Torstai 24.1.2019

EU tiukkana: Venäjä todennäköisesti myrkkyiskun takana – Juha Sipilä: Britannialta 2 vakavaa väitettä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.3.2018 07:48
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Venäjä ei välttämättä säästy sanktioilta kaksoisagentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären murhayrityksestä. EU:n jäsenvaltioiden johtajat keskustelivat illalla Brysselissä myrkkyiskusta.

Britannian pääministeri Theresa May puhui asiasta kolmin Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

Myös Pohjoismaiden ja balttien kuuden maan ryhmä sai informaatiota Maylta tapahtumista ja niiden tutkimusten etenemisestä.

EU-maiden johtajat yhtyvät Britannian näkemykseen, jonka mukaan on hyvin todennäköistä, että Venäjä on hermomyrkkyiskun takana. Lausunto on hieman tiukempi kuin ulkoministerien aiempi lausunto tällä viikolla. Lue tarkemmin: EU:n ulkoministerit sälyttivät vastuun hermomyrkkyiskusta Venäjälle – Soini vaatii sarkasmin loppua

Pääministeri Juha Sipilä kertoi Mayn käyneen varsin yksityiskohtaisesti tapahtumia läpi. Eksakteja tukipyyntöjä esimerkiksi sanktioiden osalta May ei Sipilän mukaan ”ainakaan tässä vaiheessa” esittänyt.

Britit itse ovat karkottaneet koko joukon diplomaatteja maasta. Myös Macron on puhunut mahdollisista karkotuksista.

Sipilä korosti, että ensiksi asia täytyy tutkia loppuun saakka. Vasta sitten voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Sipilä sanoi, että ”sanktioiden aika on varmaan sitten myöhemmin”. Tässä vaiheessa EU osoittaa solidaarisuuttaan Britannialle.

Kemiallisen aseen käyttöä EU:n jäsenmaassa Sipilä luonnehti ”erittäin vakavaksi asiaksi, olipa siinä sitten takana Venäjä tai olipa siinä takana Venäjältä saatu hermomyrkky”.

–Nämä ovat ne kaksi väitettä, jotka Britannia on esittänyt. Molemmat ovat erittäin vakavia väitteitä, Sipilä sanoi.

Venäjä kiistää kaikki yhteydet hermomyrkkyiskuun ja syyttää asiassa Britanniaa.

Suomen presidentti Sauli Niinistö sekä Kreikan pääministeri Alexis Tsipras olivat yhteydessä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin asiassa. Niinistö pyysi Venäjää mukaan tutkintaan. Tsipras korosti asian perinpohjaista selvittämistä.

Niinistön yhteydenpidosta Sipilä totesi, että ”Suomen rooli on perinteisesti ollut dialogin avaajana ja varmasti moni muukin maa tulee vaatimaan Venäjältä vastauksia”.

Lue koko juttu Kauppalehdestä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Hytölä

"Sipilä korosti, että ensiksi asia täytyy tutkia loppuun saakka. Vasta sitten voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen."

Asiassa saattaa riittää tutkimista melko pitkään ennenkuin se tutkittu loppuun saakka. Eiköhän jo nykyiset tiedot riittäisi Venäjä sanktioihin. Veikkaan että EU vaan pelaa aikaa ja jättää toimet muille.

Timo Hartikainen

Hei

On vain tapahtyma, syytös todisteita ei ole esitetty.
Hermomyrkkyjä on varstossa vähintäin kaikilla ydinasevalloilla.
Britanniassa on erittäin tiheä valvontaverkosto, joten kyllä todisteita pitäisi löytyä.
Kukaan ei ole syyllinen pelkän arvauksen tai mututuntuman perusteella.
Venäjää syytetään, joten oikeuskäytännön mukaan sen ei tarvitse osallistua tutkintaan itseään vastaan.

Tv DR Outolempi

Mikko Sauren

-70 luvulla kehitetty hermomyrkky. Veikkaampa että nyt yli 40 vuotta myöhemmin pystytään valmistamaan samaa myrkkyä minkä tahansa valtion sotilas labroissa. Syyllisiä kun etsitään niin motiivi olisi aika hyvä kysyä. Mikä on Venäjän motiivi tappaa jo vuosia Britanniassa ollutta entistä agenttia? Ei sillä varmaan enää mitään uutta kerrottavaa ollut Venäjästä. Sekä kaikista mahdollisista tavoista tappaa entinen agentti päättivät sitten valita hermomyrkyn joka toimii niin paskasti että kaveri jää henkiin, mutta syyt kaatuu silti niskaan? Nyt haisee urea kyllä aika pahasti Britannian toimissa.

Samy Arling

EU:han ottaa nyt käyttöön imago/yhteishengen kohotuksen nimittämällä "yhteisen"vihollisen ilman valmista tutkintaa ja oikeuden päätöstä! Tämähän on verrattavissa Mainilan laukaukseen ! Tuttu kikka maailmanhistoriasta.Suomi ei tarvitse mihinkään riidanhaastaja Eurostoliittoa. Viisainta olisi elää sovussa eikä eristää Venäjää, erityisen tarpeellista itsenäisyytensä luovuttaneelle puskurivaltio Suomelle on elää sovussa kaikkien kanssa, myös Venäjän ! Äkkiä Suomi irti EU-sodanlietsontaunionista ennen kuin olemme osallisena aiheuttamassa sotaa.

Mikko Toivonen

Kyllä kaikki päättelylogiikka osoittaa Venäjän olevan tuon hermomyrkytyksen takana. Kysymys onkin vain siitä kuka itseasiassa määräsi toimen ja järjesti Novichok myrkyn iskun toteuttaneille. Toteuttaneethan voivat olla sitten täysin järjestettyjä, kuten oli esimerkiksi Kin Jong Namin VX myrkytyksessä Kuala Lumpurin lentokentällä.

Jari Leppä

Englannin hermomyrkky tapauksessa ainoa hyötyjä USA. Motiivi on hyvin selkeä. USA haluaa valloittaa EU energia markkinat omalla kaasullaan ja öljyllään joten yhden ex agentin henki ei siinä mitään paina kun halutaan kaataa Nord stream 2 projeksi. Mitä väliä sillä on EU:lle jos energian hinta kaksin tai kolmin kertaistuu kun vain Venäjän pahaa mörköä rangaistaa oli syyllinen tai ei.
Jenkit on myös hyvin todennäköisesti masinoineet kemiallisilla aseilla tehtyjä iskuja Syyriassa joten eipä ole niile suuri kynnys tehdä niitä myös muualla. Kaikki varmaan muistaa se Saddamin "joukkotuhoaseet" . Täysin tekaistut syytteet joiden avulla tuhottiin Irak ja aloitettiin sodan kierre lähi idässä jolle ei näy loppua.

Riitta Anttila

Hyvin todennäköistä, että tässä on mukana USA, Iso-Britanniahan on USA:n puudeli.
Ja todennäköisesti USA haluaa myydä kaasunsa ja öljynsä Eurooppaan, siksi Venäjää demonisoidaan nyt kaikilla mahdollisilla tavoilla. Eikö juuri viime viikolla ollut mediassa että USA vaatii Schröderiä tilille Stream 1 kaasuputkesta ja saihan meidän Lipponenkin siinä yhteydessä samaa tuomiota. Muistaakohan ilmastomuutosta enää kukaan kun öljyä ja kaasua alettaisiin rahdata Eurooppaan Amerikan mantereelta.

EU:sta ei tule suurvaltaa koskaan tällä menolla. Ollaan joukolla tuomitsemassa Venäjää kaasuiskusta ja todisteet ovat nämä, todennäköisesti Venäjä on iskun takana tai ainakin toimittanut myrkkykaasun tekijöille.
Enää ei tarvitse ihmetellä, tapahtuu mitä hyvänsä, sotaahan tässä haetaan.
Venäjä on saatava polvilleen keinolla millä hyvänsä. Mutta että meidän herrat on siellä nyökyttelemässä, tuskin kukaan on heiltä edes mitään kysynyt. Mutta samaa mieltä pitää olla.

Kari Rantala

Jukka Lehti,"Venäjää syytettiin ko. myrkystä jo ennenkuin ambulanssi kerkisi sairaalaan, mitään varoituksia ei annettu tai ko.alueen väelle???"
Varoitukset jäi antamatta, koska Putinin tiedottaja Peskov oli hiihtolomalla.

Pekka Kario

Monia kommentoijia tuntuu vaivaavan sokeus tai sinisilmäisyys. Olipa teon itse suorittaja kuka tahansa niin Kremlissä taatusti nostellaan shampanjamaljoja. "Petturit saavat aina lopulta palkkansa eivätkä he voi minnekään piilottautua koston miekalta"