu meidän porukkaan"-periaatteella.

Uskottavuuden rajat naurettavuuden suuntaan jo kauan sitten ylittänyt Venäjän demonisointi kalvaa vain maata länsipoliitikkojen alta, ja he alkavat yhä enemmän näyttää pelleiltä. Tuo ei voi olla hyvä kehityssuunta. Onkohan vanha sanonta nyt muistettu väärinpäin, "don't get even, get mad... stark raving mad"?

Juhani Johansson

Omilla aivoillaan ajattelevalle ihmiselle Venäjän syyllisyys on selvä - käskyttäjää myöden. Venäjän puolelta on menossa jälleen Maskirovka-operatio, samoin kun kävi malesialaiskoneen tapauksessa. Nettiin tungetaan mahdollisimman paljon eri versioita tapahtuneesta; mahdollisia ja mahdottomia. Pääasia että ihmisten harkintakykyä sumennetaan, sitähän maskirovka on; naamiointia, sumutusta