Keskiviikko 12.12.2018

Kauppasodan uhka yltyy: Kiina vastasi Trumpille heti – EU välttyi toistaiseksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.3.2018 08:09
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    EU välttyi Donald Trumpin alumiini- ja terästulleilta ainakin toistaiseksi.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut keskeyttävänsä terästullien toimeenpanon EU:n osalta. Sen sijaan Kiinalle rapsahti rangaistustulleja, joihin tuli ensimmäinen vastaus jo aamuyöllä.

Tulleilta välttyvät toistaiseksi EU, Argentiina, Australia, Brasilia, Etelä-Korea ja jo aiemmin vapautetut Meksiko ja Kanada. Trump tekee toukokuun alussa päätöksen siitä, jääkö tullipäätös pysyväksi.

Trump määräsi noin kaksi viikkoa sitten, että Yhdysvaltoihin tuotavalle teräkselle langetetaan 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tulli. Tullien oli määrä tulla voimaan tämän viikon perjantaina.

Trump ilmoitti eilen illalla asettavansa rangaistustulleja, jotka koskevat 50–60 miljardiin arvosta kiinalaistuotteiden tuontia.

Uutistoimistojen mukaan Kiina suunnittelee vastavuoroisia rangaistustulleja amerikkalaisille tuontituotteille ainakin kolmen miljardin dollarin arvosta. 15–25 prosentin tulli langetettaisiin muun muassa Yhdysvalloista tuotavalle sianlihalle, teräkselle, viinille ja hedelmille. Kaikkiaan tulli uhkaa yli 120 yhdysvaltalaista tuotetta. Asiasta kertoivat muun muassa Bloomberg ja CNBC.

Kiinan kauppaministeriön julkaiseman lausunnon mukaan maa harkitsee myös kiistan viemistä maailman kauppajärjestöön WTO:hon, mutta patistaa kuitenkin Yhdysvaltoja neuvottelupöytään.

Lue lisää Kauppalehdestä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Kyngäs

Kyllä EU:lla on monia mahdollisuuksia. Yksi voisi olla Saksan ja Suomen hävittäjä hankinnat. Jos tullit tulee olisi Jenkki hävittäjät heti poissa laskuista. Pitää vain rohkeasti käyttää samoja menetelmiä kuin Jenkit.

Martti Pitkanen

Mielenkiintoista nähdä kuinka pitkälle Trump pystyy sotkemaan maailman asioita peitelläkseen henkilökohtaisen taloutensa katastrofaalisuuttta. Näyttää siltä että golf-kenttien tekohengitys ei onnistu edes vävypojan kiinteistölainoja lypsämällä kun hän ei näytä saavan uusittua vanhojakaan velkojaan. Kahden voimakkaimman ydinasevaltion johdossa on nyt päätoimiset hämmentäjät.